ponedeljak , jun 24 2019
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Koncert pijanistkinje Nade Kolundžije u Nišu

Koncert pijanistkinje Nade Kolundžije u Nišu

Koncertna promocija trostrukog albuma UDAH/IZDAH pijanistkinje Nade Kolundžije je mala antologija muzike za klavir (1914– 2014), koji je proglašen Albumom godine 2017. Nagradu je dodelila revija Muzika klasika.

Izdanje se sastoji iz tri kompakt diska sa preko tri sata muzike i prateće knjige na srpskom i engleskom jeziku. Izdavač je Vertical Jazz Production, Beograd (maj 2017).
Publika na koncertu će imati retku priliku da čuti je akustični klavir u kombinaciji sa muzičkom matricom i klavirom igračkom, kao i kompoziciju za muzičku kutijicu. Koncert će biti propraćen slajd prezentacijom sa tekstovima, fotografijama i delovima partitura. Uvodnu reč držače muzikolog Ivana Miladinović Prica, urednica knjige. Od snimljenih video materijala sa turneje biće montiran dokumentarni film. Muzičkim školama i radio stanicama pijanistkinja će pokloniti po primerak antologije.
Kao naš najznačajniji interpretator i promoter savremene muzike, Nada Kolundžija je svojim istančanim ukusom sastavila zbirku koja „ozvučava“ burno stoleće muzike, u širokom luku od avangardne i eksperimentalne muzike, preko minimalizma i postminimalizma, do misticizma, filmske muzike i džeza (Arvo Pert, Luj Andrisen, Filip Glas, Skot Pender, Lola Perin, Dejvid Leng, Tobi Tvajning, Jakob ter Veldhajs, Galen H. Braun, Janis Kirjakidis, Vuk Kulenović, Vilijam Dakvort, Anton Batagov, Katarina Miljković, Ivana Stefanović, Milos Raičković, Miroslav Savić, Dušan Bogdanović, Miodrag Lazarov Pašu, Meredit Monk, Georgij Gurdžijev, Jasna Veličković, Konlon Nenkerou, Džon Kejdž i Erik Sati).
Knjiga sadrži iskaze kompozitora, koji su pisani posebno za ovu priliku, što Antologiju čini jedinstvenom u svetu muzičkih izdanja. Tu se nalaze i biografije kompozitora kao i eseji o pijanizmu Nade Kolundžije . Ovaj antologijski projekat sažima energiju njenog bogatog iskustva na polju istraživanja i izvođenja savremene muzike.
Promocije će se održati u Kragujevcu, Valjevu, Novom Sadu, Nišu, Kikindi i Subotici.
Turneju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja i SOKOJ.

PROGRAM

Luj Andrisen / Louis Andriessen
Drugi koral za muzičku kutijicu iz zbirke Sećanja ruža
Lola Perin /Lola Perrin
Muzika iz krhkih svetlih prostora, I deo
Ljubav iz Klavirske svite I
Odlazak iz Klavirske svite VIII
Dušan Bogdanović
Mala molitva
Georgij I. Gurdžijev / Tomas de Hartman / Georges I. Gurdjieff / Thomas de Hartmann
Sveto priznanje, sveto poricanje, sveto pomirenje
Molitva i očajanje
Filip Glas / PhilipGlass
Etida br. 5
Etida br. 6
Jakob Ter Veldhajz (Jakob TV) / Jacob Ter Veldhous (JacobTV)
Telo kao iz snova za klavir i bumboks
Ivana Stefanović
Jesenjinov valcer

Miloš Raičković
Nađino kolo (In memoriam Nađa Tešić)
Vilijam Dakvort / William Duckwoptx
Tango glasovi
Tobi Tvajning / Toby Twining
Sati bluz za klavir i klavir igračku
Skot Pender / Scott Pender
TANGO: Gospođa Džekson pleše za narod

Nada Kolundžija je koncertna pijanistkinja, pasionirani promoter savremene muzike. Održala je preko hiljadu koncerata u dvadeset osam evropskih zemalja, i širom sveta (SAD, Kanada, Meksiko, Kina, Indija, Tajland). Gostovala je na brojnim festivalima i dobitnica je internacionalnih nagrada i priznanja.

Godinama je beogradsku publiku upoznavala sa delima „klasika” 20. veka i proširivala svoj repertoar kompozicijama savremenih autora. Na njenom obimnom repertoaru uvek su se nalazila i dela domaćih kompozitora, od kojih su joj mnoga i posvećena. Veliki broj kompozicija izvela je premijerno.
Njeni solistički nastupi osobeni su po imaginativnim programima i visoko ocenjenim interpretacijama. Svoje nastupe je obogatila i sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, snimljenih zvučnih matrica, višemedijskim konceptima, četvrt stepenom muzikom za 2 klavira itd. Redovno nastupa sa svojim bratom, Jovanom Kolundžijom, violinistom internacionalne karijere. Bila je dugogodišnji saradnik ansambla Les AMIS iz Toronta. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka bila je član beogradskog Ansambla za drugu novu muziku koji je ponovo aktivan posle 40 godina.
Uporedo sa umetničkom karijerom, radila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1981–2015). Zainteresovala je mnoge mlade muzičare za savremeni muzički izraz i sa studentima u više navrata organizovala godišnje koncerte. Umetnički je direktor Centra lepih umetnosti Jovana Kolundžije „Guarnerius” od njegovog osnivanja, 2001. godine.
U promociji nove muzike, Nada se ne fokusira samo na pijanistički repertoar, već podržava inovativne načine umetničkog izraza. Kao umetnički direktor prvog Međunarodnog festivala elektronske višemedijske umetnosti, elektronske i radiofonske muzike Art of Sounds(2008) inicirala je i organizovala promociju više od 40 radova umetnika iz Australije, Kanade, SAD-a i Azije.

Nada Kolundžija rođena je u Beogradu 1952. godine. Klavir je učila kod Ružice Radenković u Muzičkoj školi „Josip Slavenski”. Diplomirala je u klasi Dušana Trbojevića na Muzičkoj akademiji u Beogradu (1975), a specijalizirala kod Zoltana Kočiša na Muzičkoj akademiji „Franc List” u Budimpešti (1977). Usavršavala se na majstorskom kursu Šandora Falvaija (Pečuj, Mađarska, 1977).

NAGRADE I PRIZNANjA:
Nagrada ALBUM GODINE gidine 2017. revije Muzika klasika za izdanje UDAH/IZDAH: Mala antologija muzike za klavir (1914–2014)
Beograd, 2016 – Nagrade za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije
Roterdam, 1981. i 1984 ‒ Diplome na Međunarodnom takmičenju za interpretaciju savremene muzike Fondacije „Gaudeamus”
Beograd, 1981 – Nagrada Socijalističke omladine Srbije „Smeli cvet” za rezultate postignute u stvaralaštvu mladih
Zagreb, 1980 – Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a za muzička ostvarenja
Beograd, 1980 – Nagrada SIZ-a kulture Beograda za najbolje ostvarenje u 1979. godini za izvođenje dela Arnolda Šenberga
Roterdam, 1979 – Treća nagrada na Međunarodnom takmičenju pijanista Arnold Šenberg

NOMINACIJE ZA NAGRADU GRADA BEOGRADA:
2015 – Ciklus od 3 koncerta pod nazivom Moja mala koncertna antologuja muzike za klavir
2011 – Višemedijski projekat Muzički cirkus Džona Kejdža – Kuća puna muzike
2006 – Valceri 20. i 21. veka
Uvrštena je u Leksikon uspešnih ljudi Srbije u izdanju internacionalne izdavačke kuće Oxford book.

FESTIVALI:
Dubrovačke letnje igre, Ohridsko leto, Festival savremene muzike Music Biennale – Zagreb, CHINCH predstavlja – Kompozitori u prvom licu – Beograd, Cervantino festival – Guanahuat (Meksiko), Interfest – Bitola, Hvarske letnje priredbe, A tempo – Podgorica, Guitar Art festival – Beograd, Svetska izložba EXPO – Sevilja, Ring Ring festival – Beograd, soundaXis – Toronto, BEMUS – Beograd, Muzički Temišvar, Međunarodna Tribina kompozitora – Beograd, Festival kamerne muzike – Niš, Festival Ljubljana, CONTRASTS – Lavov, Festival Lasciar vibrare – Beograd, KIEV MUSIC FEST, BELEF – Beograd, PLANUM Festival – Budimpešta, Festival izvođačke umetnosti povodom 60. rođendana H. M. Kralja – Bangkok, Srpski mesec kulture – London, NOMUS – Novi Sad, Avaton MusicFestival – Limasol.

Cena ulaznice je 300 dinara, dok je za studente, đake i penzionere 200.

Takođe pročitajte

Isidora Žebeljan u Nišu

Po prvi put u Nišu, istaknuta srpska kompozitorka mlađe generacije i članica SANU Isidora Žebeljan …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.