Konzilijumi u Vranju nastavljaju sa radom

Po preporuci ministra zdravlja Zlatibora Lončara direktor niškog Kliničkog centra prof.dr Zoran Radovanović i direktor Opšte bolnice u Vranju dr Vladimir Stamenković potpisali su Ugovor o saradnji kojim se rešava problem konzilijuma za onkološke pacijente.

Potpisnici su na današnjoj konferenciji pojasnili da su ovim ugovorom napravili „pravni okvir“ za dalje angažovanje niških lekara, njih dvadesetak koji učestvuju u radu 12 konzilijuma. Bez njihovog angažovanja pretilo je da najteži pacijenti budu primorani da odlaze u Niš.

„Javio se problem pravne a ne novčane prirode ali smo ovim ugovorom to regulisali. Nije reč o novcu već o tome da moramo imati regulisan status lekara koji odlaze na konzilijume u Vranje. To su detalji koji se tiču naših rukovodstava ali i Ministarstva zdravlja i RFZO a za pacijente je najvažnije da mogu biti spojni jer će niški lekari nastaviti da dolaze u Vranje, pojašnjava prof.dr Radovanović.

Dr Vladimir Stamenković potencira širi okvir ove saradnje koja će omogućiti i edukaciju lekara iz Vranja.

U Pčinjskom okrugu koje zajedno sa Kosovskim Pomoravljem broji 350 hiljada stanovnika potrebe za konzilijarnim pregledom ima oko 250 onkoloških pacijenata. Pregledi se obavljaju nakon hiruških intervencija i drugih terapija a zatim prema potrebi jednom ili dva puta godišnje. Ukoliko se pet godina nakon lečenja ne „povrati“ bolest pacijent se smatra izlečenim i više nema potrebe za konzilijumom.

 

 

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.