četvrtak , 29 oktobra 2020

Knjige na dar povodom Dana biblioteke

Narodna biblioteka „Rade Drainac“  iz Prokuplja ove godine je po prvi put obeležila Dan biblioteke tako što je svojim članovima, koji su tog dana uzimali knjige na čitanje, darivali su po jednu knjigu na poklon.
U programu obeležavanja Dana prokupačke biblioteke učestvovala je dečiji pisac i prevodilac Gordana Timotijević. Ona je sa učenicima Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ i „Nikodije Stojanović Tatko“ razgovarala o poeziji i o tome kako nastaju stihovi, a članovi Dramskog studija Gimnazije izveli su prigodan program.

“Prokuplje je dobilo Narodnu čitaonicu sa univerzitetom davne 1930. godine. Otvaranje čitaonice tada je propraćeno velikom svečanošću. Tadašnji žitelji Prokuplja bili su svesni važnosti Biblioteke u kulturno-prosvetnom životu grada, rekao je v.d. direktora Narodne bilioteke „Rade Darainac“ Dragan Ognjanović.

On je naglasio da današnja prokupačka biblioteka baštini tradiciju Narodne čitaonice sa univerzitetom i upravo su 23. mart uzeli za Dan Biblioteke, kada je po prvi put naš grad i dobio biblioteku u pravom smislu te reči, po standardima i razumevanju bibliotekarstva u to doba.
Većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić je ovom prilikom istakla da prokupačka biblioteka uvek može da računa na podršku i pomoć lokalne samouprave.

“Pravo je zadovoljstvo videti ovoliko dece u ovom prostoru. Uvek ćemo nastojati da upravo zbog njih, rad ove ustanove na najbolji mogući način podržimo u svim aktivnostima, koje će doprineti osavremenjavanju programskih sadržaja i obogaćivanju knjižnog fonda, naglasila je Erić i poručila deci da im je knjiga svakako najbolji drug, ali i veliko blago koje treba da neguju, jer će im kao takva, uvek i na pravi način pomoći u svakoj životnoj prilici.
Ne precizirajući o čemu je reč, Erićeva je najavila da prokupačku biblioteku u skorije vreme očekuju veoma prijatna iznenađenja.
Učenicima nižih razreda ovom prilikom su uručene članske karte Biblioteke, a banka Societe generale, koja već duže vreme sarađuje sa prokupačkom bibliotekom, donirala je upis za 200 najboljih đaka topličkih osnovnih škola.

Takođe pročitajte

“Ulažite u sebe svaki dan” – Miloš Ristić iz kompanije Better Collective

Šta je veb programiranje? Koji programski jezici se najčešće koriste u WordPress timu i kako …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.