Koncert soprana i pijanistkinje iz Banja Luke

Koncert soprana Albine Smajlović i pijanistkinje Dunje Marković iz Banja Luke održaće se u sredu 12. oktobra 2016. godine sa početkom u 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti.

Na programu su solo pesme stranih i domaćih kompozitora. Koncert se realizuje u okviru Konkursa za koncertne nastupe u 2016. godini koji je raspisao Fakultet umetnosti u Nišu.

albina-smajlovic-webAlbina Smajlović (sopran) rođena je 4. novembra 1982. godine u Gradišci, gdje je završila Gimnaziju. Diplomirala na Odsjeku za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci. Godine 2009. upisuje Akademiju umjetnosti Banjaluka, Odsjek za solo pjevanje, u klasi profesorke Snežane Savičić Sekulić. Od 2011. godine je u klasi prof. Dunje Simić. U  junu 2013. održala je diplomski  koncert u Banskom dvoru. Godine 2005, kao vanredan đak upisuje SMŠ „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci, Odsjek za solo pjevanje, u klasi profesorke Anđelke Jokić. Već u prvoj godini učestvuje na Republičkom takmičenju gdje osvaja prvu nagradu u IV kategoriji. Iste godine na takmičenju solo pjevača „Lazar Jovanović“ u Beogradu, u kategoriji kamernih dueta sa Slavenom Abazovićem, baritonom, osvaja prvu nagradu.

Još kao učenik srednje škole učestvovala je u studentskoj produkciji Pučinijeve „Sestre Anđelike“ pri Operskom studiju Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, kojom je dirigovao profesor Stanko Šepić. Godine 2007. u solo kategoriji osvaja tri nagrade u IV kategoriji – specijalnu na Republičkom takmičenju, prvu u Beogradu („Lazar Jovanović“) i treću u Rumi „Nikola Cvejić“. Godine 2009. u martu, na takmičenju „Bruna Špiler“ u Herceg Novom, u IV kategoriji, osvojila je drugo mjesto. Godine 2010. u decembru, na Međunarodnom takmičenju solo pjevača, u IV kategoriji, Lazar Jovanović“ u Beogradu osvojila je prvo mjesto. Godine 2010. u organizaciji Ambasade BiH u Zagrebu održala je dva cjelovečernja koncerta, u Beogradu (SKC) i Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“ u Zagrebu pod nazivom Koncerti prijateljstva.

Godine 2011. i 2013. sarađivala je s Banjalučkom filharmonijom kao solista na Novogodišnjem koncertu i koncertu “San ljetne noći”. U septembru 2011. godine izabrana je, zajedno s dvanaest pjevača iz cijelog svijeta, da učestvuje na majstorskom kursu pod vođstvom renomiranog operskog pjevača i pedagoga, baritona Toma Krausa, na Muzičkoj akademiji u Francuskoj (Academie musicale de Villecroze). Iste godine u decembru igrala je ulogu Sluškinje u operi „Safikada“ izvedenoj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Banjoj Luci. U opereti „Orfej u podzemlju“ Žaka Ofenbaha, u produkciji Akademije umjetnosti BL, tumačila je ulogu boginje lova, Diane. Godine 2012. učestvovala je na 63. takmičenju operskih pjevača „Gian Battista Viotti“ (Verčeli) u Italiji. Godine 2013. učestvovala je na Muzičkom festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji gdje je održala cjelovečernji koncert te se predstavila i kao solista i kao dio kamernog trija „Alegoria“ s koleginicama Ivanom Živanić (sopran) i Dunjom Marković (pijanista). Bila je član Operskog studija NP u Beogradu u sezoni 2013/2014.

Sarađivala je s pijanistima: Matthias Veit (Njemačka), Morgane Fauchois Prado (Francuska) i Milivoje Veljić (Srbija), te dirigentima: Darinka Matić Marović, Branka Radošević Mitrović, Vanesa Kremenović, Mikica Jevtić, Ognjen Bomoštar, Vanja Topić i Nemanja Savić. Vokalnu tehniku, pored masterklasova, usavršavala je s tenorom Dragoslavom Ilićem, a trenutno se usavršava kod tenora Stojana S. Gančeva.

Od nastupa posebno izdvaja one u Beogradskoj filharmoniji, Studentskom kulturnom centru u Beogradu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, na pjesničkoj manifestaciji „Brankovo kolo“ u Sremskim Karlovcima, Narodnom pozorištu u Beogradu, tradicionalnoj manifestaciji „Dani Vlade Miloševića“, Međunarodnom danu muzike, manifestaciji „Noć muzeja“, humanitarnom koncertu “Žrtve Japana”, koncert sa Simfonijskim orkestrom AU “Biseri muzičko-scenske riznice”, te koncerte kamerne i savremene muzike. U organizaciji Udruženja muzičkih umjetnika RS, čiji je član bila od 2009. održala je nekoliko solističkih koncerata u Prijedoru, Banjoj Luci, Mostaru, Trebinju, Bihaću, Sarajevu. Kratko vrijeme je predavala solo pjevanje u MŠ „Savo Balaban“ u Prijedoru. Član je Udruženja pjevača operske muzike “Figaro”, a bila je dugogodišnji član i solista SPD „Jedinstvo“.

Dunja Marković (klavir) je rođena 1988. godine u Doboju, gdje završava osnovnu muzičku školu u klasi prof. Grozdane Stojanović. U toku osnovnog obrazovanja osvojila je značajne nagrade na republičkim takmičenjima: dvije prve (kamerni duo) i drugu (solo klavir). Godine 2003.  upisuje srednju muzičku školu u Banjoj Luci u klasi prof. Branke Kuzmanović.

Učestvuje na brojnim takmičenjima i ostvaruje značajne rezultate na republičkim takmičenjima: 2004. godine specijalnu nagradu – klavirski duo, 2005. godine prvu nagradu – solo klavir, 2006. godine prvu nagradu – vokalno-instrumentalni duo, 2007. godine prvu nagradu – solo klavir. Godine 2007. upisuje muzičku akademiju u Banjoj Luci u klasi prof. Vladimira Cvijića, u čijoj klasi i diplomira 2011. godine. Trenutno je student master studija u klasi istog profesora.

Kao student osvaja dvije prve nagrade u kategoriji kamernih ansambala sa sopranom Miljanom Brezičanin i mecosopranom Anom Simanić na takmičenjima “Bruna Špiler” u Herceg Novom i “Lazar Jovanović” u Beogradu (klasa prof. Biljana Jašić Radovanović). Tokom studija nastupa na brojnim koncertima širom Republike Srpske u organizaciji Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Redovno učestvuje na manifestacijama kao što su: Dani Univerziteta u Banjoj Luci, Dani Vlade S. Miloševića.  Učestvovala je i na majstorskim kursevima kod Colina Stouna (London) i Nataše Veljković (Austrija). Od 2012. godine zaposlena je na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci kao umjetnički saradnik na katedri za solo pjevanje i na katedri za duvačke instrumente-klarinet. Kao klavirski saradnik nastupila je na više resitala studenata završnih godina odsjeka za solo pjevanje Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. 2013. nastupa i na festivalu “Nei suoni dei luoghi” u Italiji.

 

Takođe pročitajte

Lutke koje tope srca – saradnja udruženja roditelja dece sa autizmom i kreatorke Marije Tarlać

Kad vešte mame u svoje ruke uzmu budućnost svoje dece i za to dobiju podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.