utorak , 7 februara 2023

Kakve su privatne srednje škole u Srbiji

Upis u srednju školu stavlja đake i roditelje pred mnoge nedoumice. Odabir srednje škole je važan, jer su znanja stečena tokom ove etape školovanja bitna za dalje, fakultetsko obrazovanje ili za odabir profesije kojom će se učenik baviti. Pored prepoznavanja afiniteta đaka postavlja se pitanje da li odabrati privatnu ili državnu srednju školu?

Nekada ovaj odabir nije bio upitan, jer su sve škole u našoj zemlji bile državne. Međutim, danas u Srbiji postoji čak 46 privatnih srednjih škola.
Za privatne srednje škole se i dalje vezuju razne miskoncepcije. Mišljenja su podeljena. Deo javnosti smatra da privatne škole učenicima omogućavaju inovativni sistem učenja, uz komfor i interaktivnu nastavu. Drugi deo veruje da se u privatnim školama ne uči, već da cena školarine garantuje odličan prosek učenika. Takođe, pitanje vrednosti diplome privatnih srednjih škola uvek je aktuelno.

Da li diplome privatnih i državnih škola vrede jednako?

Roditelje, više nego đake, muče sumnje verodostojnosti i vrednosti diplome privatne srednje škole. Da li je nakon završene privatne srednje škole moguće upisati fakultet? Da li se moguće zaposliti? Da li se jednako posmatraju kandidati za zaposlenje ukoliko je jedan završio privatnu, a drugi državnu srednju školu istog smera?
Dozvolite da pojasnimo. Privatne srednje škole, kao što je na primer gimnazija Arhimed iz Beograda, pre nego otpočnu sa radom moraju od države dobiti akreditaciju za rad. Akreditacija garantuje da je privatna škola izjednačena sa državnom školom istog obrazovnog profila i da njihove diplome vrede jednako.
Kako bi privatna srednja škola bila akreditovana i dobila dozvolu za rad, njen nastavni plan i program mora odgovarati standardima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Uslovi za rad – kabineti za nastavu, oprema, broj nastavnog osoblja, takođe moraju ispunjavati zahteve Ministarstva, kako bi privatna srednja škola mogla otpočeti sa radom.
Diplome privatnih srednjih škola su pred zakonom izjednačene sa diplomama državnih škola. Nakon završene privatne srednje škole učenik može upisati bilo koji fakultet u zemlji ili inostranstvu. Sa diplomom privatne srednje škole moguće je konkurisati i za odgovarajuće radno mesto, a kandidati imaju jednaka prava kao i učenici koji su svršili državnu školu.

Da li se u privatnim srednjim školama zaista stiče znanje?

Akcenat je stavljen na interaktivnu nastavu. Od profesora nastavnih jedinica se očekuje da prepoznaju afinitete učenika i da ih usmere. Interaktivna nastava, za razliku od standardne, ne predstavlja monolog profesora i đake koji nemo zapisuju u sveske. Profesori predaju gradivo, ali i postavljaju pitanja, daju primere iz života, navode učenike da razmišljaju.
Interaktivna nastava razvija duh učenika, razvija kritičko razmišljanje, svest, oštroumnost. Učenici su ravnopravni sudeonici na časovima i ne libe se da izraze svoje mišljenje o datoj temi. Na ovaj način znanja se lakše usvajaju, učenici gradivo upamte na času i nema potrebe za satima „bubanja“ kod kuće.
Interaktivna nastava je pokazala i manju potrebu za dopunskim časovima, iako su u privatnim srednjim školama oni učenicima omogućeni, baš kao i konsultacije sa profesorima.

Prednosti privatnih srednjih škola

Pored interaktivne nastave, koja je inovacija u oblasti obrazovanja, privatne srednje škole imaju direktniji kontakt sa svojim učenicima.
Recimo u Beogradu, gimnazija Arhimed u odeljenje upisuje maksimalno 24 učenika. Nakon brojnih istraživanja dokazano je da manji broj učenika u razredu ima veći kapacitet za usvajanje novih znanja. Često su odeljenja podeljena na manje grupe učenika koji sarađuju na nastavnim jedinicama i grupno rade projekte. U manjim odeljenjima profesori imaju vremena za individualni odnos sa učenicima i mogu da rastumače sve nejasnoće koje se jave tokom usvajanja novog gradiva.
U državnim školama, čija odeljenja broje često i preko 30 učenika, đaci koji imaju poteškoće sa učenjem često ostaju marginalizovani. Profesori nemaju vremena tokom časa da se posvete svakom učeniku ponaosob.
Privatne srednje škole su opremljene najmodernijom opremom, po najnovijim standardima. Svi kabineti imaju audio vizualnu opremu potrebnu za rad, informatički kabineti su opremljeni modernim računarima. Vodi se računa o higijeni prostora i uslovima za rad koji učenicima omogućavaju da budu koncentrisani na časovima.

Da li su privatne srednje škole skupe?

Cena upisa u privatne srednje škole varira drastično od jedne škole do druge. Negde su cene sasvim razumne, dok u nekim školama upis košta hiljade evra.
Da li je privatno obrazovanje skupo? Kad se uporedi sa državnim školstvom, za koje se ne plaća upis, mnogi bi rekli da jeste. Međutim, upisom u privatnu srednju školu vi omogućavate đaku mnoge benefite.
Učenici privatnih srednjih škola razvijaju radne navike koje će im biti potrebne za dalje školovanje. Učenje shvataju kao stimulativan proces, razvijaju kritičku svest, preispituju novostečena znanja, razmišljaju i grade ravnopravan odnos sa svojim mentorima. Ovaj vid edukacije će učenicima postaviti čvrste temelje znanja, koji će im olakšati dalje etape školovanja ili ih pripremiti da odgovorno i savesno obavljaju poslove za koje se školuju.

Vladan Medaković

Takođe pročitajte

Popusti na sajtu vulkani.rs povodom Dana zaljubljenih

Želite nekome da poklonite nešto vredno? Odlučite se za knjigu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.