foto Sonja Ilić

Karijeru filmadžije gradi u svetu ali svoj prvi film snimila tamo gde je odrasla

Studira i radi u Sloveniji ali nije zaboravila rodni kraj i mogućnosti koje on nudi pa je situaciju sa napuštenim hotelom na planini Kukavica okrenula u svoju korist i snimila svoj prvi kratkometražni film.

Hotel na Kukavici pamti i slavnije dane , verujemo da će ponovo zablistati u punom sjaju, ali sasvim je izvesno da nikada nije poslužio kao kulisa za snimanje filma. Aleksandra Stošić studentkinja Akademije Umetnosti u Novoj Gorici u Sloveniji, trenutno je na master studijama Film. Osnovne i master studije slikarstva završila je u Novom Sadu a inače je rođena u Vučju

Radnja filma „StarVation“ je smeštena u nekoliko decenija u budućnost. Mlada influenserka – novinarka odlazi u restoran da istraži više o hrani koja je postala aktuelna. U tom svom putu istraživanja, ona otkriva stvari koje ne bi trebala da zna, otkriva da se tamo nešto „zakuvalo“.

Film je realizovan u produkciji Akademije Umetnosti u Novoj Gorici iz Slovenija, i u hrvatskoj koprodukciji. https://www.instagram.com/akademijaumetnostiung/  Ekipa sastavljena od afirmisanih i neafirmisanih umetnika, iz Slovenije, Severne Makedonije, Bugarske, Srbije. Snimanje je trajalo tri dana u hotelu Vlainai još jedan dan u studiju televizije Kanal 9, u Novom Sadu. https://www.instagram.com/kanal9tv/

„Snimanje je proteklo u najboljem redu, vreme nas je poslužilo tako da su scene koje su snimane napolju, odlično prošle. Svi su bili entuzijastični tokom ovog događaja, dali su svu svoju energiju i volju da ovaj projekat prođe kako treba. Neizmerna podrška lokalaca i izlaženje u susret zarad rekvizita, scenografije i kostima je dovela do uspešnog projekta, ne krije svoje zadovoljstvo Aleksandra zbog uspešno obavljenog posla.

„Film će nakon montaže i ostalih delova postprodukcije, koji će trajati do mesec dana, biti prikazan prvenstveno na Akademiji Umetnosti u Novoj Gorici, u Sloveniji. Potom biće poslat na festivale u regionu i u svetu. I nadamo se da će biti projektovan u Vučju, u Domu kulture i u Leskovcu na nekoliko mesta, otkriva nam Aleksandra.

U stvaranju ovog filma učestvovao je još jedan Vučjanac, Miloš Novak koji je bio zadužen za dizajn zvuka dok je direktor fotografije bio Slovenac Aljaž Tepina. Internacionalizaciji ekipe doprinele su glumica Milna Jelušić Jerinić, studentkinja dramskih umetnosti u Skoplju i Lea Dimitrova, asistent režije i montažerka.

„Posebna zahvalnost vlasniku hotela Filipu Jorgačeviću i vlasniku Televizije Kanal 9 u Novom Sadu, Saši Pavloviću, gde su snimljene ostale scene. Svim sponzorima i ljudima koji su pomogli, ljudima iz Vučja i Leskovca. Prvenstveno lokacija, hotel Filipa Jorgačevića koji nam je dat na uslugu par dana pre snimanja i tokom snimanja, njegovo sponzorstvo https://www.instagram.com/leskovackopivo/  i podrška. Potom, Srednja Škola Svetozar Krstić Toza, https://www.instagram.com/mladi_kuvari/  škola koja ima smer Kuvar; dali su nam kuvarske opreme kao kostime za scene u kuhinji, takođe dali su nam veliki deo scenografije, tj rekvizite iz njihovog laboratorijsog kabineta. Dragana Cvetković preduzetnica iz Vučja, koja je donirala ketering s domaćom hranom, nekoliko puta tokom snimanja. https://www.instagram.com/suvenir_sa_kukavice/ Pekara Start iz Vučja, https://www.instagram.com/pekara_start_vucje/ dala je svoj doprinos u vidu sponzorstva. Salon Lepote HairSalon_M iz Vučja  https://www.instagram.com/hairsalon__m/  koje je svoje usluge dao besplatno. Radnja brze hrane https://www.instagram.com/zarlibg/ učestvovao je kao sponzor, nabraja Aleksandra ko joj je bio vetar u leđa na njenom putu u svet sineasta.

Zahvalnost ostaloj ekipi

Dušan Stošić (SRB), Filip Sluga (SLO) ,Nikola Vukić (SRB), Bojan Stefanović(SRB), Sonja Ilich (SRB), Ivana Vasiljković(SRB), Milica Ilić(SRB), Igor Ilić(SRB), Jovan Sokolović(SRB), Zaharije Pelov(BUL), Teodora Simeonova(BUL), Špela Jensterle(SLO),  Nataša Angelovski(SRB), Lazar Ranđelović(SRB), Ivan Kocić(SRB), Dragana Cvetković(SRB), Aleksandar Trajković(SRB), Milena Ranđelović(SRB), Dragan Stošić(SRB). Posebna zahvalnost vlasniku hotela Filipu Jorgačeviću i vlasniku Televizije Kanal 9 u Novom Sadu, Saši Pavloviću, gde su snimljene ostale scene. Svim sponzorima i ljudima koji su pomogli, ljudima iz Vučja i Leskovca.

 

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

2 komentari

  1. Radojko Radovanović

    Dedino,kad može da se pogleda…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.