Knjige bez reči ali sa puno ljubavi by Feltro Magic

„Najvažniji motiv kojim se vodimo sve vreme jeste da naši mališani imaju detinjstvo kojeg će se sećati ne po odigranim igricama, pogledanim crtanim filmovima i satima provedenih uz kompjuter ili mobilni telefon svojih mama i tata, već aktivnim druženjem sa svojim roditeljima, otkrivaju nam Nišlijke Sonja Nikolić i Marija Veljković Milojković, autorke „tihih knjiga“.

Marija je mama dva dečaka ali  je i diplomirani inženjer mašinstva i nastavnik u srednjoj školi a Sonja je doktorica medicine i trenutno na specijalizaciji iz Anesteziologije. Njihovo prijateljstvo datira još iz vrtića a na ideju da se bave ručnom izradom „tihih knjiga“ došle su zbog Marijinih sinova, petogodišnjeg Sergeja i trogodišnjeg Ognjena.

 Želele smo da smislimo neku igru koja bi decu odvojila od računara, televizora i mobilnih telefona. Počele smo da istražujemo šta bi moglo da bude. Bazirale se na ekološke i edukativne igračke, po svojoj specifičnosti Tiha knjiga se izdvojila od ostalih. I jednoj i drugoj su bake bile šnajderke, mada mi nismo ništa znale o tome, čak ni dugme da ušijemo, iz velike želje da ostvarimo tu zamisao, nije nam bilo teško da svladamo i tu veštinu. Prva knjiga nastala je uglavnom od materijala koje bismo nalazile u već napuštenim radionicama naših baka.. I knjiga za Sergeja je već bila gotova, ubrzo i Ognjenova. Malo je reći da su dečaci bili oduševljeni. Jednog jutra kada se Marija probudila i videla Sergeja koji se već duže od sat vremena igra sa svojom novom „igračkom“, tada smo znale da je to igračka koju će svaki roditelj poželeti za svoje dete. Izradile smo još nekoliko knjigica i poklonile najbližim prijateljim koji imaju svoje mališane. Svima su one postale osnovno sredstvo za igru. Svuda su ih ponosno nosili sa sobom, prisećaju se naše sagovornice svojih početaka. I dan danas koriste isti „materijal“, „makaze, konac, igla, lepak , naših 20 prstića i puno ljubavi i mašte.“

Pri izradi naših knjiga nema mašinskog šivenja, sve je isključivo ručni rad. Uvek se konsultujemo sa roditeljima i zahtevi su im različiti. Neki roditelji nam daju potpunu slobodu, dok neki aktivno učestvuju pri njenoj izradi, daju nam podatke o interesovanjima deteta, omiljenoj boji i dnevnim aktivnostima. Trudimo se da svakoj knjizi damo pečat budućih vlasnika, jer su sve knjige personalizovane i nikada se nije desilo da napravimo dve iste. Jednom prilikom mama je htela da se u knjizi nađu i njihovi kućni ljubimci, poslala nam je fotografije pasa koje smo mi pretočile u stranice. Dešava se ČESTO da stranice i motive koje omislimo, ubrzo vidimo i kod osoba koji se takođe bave izradom ovakvih knjigica, što nam prija.. znači da ovo što radimo se dopada mnogima..

Ove knjige su namenjene deci od 6 meseci do 7 godina. Knjižice sa oznakom „Feltro Magic“ putuju širom sveta, Australija, SAD, Brazil, Meksiko, Nemacka, Francuska, Španija, Norveška, Velika Britanija i naravno u zemlje u okolini Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska.

Kada knjiga bude gotova, Ognjen je prvi testira i ako prodje taj test, sigurne smo onda da je nijedno dete kasnije neće oštetiti, kaže Marija.

O tome koliko im je stalo da inspirišu dečiju maštu govori i akcija koju su pokrenule.

„Svakog meseca poklanjamo po jednu knjigu, potrebno je da ako poznajete dete čiji roditelji nisu u mogućnosti da mu je priušte, dete sa posebnim potrebama ili sa smetnjama u govoru i sličnim problemima, da se pridruže našoj akciji i predlože nam malog dobitnika. Puno se humanih i dobrih ljudi javilo, sa različitim pričama, žao nam je što ne možemo svakog obradovati, ali ćemo se truditi da ih bude što više.

Za kraj naše sagovornice su citirale staru kinesku poslovica :

“ Za ono što je teško potrebni su minuti, nekada I sati..za ono što je još teže potrebni su dani, meseci, nekada I godine..za ono što je nemoguće potrebno je samo malo više”…

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.