„KOLEKCIJA Šlomović“- premijera autorske predstave Milene Pavlović i Maje Mitić

U Jevrejskom Kulturnom Centru, kultnom REXu iz ’90ih na čijoj sceni su stasavale generacije umetnika savremenog pozorišnog, plesnog i muzičkog izraza, odigrane mnoge značajne predstave, održani mnogi festivali u sredu 28.decembra premijerno će biti izvedena predstava „KOLEKCIJA Šlomović“.
Tekst, režiju i izvedbu potpisuju Milena Pavlović i Maja Mitić uz tim saradnika: video montaža- Marko Milošević, zvuk – Marko Kerkez,vizuelni identitet kutija- Anastasija Tasić, svetlo- Marko Djokić, ton-Mirljub Vladić.

Ovo je predstava koja se kroz priču o slikarskoj kolekciji Eriha Šlomovića, njegovom životu, periodu pre, za i posle II Svetskog rata bavi pitanjem „kome umetnost pripada i koliko je važno sačuvati je“? Život i put umetničkih dela- od Pariza do Beograda,Zagreba,Varvarina, sela Bačina i opet Beograda, je bio inspiracija za ovu predstavu u kojoj su likovi u predstavi baš ta umetnička dela-slike. Kroz njihov dijalog saznajemo sudbinu tog vremena,snalaženju u „mračnim vremenima, migracijama i borbi za opstanak. Drama je pisana u dramaturškoj pletenici dijaloga savremenika i likovima-slikama: Pikasove „Glava“ i Bonarove „Devojka koja čita“.
Sama kolekcija je fascinantna, sastoji se od slikarskih dela najvećih svetskih majstora, poput Renoara, Sezana, Pikasa, Matisa, Šagala, Koktoa, Dega, Kurbazijea… Njen značajno veći deo se nalazi u Narodnom muzeju Srbije od 1949. Drugi deo koji je Erih Šlomović 1939.godine  ostavio u sefu jedne pariske banke je posle otvaranja, (1981) zbog dugogodišnjeg ne plaćanja, završila na aukciji 2010.Oko ove kolekcije je bilo puno rasprava, sudjenja, tajni, zagonetki i nerazjašnjenih detalja.

„Život i smrt Eriha Šlomoviča, njegova misija da spase umetnost uprkos svemu idu u prilog mom porivu da se bavim umetnošću i temom umetničkog dela koje nadživljava svog stvaraoca, pa i gledaoca. Ova predstava je za mene oda umetnosti i sadašnjem trenutku u kome se „delo ogleda u oku posmatrača“ – na taj način posatrač i posmatrano postaju jedno, izjavila je  Milena Pavlović o radu na predstavi.

Maja Mitić  dodaje da je proces rada koji je originalno započeo istraživanjem Fazbinderovih ženskih likova na temu „da li, izmaštani, od umetnika, karakteri postoje u nekom među prostoru van vremena“.

„Što je i Mileni i meni bilo jako blisko i u šta duboko verujemo doveo me je/nas, čudnim umetničkim putevima do pisanja teksta i rada na predstavi, o životu i umetničkoj kolekciji E.Šlomovića.Ovo je vanvremenska kolekcija i sem realnog postojanja, ona se smestila u taj međuvremenski prostor- večnost. Za mene su slikarska dela postali karakteri/likovi koji pate, traže,bore se, sećaju,zadirkuju,ogovaraju,vole i uprkos svemu opstaju.Otvarala su se razna pitanja:ko ih je i gde i kada stvarao,pod kojim okolnostima, kako su dospele ovde –onde. Ovaj proces rada mi je još jednom potvrdio koliko je važno razumeti i boriti se za vidljivost umetnosti koja naše živote čini većim od njih samih, kaže koautorka predstave Maja Mitić.

Takođe pročitajte

Dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

Polja lavande u Tamnjanici 29.juna po četvrti put biće galerija na otvorenom a svoja dela …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.