Karavan igre od 22 do 24.septembra u Nišu

Nišlije će prve u Srbiji od 22. do 24.septembra imati prilike da u sklopu Karavana igre prisustvuju besplatnim časovima baleta i savremene igre za decu, predstavama, predavanjima ali i da vide filmski program. Karavan se potom seli u Pirot, pa u Vranje…Karavan realizuju Nacionalna fodnacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fodnacije „Art Mentor“ iz Lucerna i Ministarstva državne i lokalne samouprave Srbije. U toku četiri naredna meseca, od septembra do decembra, imaće prilike da ga vide građani Niša, Kragujevca, Pirota, Subotice, Vranja, Novog Pazara, Negotina, Kraljeva, Vršca, Šapca, Valjeva, Užica, Čačka Zrenjanina i Smedereva.

Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima. Publika će moći da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovbremenom radu sa baletksim talentima, festivalima igre u svetu. Najmlađi će imati prilike da se uključe u edukativne radionice, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu dok će roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima, objasnila je Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Kao pokrovitelj projekta „Karavan igre“ premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je promociji ovog projekta u Oficirskom domu u Nišu.

„Važno nam je da stvaramo generacije koje će biti kreativne, široko obrazovane i koje će imati razvijenu kritičku misao. Pored toga, glavni razlog iseljevanja ljudi iz manjih sredina pored ekonomskog je i nedostatak kulturnih sadržaja, navela je premijerka razloge zašto je promoter Karavana igre.

Premijerka je u Oficirskom domu obišla izložbu fotografija kojom je praktično počeo Karavan igre. Fotografije su nastale na predstavama sa ovogodišnjeg 14. Festivala igre u Beogradu i iz predstava koje će se tek igrati dogodine na 15. Festivalu. Prikazan je i javni čas baleta učenica baletske škole nacionalne Fondacije za umetničku igru iz Beograda

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.