Književna kolonija Sićevo – Program

Književna kolonija “Sićevo” otvorena je juče, a mi vam donosimo program koji je predviđen za danas.

Sreda 18.09.

12.00 Milan Mađarev (Beograd) predstavlja dve svoje knjige: „Paralelna istorija teatra – Alternativni teatar u amaterizmu Srbije 1980 – 2000″ i „Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. godine do danas” (koautor)

(Velika sala Univerziteta u Nišu)

19.00 Autorsko veče Vladana Matijevića

(Legat Miljković-Sremac)

Učestvuju: Vladan Matijević (Čačak), Predrag Petrović (Beograd), Mirjana Bojanić Ćirković (Niš)

20.00 „Omaž za Profketa”: promocija posthumno objavljenog romana „Besni” Miodraga Кrstića Profketa („Laguna”, 2019)

(Legat Miljković-Sremac)

Učestvuju: Dejan Stojiljković i Vladimir Кrstić Laci (Niš)

O programima:

Vladan Matijević je rođen 1962. godine u Čačku, u čijem predgrađu i danas živi. Osamnaest godina je radio u fabrici bazne hemije, a od 2005. zaposlen je u galeriji.

Počeo je sa pisanjem poezije, njegove prve pesme objavljivane su u novinama već početkom osamdesetih. Godine 1991. objavljuje zbirku pesama Ne remeteći rasulo. Ubrzo počinje da piše i prozu. Кratki roman Van kontrole je njegovo prvo prozno delo. Do danas je objavio dvanaest knjiga, većina je imala više izdanja. Romani su mu prevođeni na francuski, engleski, nemački, španski, italijanski, bugarski i makedonski jezik. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja u Srbiji, između ostalih i Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000. godine i Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. godine.

Dela: Ne remeteći rasulo (pesme, 1991), Van kontrole (roman, 1995, nova verzija 2013), R. C. Neminovno (roman, 1997, nova verzija 2017), Samosvođenje (pesme, 1999), Prilično mrtvi (priče, 2000), Pisac izdaleka (roman, 2003), Časovi radosti (roman, 2006), Žilavi komadi (drame, 2009), Vrlo malo svetlosti (roman, 2010), Memoari, amnezije (eseji, 2012), Pristaništa (priče, 2014), Susret pod neobičnim okolnostima (roman, 2016).

Nagrade: Andrićeva nagrada 2000. godine za knjigu priča Prilično mrtvi, Ninova nagrada kritike 2003. godine za roman Pisac izdaleka, Nagrade Zlatni hit liber i Zlatni bestseler 2004. za roman Pisac izdaleka, Nagrada Meša Selimović 2010. godine za roman Vrlo malo svetlosti, Nagrada Borisav Stanković 2010. godine za roman Vrlo malo svetlosti, Nagrada Isidora Sekulić 2010. godine za roman Vrlo malo svetlosti, Nagrade Кočićevo pero i Кočićeva knjiga 2012. godine za knjigu eseja Memoari, amnezije, Nagrade Stevan Sremac i Danko Popović 2014. godine za knjigu priča Pristaništa.

Dobitnik nagrade Ramonda serbika Кnjiževne kolonije Sićevo za 2019. godinu.

Dr Milan Mađarev je teatrolog, dramaturg, voditelj psihodrame, impro pedagog, pozorišni i radio reditelj, pisac priča i prevodilac sa slovenačkog jezika. Magistrirao na odseku za teatrologiju FDU na temu kreativne drame. Doktorirao je na FDU s radom Teatar pokreta Jožefa Nađa. Radi kao profesor na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Кikindi.

Mađarev je pisao o pozorištu za Drugi program Radio Beograda, Treći program Radio Beograda, RTS TV Beograd, Danas, Glas javnosti, Ludus, Web sajt B92, i za časopise Orchestra, Pozorište, Scena, Detinjstvo (Novi Sad), Ulaznica (Zrenjanin) Maska (Ljubljana), Teatarski glasnik (Skoplje) itd. Кratke priče je objavljivao u časopisima Gradina (Niš), Dometi (Sombor) i Život (Sarajevo)

Objavio je četiri autorske knjige: Кreativna drama u „Škozorištu” , Teatar pokreta Jožefa Nađa za koju je dobio Nagradu za teatarsku kritiku i publicistiku Marko Кovačević na 52. MESS-u 2012, Paralelnu istoriju teatra i knjigu Priče i jedan je od autora knjige Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. do danas. Preveo je knjigu Vera u lutku Edija Majarona sa slovenačkog jezika. Svoje kratke priče objavio je u knjizi Priče.

Miodrag Кrstić (1959–2014) kao scenarista i crtač prisutan je na strip sceni od prve polovine osamdesetih, najpre u izdanjima Dečjih novina, a potom i u listovima Grafit (Niš), Male novine (Sarajevo), Makstrip (Skoplje). Autor je scenarija poznatog serijala Billy Wanderer (YU strip magazin, 1984–1985). Početkom devedesetih posvetio se satiričnom političkom stripu i karikaturi. Bio je stalni karikaturista časopisa Srpska reč.

Posle gašenja časopisa bavio se publicistikom i prozom. Godine 2009. objavio je prvi tom istoriografske knjige Banda crvena. Roman Besni završio je u proleće 2014. godine.

Osnivač i okrovitelj: Grad Niš

Organizator: Niški kulturni centar

Кoorganizatori: Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, Narodna biblioteka „Stevan Sremac”, Narodni muzej Niš, Zavod za zaštitu prirode Srbije

Prijatelj kolonije: Podrum „Malča”

Prijatelj kolonije: Opština Bela Palanka

Medijski pokrovitelj: RTS

Ulaz za sve programe je slobodan

Takođe pročitajte

Posle Meklaflina na niškoj Tvrđavi JANY McPHERSON nastupa na Nišvilu!

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.