KIVI – zeleno, volim te zeleno

Prolećna sadnja voćaka je počela. Ukoliko još niste odlučili kojom ćete voćkom obogatiti vaš zasad preporučujemo- KIVI. Kivi (Actinidia Chinensis) suproptska voćna vrsta koja se uspešno može gajiti u većem delu Srbije. S obzirom da je izuzetno otporna na bolesti i štetočine ne prska se nikakvim hemijskim sredstvima što njene plod čini izuzetno cenjenim organskim proizvodom.
Porodica Vidosavljević iz Vlasotinca poseduje bogato 35-ogodišnje iskustvo u uzgoju kivija i proivodnji kivi sadnica.

Njihove sadnice su izuzetno tražene, kako zbog kvaliteta i istinitosti sorte, tako i zbog spremnosti da u svako doba svakome kome je potreban, ljubazno do detalja daju neophodnu pomoć i savet oko uzgoja.
Za uspešnu sadnju i gajenje Vidosavljevići preporučuju:

1. Sadnice treba kupovati od proverenog proizvođača
2. Kivi nije tropsko voće, već suptropsko što mu omogućuje da uspeva u večem delu Srbije.Odrasle sadnice podnose do minus 20 stepeni, međutim dok malo ne ojačaju, prve tri godine neophodno je da se preko zime utople. Utopljavanje se vrši kukuruznom šašom, slamom, papiro, kartonom ali ne i najlonom , stiropoprom ili kakvim drugim izolacionim materijalom.
3. Sadnice se gaje poput vinove loze na klasičnom špaliru ili na pergoli (odrina, čardaklija, tunel)
4. Da bi rađao neophodno je da u zasadu postoji makar 1 oprašivač-muška sadnica. Jedan oprašivač može da opraši do 5 ženskih-rodnih sadnica.
5. Sadnice se sade na rastojanju od 2 do 2,5 m jedna od druge. Sade se u prethodno iskopane jame dimenzija 40 x 40 do 50×50 . U jamu se ubacuje stariji stajnjak i pesak i meša sa postoječom zemljom. Priliko sadnje sadice ne smeju da se zagrću zemljom, već se sade do nivou na kom su bile u sakssiji-kontejneru.
6. Kivi se ne prska nikakavim hemikalijama jer je izuzetno otporan na bolesti i štetočine
7. Za uspešno rađanje (prorodi u 3-4.godini od sadnje) neophodno je zalivanje (obilnije u letnjim mesecima) i specifična rezidba
8.
U našim uslomima uz odgovarajuću negu i rezidbu sadnice kivija mogu da donesu 80-100 kg plodova.

Takođe pročitajte

Kvasac – superheroj dobrog ukusa!

Svaka vrsta ili soj kvasca ima svoje specifičnosti. Odabirom specifičnih sojeva i razvojem tehnika uzgoja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.