Karikaturisti i slikari stvarali u čast Ace Blatnika i humanosti

U čast Ace Blatnika održana je prva humanitarna  kolonija karikaturista i likovnih umetnika u prostorijama FROSA, pored Nišave, kod Vrežinskog bazena.

Sedam karikatursta i šest slikara stvarali su od 5. do 7.juna u organizaciji Romske organizacije osnovaca, srednjoškolaca i studenata (FROS)

Ovo je prva zvanična kolonija umetnika karikaturista i likovnih umetnika u Nišu u čast našeg najboljeg karikaturiste i umetnika Ace Blatnika. Ova kolonija od ove godine održavaće se i svake naredne. Došli su nam gosti iz cele Srbije, najbolji slikari i karikaturisti, ljudi koji imaju svoj „pečat i ličnu kartu“, ali pre svega Acini prijatelji. Sve što se bude slikalo, poklonićemo u humanitarne svrhe, školama i ustanovama, javnim objektima, onima kojima treba kako bi sve ovo ostalo kao jedna lepa uspomena„, kazao je Neša Saitović, poznatiji kao Neša Saita na čiju je inicijativu i pokrenuta kolonija.

rpt

U radu kolonije učestvovali su karikaturisti Goran Ćeličanin (Varvarin), Vladimir Krstić Laci (Niš), Nedeljko Ubović (Beograd), Nikola Kostandinović (Beograd), Zoran Mihailović (Beograd), Muhamed Đerlek (Novi Pazar) i Ivan Blatnik (Niš) ali i slikari Boban Stojanović (Kruševac), Ana S.Zakić (Kruševac), Života Radosavljević (Varvarin), Slavoljub Jovanović (Kruševac), Vesna Ročkomanović (Niš) i Snežana Lilić (Beograd).

Aleksandar Blatnik, poznati jugoslovenski i srpski karikaturista rođen u Zaječaru 1944. godine, a ceo radni vek proveo je u niškom Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Aca Blatnik bio je i slikar, grafičar i dizajner sa preko 400 grupnih izložbi u zemlji i svetu i 30 samostalnih izložbi u galerijama Srbije.
Nosilac je preko 80 prestižnih priznanja i nagrade ULUPUDS-a za životno delo.

 

 

Takođe pročitajte

Podrška Evropske unije ženama i mladima početnicima u poslovanju

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva i predstavnica Ministarstva za evropske integracije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.