subota , 21 maja 2022

Knjige Pola Polanskog poklonjene Univerzitetskoj biblioteci u Nišu

Poslednja želja američkog pisca i novinara Pola Polanskog je da dvadesetak naslova knjiga koje je on napisao budu poklonjene Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” u Nišu.

Polanski, koji je preminuo marta prošle godine, rođen je u Ajovi, u SAD, ali je veći deo života je proveo u Evropi, proučavajući kretanje i migracije romskog stanovništva. Pred sam kraj bombardovanja Jugoslavije došao je na Kosovo, gde je, na zahtev UN, trebalo da volontira u romskom izbegličkom kampu.
Posle misije na KiM vratio se u Niš, gde je 2006. kupio kuću. Pričao je da je u Knez Selu, nadomak Niša, pronašao svoj mir, a i da mu je vazduh izuzetno odgovarao za njegove bronhijalne problem sa kojima se borio čitavog života.

“Donacija je došla u pravi čas jer će dodatno uveličati našu proslavu koju pripremamo. Biblioteka „Nikola Tesla“ u NIšu ove godine obeležava 55 godina postojanja i rada, pa tim povodom, 18. maja, slavimo Dan biblioteke. Pripremili smo jednu interesantnu izložbu pa pozivamo sve da je posete, rekla je Andrijana Stojanović iz Univerzitetske biblioteke Niš.
Novinarka Maja Kostić koja je Polu pomagala da uradi veliko istraživanje za njegovu poslednju knjigu o bombardovanju Šumatovačke ulice u Nišu kasetnim bombama koje su međunarodnom konvencijom zabranjene, kaže da su one simbolično poklonjene uoči godišnjice tog događaja.
“Sama Univerzitetska biblioteka se nalazi u blizini Šumatovačke ulice o kojoj je Pol mnogo istraživao i pisao pa je to bio razlog više da baš tu ostanu veliki naslovi koje je Pol napisao. Pol Polanski je poslednje godine svog života proveo u Knez Selu gde je pronašao svoj mir, ali i “dobru klimu”, kako je umeo da kaže. Međutim, svakog dana autobusom je prolazio kroz Šumatovačku i gledao kuće koje su oštećene gelerima od kasetnih bombi. Živeo je u Pragu 1999. godine kada je čuo na BBC radiju kako je Vesli Klark rekao da hoće da bombarduje civile i to je smatrao velikim ratnim zločinom i o tome je pisao u svojim knjigama. Prikupio je veliku dokumentaciju o bombardovanju Niša kasetnim bombama, uradio mnoge intervjue, ali, na žalost, bolest i iznenadna smrt sprečili su ga da završi knjigu i da je objavi. Prijatelji i poštovaoci njegovog dela se, pak, zalažu da se knjiga objavi. Polova poslednja želja bila je da sve što je napisao ostane upravo u Nišu, kaže Maja.

Takođe pročitajte

WIZZ AIR – Mladi između 18 i 25 godina se mogu prijaviti za onlajn grupe za diskusiju na temu putovanja

Wizz Air, evropska ultra-niskotarifna avio-kompanija sa najvećom stopom rasta i jedna od najodrživijih, pokreće WIZZ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.