Književna nagrada „Slaviša Nikolin Živković“ uručena na 58. Niškom sajmu knjiga

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, na svečanosti priređenoj na 58. Niškom sajmu knjiga, uručilo gradsku književnu nagradu „Slaviša Nikolin Živković“ laureatu Nikoli Pantiću iz Beograda, nagrađenom za rukopis romana „Na putu do čoveka“.
Na prigodnoj svečanosti o nagrađenom romanu govorio je profesor dr Ivan Cvetanović, predsednik žirija i tom prilikom istakao da je posebno ponosan što je ovaj žiri prvi prepoznao talenat mladog čoveka koji je sa nepunih trideset godina uspeo da napiše aktuelno i izuzetno delo:
„Ko od nas ne misli da život treba da nam se vrati jer smo prepušteni bujici postmodernog vremena, a šta će biti nakon postmodernog vremena – post-postmoderno vreme da bi na kraju ostao samo post.“ rekao je profesor Cvetanović
Nagradu „Slaviša Nikolin Živković“ uručio je Dalibor Popović Pop, predsednik Društva, a nakon toga dr Aleksandar Kostadinović, potpredsednik Društva govorio je o izdanjima Društva književnika i književnih prevodilaca Niša:
„Mora da istaknem da sam posebno ponosan na dva izdanja poezije: Svrake, vrane, gavrani – Aleksandra Vojinovića i Muve – Jovane Bajagić. Dve knjige koje ne moraju fizički da budu velike da bi svedočile svoju grandioznost u svim drugim dimenzijama.“

I upravo o jednom od ova dva izdanja u nastavku programa je govorila dr Jelena S. Mladenović koja je predstavila knjigu poezije Muve, koja je drugo delo u bibliteci „Sigma“, a za koju Zvonko Karanović kaže da je uz Neonsku nesanicu – Željka Mitića, najvažnija debitantska knjiga poezije nekog niškog pesnika ili pesnikinje od početka dvadeset prvog veka.
Govoreći o knjizi i stvaralaštvu Jovane Bajagić, dr Jelena S. Mladenović je naglasila da je prvi put prihvatila da govori o nekoj knjizi poezije, a da je u tom trenutku još uvek nije pročitala jer je poeziju ove pesnikinje imala prilike da sluša i čita u više navrata tokom prethodnih godina:
„Bez razmišljanja sam prihvatila i uopšte se nisam pokajala budući da je knjiga u potpunosti ispunila sva moja očekivanja kada je u pitanju Jovanina poezija i uopšte savremena srpska poezija, uslovno rečeno, mlađih autora.“

Konkurs za književnu nagradu „Slaviša Nikolin Živković“ za 2024. godinu je završen 30. novembra, a prispelo je nešto više od stotinu rukopisa proze i poezije. Stručni žiri koji čine prof. dr Ivan Cvetanović, prof. dr Velimir Ilić i Goran Živković Gorki će polovinom marta 2024. izađi sa širim izborom rukopisa, da bi Saopštenje o imenu laureata bilo objavljeno 3. aprila 2024. godine, na dan rođenja kultnog niškog pisca Slaviše Nikolin Živkovića.

foto Miroslav Lavrenčić

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.