petak , 3 jula 2020

KARVING – Nakicine rukotvorine “jedu se” očima

Iako je tek pre sedam godina savladala ovu karving tehniku Nakica Antić (56), učiteljice iz Svrljiga veoma je uspešna u ovoj veštini,jer je, prema njenim rečima, vodi želja da hrana ne bude samo ukusna već i primamljiva naoko.

Od obične bundeve, lubenice ili čak krompira može napraviti malo umetničko delo. Potrebni su “samo” sati strpljenja da bi trpeza sa đakonijama izgledala kraljevski.

“Oduvek sam vodila računa da ono čime poslužujem goste bude lepo i za oko. Kada sam slučajno u jednom časopisu otkrila karving, prosto sam se oduševila i rešila da ga naučim. Nije bilo lako u Svrljigu objasniti ljudima čime bih se bavila, a još teže je bilo naći pribor za rad. Kada sam “odbolovala” te početničke korake, onda sam svake godine nadograđivala svoje znanje. Moj savet početnicima je da vežbaju na krompiru, jer lubenice van sezone nisu jeftine, a inače su veoma zahvalne za rad zbog kontrasta boja – kaže učiteljica Nakica, koja je u prosveti već 32 godine, i dodaje da je primer kako “deca čuvaju živce”.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

“Potrebno je mnogo strpljenja za karving, i godi mi da se posvetim rezbarenju hrane jer me smiruje. Meni je ovo samo hobi i tek se povremeno angažujem da pokažem šta znam i umem. Uglavnom su to manifestacije koje neguju našu tradiciju, iako je ova veština stigla sa Tajlanda veoma je prihvaćena svuda u svetu.

Na jednoj takvoj manifestaciji, “Belmužijadi” u Svrljigu, ostala je bez seta noževa sa kojima radi, i to nemačke marke “trijangle”. Onda se sestrić Nikola pobrinuo da joj nabavi novi komplet, pa je šteta delimično ublažena.

“PITAJU me da li je jestivo, naravno da jeste. Kada se radi lubenica, najpre se rezbari kora, gde se praktično iscrtava šema budućeg rada, pa se tek onda ide u dubinu da bi ostala što duže sveža – otkriva nam Nakica.

“U našoj zemlji ima sve više mladih koji se interesuju za karving. To su uglavnom kuvari ili poslastičari koji ovim nadograđuju svoj rad. Nije uobičajeno da prosvetni radnici imaju ovaj hobi. Inače, stalno me pitaju da li prenosim svoje znanje mališanima kojima sam učiteljica, ali to je neizvodljivo. Noževi su veoma oštri, tako da to nije nešto čime bi se deca “igrala”, ali vole da gledaju dok radim – veli Nakica, koja veoma poštuje rad Tanisa Imširovića, jednog od najboljih majstora u našoj zemlji.

PUTEM društvenih mreža Nakica se povezala sa mnogima koji se bave karvingom i kaže da je to jedna široka zajednica sa prostora cele bivše Jugoslavije. Prijatno je iznenadio slovenački kulinar Vlado Novoselac, koji joj je poslao paket sa povrćem koje se kod nas teško nalazi, a zahvalno je za rezbarenje.

Takođe pročitajte

Olivera Nikolić laureat nagrade “Arhitekta Aleksandar Radović”

U petak, 26. juna u Nišu je dodeljeno četvrto po redu priznanje ”Arhitekta Aleksandar Radović”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.