Ko su umetnici koji su „začarali“ ORL kliniku u Nišu

„DA, to su ti mladi ljudi koji su prihvatili moj poziv da oslikaju prostor naših ambulanti i kabineta. Dvadeset dana su bili sa nama i učinili da naša ORL klinika izgleda čarobno. Dame i gospodo, studenti Fakulteta umetnosti iz Niša okupljeni u grupi “Peta 128“, pohvalio se prof.dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike.

Peta 128 je nezavisna umetnička grupa iz Niša oformljena u decembru 2017. koju čine 7 članova: Milan Nestorović, Danilo Paunović, Sara Popović, Helena Milošević, Teodora Nikolić, Simona Mihajlović i Paulina Aleksić.

Osnovni cilj članova je razvoj individualnog rada kroz međusobni podstrek, sinteza različitih ideja radi stvaranja kompleksnijeg proizvoda koji motiviše pojedinca na ambiciozniji rad vezan za domen stvaralaštva u kome se oseća najprijatnije. Širenje svesti o umetnosti i promocija kulture ostaje kao viši cilj grupe. Takođe, grupa se bavi i volonterskim radom, kaže Milan Nestorović i dodaje da su pored oslikavanja ordinacila ORL odeljenja u niškoj bolnici učestvovali i na drugim humanitarnim izložbama.

„Peta 128 je do sada imala 5 izložbi: „Petar Pan“ – humanitarna izložba u sklopu istoimene predstave održana u holu Narodnog pozorišta u Nišu u januaru 2018. Članovi grupe su prodajom svojih radova prikupili 47000 RSD za lečenje Nikoline Ranđelović. “Budi čovek” – druga humanitarna izložba održana u Oficirskom domu u Nišu u martu 2018. Prilikom ove izložbe prikupljeno je 10000 RSD, takođe za lečenje Nikoline Ranđelović. “Prva pa peta” – treća izložba grupe peta128 održana u kafe baru “Dvorište” u Nišu u maju 2018. “Lost&Found Art Zona” – izožba održana u okviru muzičkog festivala “Lost&Found” u Brestovačkoj banji u junu 2018. Članovi grupe izlagali su svoje radove sa još 6 nezavisnih umetnika. „Stodvaesosam“ – peta izložba grupe održana u baru „SBŠ“ u decembru 2018.

 

 

 

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.