četvrtak , 7 jula 2022

Kapoera kao forma sreće

Kada je počeo sa kapoerom 1978. godine Luis Claudio Pinto de Faria nije ni slutio da će ga to dovesti u Srbiju, tačnije Niš.

Od 1990. godine postaje postaje deo grupe Senzala, jedne od najvećih kapoera škola na svetu. Danas, majstor kapoere Luis, u cilju razvoja kapoere i brazilske kulture u Evropi doneo je taj duh u ovaj grad.

U Nišu je sa radom od 1. oktobra krenuo klub „Capoeira Senzala Niš“, gde se u sklopu kluba Fenix održavaju treninzi kapouere, i to sa majstorom Luisom. Ovaj klub je otvoren za ljude svih starosnih doba, počev od dece pa do odraslih. Trenutno broji sedmoro dece dok u grupi odraslih su 15-ak njih.

Zanimljiv nastanak ove discipline je svakako vredan spominjanja. Naime, kapoera je borilačka veština koja je nastala među robovima u kolonijalnom Brazilu. Opasne borbene tehnike koje su robovi proučavali i vežbali, misleći da će to biti put do njihove slobode, kamuflirane su u lep, moćan ples, podržan tipičnom kapoera muzikom i pesmama, koje određuju tempo igre.
Kapoera je tada bila neki način preživljavanja, a sve do 1937.godine bila je zabranjena u Brazilu i sve to kako bi se održala kontrola nad siromašnima i kriminalcima koji su je u to vreme praktikovali.
Danas kapouera je za neke hobi, a za druge stil života.
Pitali smo Luisa šta za njega predstavlja kapouera: “To je filozofija, takva da je svojstvena svakoj osobi, mešavina oblika perspektive, novih poznanstva i boljeg života. Rekao bih da je to jedna forma sreće.“ 

„Sama reč kapouera ne znači borba, kapouera znači bukvalno mesto u džungli, na tim mestima gde su krčili šumu i pravili taj otvoreni prostor su vežbali robovi, na taj način su robovlasnici počeli povezivati mesto gde su oni trenirali sa borbom koji su oni trenirali. To je jedna od teorija kako je nastala reč kapouera. Od početka njenog stvaranja pa sve do modernog doba postoji jedna velika karakteristika koja je opstala. Kapouera je jedan oblik kulturološkog otpora opresivnim sistemima društva. Danas i dalje predstavlja jedan vid otpora sistemima drugačijim čak i u moderno doba, to nije robovlasništvo ali neki drugi opresivni sistemi. Svaki kapouerista je drugačiji, u kapoueri nije jedan bolji od drugog, već su svi jednaki“ , rekao je Luis na pitanje koliko se promenila kapouera od vremena nastanka do danas i na koji način kao i šta ona predstavlja danas.

Ukoliko ste radoznali „Capoeira Senzala Niš“ vas poziva da u subotu, 4. marta odradite svi zajedno prvi promo čas kapouere, u vremenu od  15.30-16.30 gde mogu doći apsolutno svi, a čas će držati majstor kapouere Luis.
Svakodnevni treninzi se održavaju utorkom i četvrtkom od 18:30 za decu i 20:15 za odrasle, prvi čas je za sve početnike besplatan. Prva dodela pojasa najavljena je u junu ove godine, beli za početnike a crveni kao naviši pojas. Za sve informacije mogu se kontaktirati Snežana Djurić i Milan Stefanović.

Takođe pročitajte

Poznati jednoglasno: “EXIT je osećaj koji mora da se doživi!

Brojna poznata lica i javne ličnosti, kao što su Miloš Biković, Dragana Mićalović, Viktor Savić, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.