sreda , 8 jula 2020

Kaligrafija-prethodnica štampe

Mnogo pre nego što je na scenu stupila štampa, pisari su bili izuzetno cenjeni, a njihova sposobnost da pored ogromnih obaveza u prepisivanju i umnožavanju dela, delu daju svoju autentičnu notu, bila je izvanredna.

Zbog toga se i dan današnji o pisarima i kaligrafiji govori sa velikim poštovanjem, a među likovnim tehnikama, krasnopis odnosno kaligrafija predstavlja jednu od veoma vrednih disciplina. Kaligrafija se na pojedinim smerovima umetničkih škola i akademija proučava kao poseban predmet, a profesori koji se time bave i te kako su posvećeni.

Od grčkih kallos i graphe

Kaligrafija predstavlja umetnost lepog pisanja, ovaj izraz nastao je od reči kallos i graphe što znači lepota pisanja. Ako bi se moralo utvrditi tačno poreklo prvih kaligrafskih veština, onda bi se svakako trebalo krenuti put Azije, i obratiti majstorima kaligrafije – Kinezima. Umetnost pisanja danas se još formuliše i kao umetnost davanja forme znakovima na izražajan, harmonistički i vešt način.
Kako su Kinezi predstavnici silabičkog pisma, koje je najsličnije slikovnom, nimalo ne čudi što je upravo u ovoj civilizaciji i kolevka svetske kaligrafije. Azijska kaligrafija najčešće se ostvarivala četkicom i mastilom prilikom pisanja slova Hanzi na kineskom, Handža u korejskom, Kandži u japanskom ili Han Tu u vijetnamskom. Ovo je i te kako vredna umetnost u istočnoj ziji i jedna od najprefinjenijih formi.

Kaligrafija danas

Vredi pomenuti da su današnji fontovi koje imamo na stotine prilikom korišćenja računara, donekle utemeljeni na stvarnim tipografima koje su smišljali pojedinci ili određene prepisivačke škole. Važnost štampe u današnje vreme je neupitna, a mašine za štampu, štampači, multifunkcijski uređaji i aparati za fotokopiranje deo su kancelarija, domova, štamparija. Štampanje je izuzetno važna disciplina koja se danas ustalila na različitim frontovima, te je i te kako bitan kvalitet uređaja na kojima se štampa. Ono što je iz prošlosti ostavljeno u amanet današnjoj generaciji jeste lepota slovnih karaktera koja se u kaligrafiji i te kako negovala. Kaligrafija danas poznaje i digitalizovanu formu, iako su pojedinci ostali dosledni.

Budućnost i negovanje tradicije

Iako je nesumnjivo da će značaj štampe i dalje nastaviti uzlaznom putanjom, bitno je da se Kaligrafija neguje. Iako je odavno prevazišla svoju primarnu funkciju, kaligrafija se danas koristi prilikom dizajniranja novih fotnova, ali i pravljenju logoa u dizajnu, menija i slično.
Ono gde se kaligrafija i dalje drži svog primarnog postojanja jeste područje delovanja reparacije istorijskih tekstova. Pošto su kaligrafsko pero i četkica sve manje u upotrebi, pojedinci se bore da kaligrafiju održe na nogama.

Kaligrafi, prvi dizajneri

By Rotring.

Ako malo bolje pogledamo u kontekst kaligrafije, možemo shvatiti da su upravo oni koji su se bavili kaligrafijom na izvestan način bili i prvi koji su činili da se put grafičkog dizajna poploča. Čitava jedna nauka razvila se na temeljima kineskog, tibetanskog i indijskog krasnopisa. Zapadna kaligrafija takođe je imala svoje sledbenike, a prva umetnička dela nastala na prostorima Srbije vezana sa su za Vizantiju. Resavska prepisivačka škola imala je svoje majstore, a primerci pojedinih dela i danas se mogu videti u manastiru Manasija blizu Despotovca. Mirosavljevo jevanđelje sa svojim ukrašavanim inicijalima veoma je cenjeno, a ovakav način dizajniranja stranica i danas se proučava.

Kaligrafija u pop artu
Iako je jedno vreme sretanje sa kaligrafskim delom zamrlo, može se reći da su tatu majstori zaslužni za vraćanje krasnopisa, u nekoj formi, na velika vrata. Kaligrafijom ispisane fraze, sentence ili imena, često su inspiracija body art umetnicima. Mnogi se odlučuju da svoje telo oslikaju slovima pisanim krasnopisom, a manir tetoviranja slova i natpisa pisanih određenim fontovima temeljenim na starim kaligrafskim vrednostima nikako ne iščezava. Bilo da je reč o ćirilici, latinici ili dalekoistočnim slovima, podlaktice, kičma i listovi savremenih ljubitelja tetovaže, često nose poruke ispisivane pismom starih majstora.

Radivoje Perić

Takođe pročitajte

Na Ivandan održana peta manifestacija „Ivanjski venac“

U niškoj Tvrđavi sedmojulsko jutro je bilo u znaku praznika “Ivandana”, venčića od poljskog cveća, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.