utorak , 7 jula 2020

Koje povrće ne biste trebali da jedete sirovo

Jesti sirovu hranu danas je postalo trend. Sudeći po ljubiteljima iste, vitamini i svi dobri sastojci su bolji ukoliko se hrana ne zagreca.

Kažu da zagrevanje hrane tj. termička obrada može da uništi neke bitne vitamine. Zbog toga je navodno sirova hrana bolja za varenje, kao i za celoukupno zdravlje.

Međutim bez obzira na način ishrane koji vi lično volite ili vam prija, neke namirnice se ipak moraju termički obraditi pre konzumiranja.

1. Brokoli

Iako smo navikli da kupus jedemo sirov, u salati, kod brokolija se mogu javiti bolovi u stomaku ukoliko se konzumira svež. Može se javiti osećaj nadutosti i gasova upravo zbog toga. Zbog toga je bitno da brokoli ipak adekvatno spremimo.

2. Šargarepa

Studije su pokazale da kuvanjem šargarepe vrednosti beta karotena rastu. Beta karoten je karotenoid koji telo pretvara u vitamin A. On je važan za funkciju mnogih stvari u telu, od normalnog metabolizma,gvožđa do vida, kože i imuniteta.

3. Patlidžan

Patlidžan sadrži solanin, koji može smanjiti absorbciju kalcijuma, te tako iritirati gastrointestinalni trakt. Možete osetiti bolove u stomaku, i to možedovesti do vrtoglavice, glavobolje i povraćanja. Kuvanjem patlidžana neutrališete solanin i sprečavate stomačne bolove do kojih bi došlo pri sirovom konzumiranju ovog povrća.

4. Krompir

Krompir može biti ukusan u kombinaciji mnogih jela, ali nikako sirov. Zapravo krompir nije otrovan ali ukoliko su bili pre samog ubiranja ili tokom stajanja bili izloženi suncu, sadržaj opasnog solanina kao kod patlidžana se povećao. Zato su i simptomi isti kao kod konzumiranja sirovog patlidžana.

5. Pasulj

Ukoliko pojedete sirovo neobrađeno zrno pasulja, to zaista može imati grozan ukus. Ne samo da ćete dobiti bolove u stomaku, već grčeve, dijareju, povraćanje i mučninu. Zato uvek skuvajte pasulj, a pre samog kuvanja ostavite ih potopljene u vodi par sati.

Takođe pročitajte

Uspešna akcija uređenja “Palilulskog teferiča”

“Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule – SOKAK” je danas u saradnji sa udruženjem …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.