KORISNO – obuka za proizvodnju vina i rakija

Sekretarijat za poljoprivredu Gradske uprave grada Niša, u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula, organizovao je stručno predavanje za poljoprivrednike iz oblasti voćarstva i vinogradarstva.

Na ideju da se organizuje ovakva obuka došlo se u neposrednim susretima rukovodsatva opštine i stanovnika prigradskih i seoskih naselja opštine Palilula. 

I to ne samo u razvoju voćarstva i vinogradarstva nego i ostalim granama poljoprivrede , jer ne treba zaboraviti da opština Palilula ima 15 sela u svom satavu. Najveće je Lalinac oko gravitiraju druga sela, takozvani Moravski kraj poznati po tome što ovi proizvođači hrane grad Niš zelenšom i ostalim poljoprivrednim proizvodinma. Drugi kraj opštine, Berbatovo,  Vukmanovo  Novi Gabrovac  je većinom stočarska proizvodnja“, kaže predsednik opštine Aleksandar Ždrale.

Žarko Rajković iz Donjeg Međurova ne proizvodi vino i rakiju za tržište već za sopstvene potrebe ali je došao da se upozna sa novim tehnologijama i mehanizacijom za proizvodnju vina I rakije.

“Proizvodim vino I rakiju za svoje potrebe jer je moja oblast ratarstvo, ali želim da se upoznam sa novinama I unapredim proizvodnju. Želim da čujem stručna lica šta će nam reći, kaže Rajkovič.

Kako je danas rekao Miloš Stojiljković , član opštinskog veća ovo je samo jedno od niza predavanja koje će opština Palilula organizovati . Pre nekoliko meseci organizovan je predavanje o zadrugarstvu , gde su poljoprivredni proizvođači imali priliku da se upoznaju sa prednostima zadrugarstva.

Predavanje su držali stručnjaci iz Sekretarijata za poljoprivredu GU Grada Niša I kompanija I firmi koje su zainteresvane za razvoj proizvodnje vina I rakije sa ovog područja. Ovom predavanju prisustvovalo je oko tridesetak meštana sela Palilule koji već imaju manju ili veću proizvodnju rakije.

U toku današnjeg kursa polaznici su upoznati i sa određenim mašinama koje mogu da se koriste u proizvodnji vina i rakije , održavanju, vinograda i voćnjaka  kao i sa samom tehnologijom prozvodnje.

Radiša Nikolić, diplomirani inženjer tehnologije hrane I pića, specijalista za tehnologiju proizvodnje vina  je u u ime firme “Aromatika” doo Knjaževac došao je , kako kaže “ iz razloga I sa ciljem da ljudima prenesem, prezentujem i približim  moje praktično  I teorijsko znanje  iz oblasti proizvodne vina.

Želim  da deo rada I truda koji su uložili tokom primarne proizvodnje grožđa i ostalog voća mogu kasnije da oplode na tržištu prodajom svojih proizvoda ili da uživaju u blagodetima koje su proiuzveli. Tužno je da čovek ima dobro grožđe a da mora da kupuje vino da bi proslavio krsnu slavu i ostalI proslave. Mi smo tu da neke nedoumice razjasnimo , da na pravi način proizvode vio Vino ima svrhu da se uživa u njegovim blgodetima.”

Vladimir Cvetković , direktor firme  “Nikol agrar” iz Niša koja se bavi uvozom i prodajom poljoprivredne mehanizacije predstavio je proizvođačima u primarnoj proizvodnji voćarskoj I vinogradarskoj savremene mašine I poljoprivrednu opremu koja , kako kaže, “ umnogome može olakšati I doprineti boljem rodu njihovog proizvoda.

Na teritoriji opštine Palilula se nalazi 15 sela koja se naslanjaju na uži gradski deo (Lalinac, Krušce, Mramor, Mramorski potok, Novo Selo, Čokot, Donje Međurovo, Gornje Međurovo, Bubanj selo, Pasi Poljana, Donje Vlase, Gabrovac, Berbatovo, Vukmanovo, Suvi Do). Ukupna poljoprivredna površina Opštine Palilula je 7.395 ha. Od toga 6.648 ha su obradive površine, a 747ha su pašnjaci.

Takođe pročitajte

Dražen Šumić je novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji

Kao direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji (Microsoft Development Center Serbia, MDCS) Dražen Šumić, sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.