Foto: Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/positive-young-woman-meditating-with-closed-eyes-4498281/

Koliko čistači vazduha doprinose zdravom okruženju?

Verovatno ste više puta razmišljali o tome šta možete preduzeti kako biste popravili kvalitet vazduha u svom domu, kada već to ne možete učiniti u širem okruženju. Ovo se posebno odnosi na one koji žive u zagađenoj sredini, velikim gradovima ili pored industrijskih postrojenja, gde ne možete bezbedno otvoriti prozor i pustiti čist vazduh u stan. Ukoliko ste negde zapazili reklamu za čistače vazduha, a niste sasvim sigurni šta oni mogu – ostanite uz naš članak!

Na tržištu možete pronaći više različitih modela čistača vazduha, i ukoliko niste upoznati sa njihovim mogućnostima i razlikama, lako ćete odabrati pogrešno, i ostati bez željenog efekta na svoje okruženje i zdravlje.

Za vas smo sakupili neka od najčešćih pitanja u vezi prečišćivača vazduha, koja će vam biti od koristi pri odabiru i nabavci jednog takvog uređaja.

Dakle, najviše vas interesuje sledeće:

 

Koji je čistač vazduha najbolji? – To zavisi od veličine prostora i planirane namene, kao i mnogo drugih faktora. Ako se, na primer, žele ukloniti i mirisi, trebaće vam uređaj za prečišćavanje vazduha opremljen filterom sa aktivnim ugljem. Za alergičare je važno da aparat ima HEPA filter. Jedan od najboljih čistača vazduha je Blueair 411, koji je nenadmašan u pogledu odnosa cene i performansi čišćenja, ali je napravljen za male prostorije i ima pojednostavljeni sistem filtera. 

Koliko je koristan prečistač vazduha? – Zbog veće izolacije dnevnih soba, prirodna razmena vazduha u prostorijama je opala. Kao rezultat toga, vazduh se skoro uopšte ne obnavlja i može imati i do deset puta veće zagađenje od prometne ulice. Mnoge od ovih supstanci imaju negativan uticaj na zdravlje ljudi. Čistači vazduha efikasno filtriraju prašinu, polen i neke viruse i bakterije iz vazduha, tako da jesu korisni.

Koji uređaj za čišćenje vazduha odabrati kod alergija? – To su, pre svega, aparati sa moćnim HEPA filterom. Oni su efikasni protiv različitih alergena, kao što su: životinjska dlaka, polen, grinje, itd. Ovi moćni čistači vazduha se nalaze svuda gde se vodi računa o zdravom okruženju: u medicinskim ustanovama, kancelarijama, školama i vašim domovima. HEPA filteri su veoma pouzdani jer filtriraju i najmanje čestice kućne prašine, fine prašine, prašine od tonera ili spore plesni, a sa druge strane, alergene kao što su polen, grinje, dlaka ili bakterije i virusi.

Koji čistač vazduha je preporučen za prostorije gde se puši? – Ovde su efikasni uređaji koji imaju filter sa aktivnim ugljem. Preporuka je Carbon plus HEPA Silent filter, uspešan pored dima i kod prašine, polena i ostalih alergena.

Šta je bolje: prečišćivač ili ovlaživač vazduha? – Ovo su dva suštinski različita aparata, sa različitim zadacima.

Ovlaživač vazduha obezbeđuje bolju vlažnost u zatvorenom prostoru, posebno zimi. Ovo je važno za respiratorni trakt i oči, jer dehidracija sluzokože može dovesti do iritacije, koja je pogodno tle za bakterije i viruse. Čistač vazduha je, s druge strane, odgovoran za čistoću vazduha. Filtrira vazduh u prostoriji, i u zavisnosti od vrste filtera, uklanja prašinu, bakterije, polen, viruse i mirise. Može se koristiti tokom cele godine, ili samo sezonski (polen).

Gde treba da se nalazi i koliko dnevno da radi čistač vazduha? – Najbolje mesto za ovaj aparat je na 30-50 cm rastojanja od zida ili drugih predmeta. Uređaj za čišćenje vazduha ne mora da radi 24 sata dnevno da bi kvalitet vazduha bio zadovoljavajući. Napredniji modeli čak mere čestice zagađivača u vazduhu, i pokazuju vam kada treba da uključite ili isključite čistač. Pored toga, postoje i uređaji koji mogu da filtriraju vazduh i u režimu mirovanja.

Verovatno vas najviše zanima koji čistač vazduha izabrati za borbu protiv virusa i bakterija – najbolje je da pored ostalih, aparat bude opremljen bar jednim moćnim HEPA 14 filterom. Treba napomenuti da viruse nije moguće u potpunosti eliminisati.

Ukoliko ste se odlučili za nabavku čistača vazduha, kako biste svoj dom ili kancelariju učinili zdravijim mestom, savetujemo da se pre kupovine informišete o performansama različitih modela, kako biste odabrali najbolji uređaj za prečišćavanje vazduha prema potrebama vaše porodice. 

 

 

 

 

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.