Kineski džezeri i glumci na Nišvilu

Završne večeri Nišvilla 2018, u nedelju 12. avgusta nastupiće sastav iz Kine koji predvodi verovatno najpozntaji kineski džez muzičar – trubač i kompozitor Li Xiaochuan.

Kvintet sa kojim će nastupiti na Nišvilu praktično je kineska džez reprezentacija i čine ga: vibrafonistkinja i perkusionistkinja Chenchu Rong, gitarista Zhang Xiongguan, basista Yong (Adam) Huang i bubnjar Zhitong Xu. U sklopu programa “Nišville jazz teatar”, trupa Shangai Theatar Academy izvešće predstavu “Legenda o beloj zmiji” – kombinaciju klasične kineske opere i savremenog pozorišnog izraza.
Li Xiaochuan je završio Konzervatorijum u Šangaju, a prvi je azijski muzičar koji je dobio Richard Dalrymple Memorial Jazz Trumpet stipendiju. Master studije džez trube je završio 2011. na Univerzitetu Severni Teksas, a iste godine je ušao u finale Nacionalnog trubačkog takmičenja USA. Ubrzo posle toga čuveni basista Eddie Gomez ga je priključio svojoj grupi za turneju po Aziji.
Na listi svetski poznatih muzičara sa kojima je Li Xiaochuan sarađivao su i Pat Metheny, Gast Waltzing, Billy Drummond, Uri Caine (…), a nastupao je na mnogim značajnim festivalima kao što su: JZ Festival Shanghai, Hong Kong Jazz World Festival, Umbria Jazz Festival, Luxembourg Echternach Festival, Hungarian MUPA Jazz Showcase, Koktebel Jazz Party, Taichung jazz festival, Switzerland Le Petit Globe, Geneva Aubes Festival, Beijing Nine Gates Jazz Festival…. Njegov muzički stil predstavlja sjajan balans između zapadnjačke i orijentalne melodike, što ga uz maštovitu ekspresiju čini najprepoznatljivijim kineskim muzičarem u inostranstvu.
Li Xiaochuan je dobitnik nagrade za najbolji džez album u Kini na prvoj dodeli CMA nagrada, i jedini je džez muzičar koji je dobio priznanje od strane Centralne kineske televizije koja je u svom proramu predstavljala najistaknutije instrumentaliste u svim muzičkim žanrovima. Uticajni britanski magazin “Jazzwisse” predstavio ga je kao “predvodnika kineske džez scene, superiorne tehnike i imaginacije u improvizaciji”. On je takođe i pobednik u kategorijama za najbolji instrumentalni album i najbolji studijski album na prvoj dodeli JZ nagrada.
Chenchu Rong, koja se trenutno usavršava jazz vibrafon na prestižnom New England Konzervatorijumu, finalistkinja je mnogih perkusionističkih konkursa u Aziji, Evropi i USA, kao solista je nastupala sa simfonijskim orkestrima Liona, Roterdama, Štutgarta, Toskane, Adelaide, Hong Konga, Šangaja… jedna od sfera njenog interesovanja je i gluma, pa je tako 2012. godine na nacionalnom kineskom konkursu dobila nagradu za najbolju glumicu (u kategoriji nacionalnih manjina). Predvodeći svoje sastave nastupao je
Gitarista Zhang Xiongguan se po završetku master studije na New England Konzervatorijumu u USA (gde je studirao kod nekih od vodećih džez muzčara današnjice: Fred Hersch, Miguel Zenon, Jason Moran) , a sada je profesor na Konzervatorijumu u Šangaju i jedna je od najaktivnijih kineskih muzičara.
Basista Yong (Adam) Huang je sa stažom od preko dve decenije jedan od najiskusnijih kineskih džez muzičara. Osim nastupa sa i snimanja sa mnogim sastavima, od kojih je neke i predvodio, Adam se bavi i pedagoškim radom, jedan je od osnivača pekinškog “Nine Gates” jazz festivala i poptredsednik je Kineske Džez asocijacije.
Dvadesetčetvorogodišnji bubnjar Zhitong Xu je sigurno jedan od najperspektivnijih kineskih džezera. Sa 17 godina je otišao u Nemačku sa namerom da uči džez bubnjeve, da bi u rekordnom roku već stekao doktorat na Univerzitetu za muziku i pozorište u Minhenu.

Inače, na zatvaranju programa Nišville Jazz Teatar, 6. avgusta, devetočlana trupa Shangai Thetara Academy izvešće predstavu „Legenda o beloj zmiji“, adaptaciju tradicionalne kineske legende koja se bavi temom opstanka prave ljubavi u današnjim vremenima.
Predstava LEGENDA O BELOJ ZMIJI sa 9 izvodjača,je predstava adaptirana po tradicionalnoj kineskoj legendi koja se bavi temom opstanka prave ljubavi u današnjim vremenima.Rediteljka ove predstve Xiao Ying, jedna je od najvećih glumica Pekinške opere danas, a tokom festivala će održati pozorišnu radionicu. Nagradjivana kako u Šangajskoj provinciji, tako i u 5 provincija severno-zapadne Kine, ali i dobitnica Zlatnog Trougla koji dodeljuje Ministrstvo Narodne Republike Kine.

https://www.youtube.com/watch?v=4BJVz-O7UOE

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.