subota , 1 aprila 2023
Foto: Strauss Adriatic - Doncafe

Knjiga i kafa – smirujući užitak

U savremenom društvu potraga za duševnim mirom je postala potreba kojoj smo počeli da težimo. Kroz ovaj život pun izazova dve stvari nam pružaju potrebno zadovoljstvo: knjiga i kafa.

One se magično dopunjuju i svim njihovim ljubiteljima daju dnevnu dozu pozitivne energije. Poznati pesnik R.M. Engelhart jednom je napisao da su knjiga i šolja kafe „male stvari kojima se probijamo kroz ovaj ponekad naporan svet i sve te kišne dane“. Kišni dani su se u ovom trenutku proredili dolaskom proleća, ali te male stvari ostaju kao simbol zacrtane u užurbanom stilu života današnjice. Knjiga i kafa se susreću u jednom momentu, a priča počinje sa danom posvećenim knjizi.

Svetski dan knjige

Svetski dan knjige obeležava se 23. aprila svake godine, a odluku o obeležavanju ovog dana doneo je 1995. godine UNESCO na Generalnoj konferenciji u Parizu. U Španiji se ovaj dan praznuje još od 1923. godine u čast poznatog španskog pisca Migela de Servantesa koji je na taj dan preminuo. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim ženama, a od 1925. godine da one daju knjigu u zamenu. U ovo doba godine, realizuje se polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji sa više od 400.000 prodatih primeraka, u zamenu za preko 4 miliona ruža.

Ovaj datum je takođe i godišnjica smrti Vilijama Šekspira, ali iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Šekspir je umro 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je bio u upotrebi u Engleskoj u to vreme, što znači da je zapravo preminuo oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema. Zanimljivo je i to da se u Velikoj Britaniji, odakle je Šekspir, Svetski dan knjige slavi 14. marta, kako bi se izbeglo poklapanje sa Uskrsom.

Interesantne činjenice o knjigama

Zanimljivosti o knjigama postoji mnogo, a neke od njih su sledeće:

  • Na celom svetu postoji gotovo 130 miliona knjiga.
  • Tri najčitanije knjige na svetu su Biblija, Mala crvena knjižica (knjiga najpoznatijih citata kineskog partijskog lidera Mao Ce Tunga) i serijal o Hariju Poteru.
  • Američki predsednik Teodor Ruzvelt čitao je jednu knjigu dnevno.
  • Za pisanje jedne knjige u proseku je potrebno 457 sati.
  • Žene kupe 68% knjiga koje se nađu u prodaji.

Ono što je zajedničko pojedinim stvaraocima lepe reči i njihovim čitaocima je užitak uz šoljicu kafe. Dok su jedni pisali, pijući ovaj napitak, drugi su uživali uz njega i čitali. Ti momenti postoje zato da bismo se, kao što je rečeno na početku, opustili od dugog i izazovnog dana. Jasno je da je najbolje rešenje za odabir kafe koja ide uz takav trenutak Doncafé Moment.

Ovo je kafa intenzivne arome i punog ukusa uz čiji će miris svaka pročitana reč u kojoj ste se pronašli ostati zabeležena i zapamćena. Obeležite ovaj dan uz knjigu koju ste odabrali, kao i kafu kod kuće.

Takođe pročitajte

Kompanija Mondelēz International aktivna u očuvanju lokalne životne sredine

Park u produžetku ulice Sedmog jula, kao i ulice Milojka Lešanina i Dušanova, postali su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.