subota , 27 februara 2021

KC Niš – Novi hirurški zahvat na Klinici za neurohirurgiju

Tim lekara Кlinike za neurohirurgiju predvođeni direktorkom prof.dr Vesnom Nikolovim počeli su sa operacijama tumora mozga uz pomoć aparata koji se zove „neuronavigacija“. Ovo je samo jedna od novina u КC Niš koja je uvod u novine koje nas tek očekuju, poručuju sa ove Кlinike.

Slavoljub Petković (26) iz Vlasotinca i Živojin Petrović iz Leskovca uspešno se oporavljaju nakon operacije glave. Obojica su pre operacije zbog tumorskih promena trpeli nesnosne glavobolje a Slavoljubu je počela i da otkazuje leva ruka.

Neuronavigacija je aparat koji nas tačno navodi na tumorski proces, odnosno na mesto gde se nalazi tumor. Кada dobijemo pacijenta i imamo snimak mi na njemu vidimo gde se nalazi lezija koju, na žalost, ne možemo da uklonimo na neki drugi način. Znači gama nož ne dolazi u obzir već leziju moramo da otklonimo operativnim putem. Često se lezija nalazi ili u motornim zonama koje su vrlo bitne za funkcionisanje ruke, noge, govor, ili se nalazi u dubokim strukturama mozga gde se nalazi centar za disanje, rad srca i ostalog. Iz tog razloga nam je potrebna velika preciznost, – pojašnjava profesorka Nikolov i dodaje – Iz dosadašnjeg iskustva na osnovu slika sa magnentne rezonance ili skenera otprilike pravimo rez, odižemo koštani poklopac, dolazimo do moždanog tkiva i tražimo tumorsku masu. Neuronavigacija nas tačno, od početka, od pravljenja reza pa do samog odlaska u moždanu strukturu vodi do mesta gde se nalazi tumorska promena. Uz pomoć neuronavihacije u svakom trenutku vidimo gde smo, dolazimo do tumora koji je jasno označen i uz pomoć neironavigacije dolazimo do njega. Кoristimo kjuzu, aparat koji služi za otklanjanje tumorske mase, uklonimo je i na taj način poštedimo okolno zdravo tkivo. Nakon intervencije pacijenti izlaze bez neurološkog deficita,s premni su za žovot bez pomoći tuđe pratnje i spremni su da se brinu o sebi.”

Neuronavigacija je skup aparat i košta oko pola miliona evra. U Nišu će ostati nedelju dana a do sada su urađene tri intervencije i pacijenti su potpuno stabilni.

Mislim da će Minsitarstvo moći da nam izađe u susret i očekujemo da aparat uskoro bude naš. Tako je bilo i sa „kjuzom“. Prvo smo je koristili, a onda je ostala kod nas.”  kaže profesor dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora КC Niš za hirurška pitanja.

Takođe pročitajte

CeraVe kozmetika dostupna i u Srbiji

Godinama unazad, CeraVe preparati za negu suve i osetljive kože su preporuka broj jedan uticajnih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.