nedelja , april 21 2019
Početna / TRADICIJA / Kinooperater Zvonko Cvetković legenda Leskovačkog kulturnog centra

Kinooperater Zvonko Cvetković legenda Leskovačkog kulturnog centra

Zvonko Cvetković je ceo radni vek proveo kao kino-operater Leskovačkog kulturnog centra(LKC). Kroz njegove ruke prošlo je skoro deset miliona metara filmske trake i oko šest hiljada filmova. Prvi film pustio je pre 40 godina, a od penzije ga dele još dve.
Prvo sam radio na ruskim putujućim mašinama. Vozio sam filmove u veće centre u opštini i puštao ih u tamošnjim domovima kulture. Sa kombija smo, preko razglasa, pozivali meštane na bioskopsku predstavu, a celo selo nas je pozdravljalo kao da je došao ko zna ko. Deca su trčala za nama i jedva čekala vreme za početak projekcije – priseća se Zvonko svojih prvih kino-operaterskih koraka.

Ubrzo je dobio stabilnu i veliku „mašinu“, a povremeno je, kao ispomoć, radio u još dva gradska bioskopa, u zgradi Doma sindikata i Domu JNA. Svakodnevno je učio od starijeg kolege koji mu je pohvalama, već prilikom prve projekcije, opredelio život. U sadašnju kabinu prešao je 1989. godine. Nekadašnja kamerna sala LKC je trenutno jedini bioskop u gradu na Veternici. Moderno doba donelo je digitalnu tehnologiju i mnogo manje izazova.

“Sad je ovo nešto drugo. Sve je programirano i na dugme. Imam i na mobilnom telefonu aplikaciju kojom mogu da upravljam novim projektorom odakle god hoću, čak i od kuće. Pod stare dane sam morao da naučim i po neku reč engleskog, ali je prostor za bilo kakav propust minimalan – objašnjava Zvonko.

Posećenost bioskopa raste od kada je u Leskovcu počeo da se održava Internacionalni festival filmske režije(LIFFE) kao godišnja restrospektiva najboljih ostvarenja u zemljama bivše Jugoslavije.

“Zahvaljujući tom festivalu Leskovčani ponovo mogu da gledaju premijere kao u stara vremena kada se ispred bioskopa tražila karta više – dodaje Zvonko.

Međutim, pomame za pojedinim naslovima, poput „Tesne kože“, „Ludih godina“, indijskih ili filmova Brus Lija više nema. Kriza je učinila svoje. Jedino je „Titanik“ uspeo da je pobedi i da mnogo puta napuni bioskopsku dvoranu sa 130 mesta.

 

 

Takođe pročitajte

Dve stotine plesača u parku Svetog Save za Dan plesa

Udruženje „Omladinski progresivni tim udruživanja mladih – OPTIM – UM” iz Niša, u Parku Svetog …

Jedan komentar

  1. Jako posten covek i draga osoba 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.