Foto: https://pixabay.com/photos/driving-car-road-winter-speed-916405/

Kakva je oprema potrebna za zimsko putovanje kolima?

Kada treba da putujemo, priprema i planiranje šta nam je sve potrebno treba da budu pedantni i pravovremeni. Ovo je slučaj sa svim vrstama putovanja i bez obzira na prevom, međutim kada putujemo kolima, pogotovo u zimskim uslovima gde je teren grublji i vlažniji, treba obratiti naročitu pažnju.

Šta sve treba da poseduje svaki automobil kada se ide na zimsko putovanje, pišemo u ovom tekstu.

Morate imati kvalitetne zimske gume

Vožnja po snežnim i vlažnim uslovima može biti prilično zahtevna. Vozači pre svega moraju biti izuzetno pažljivi sa vožnjom jer se i sam teren dosta pita, a vozilo može gubiti kontrolu usled leda i klizanja.

Za tako nešto, prva stvar koja je najpotrebnija jesu kvalitetne zimske gume. U ponudi postoje razne vrste guma koje se razlikuju na osnovu potrebe i kvaliteta.

Continental WinterContact TS 850 – definitivno jedne od najkvalitetnijih guma za zimu

Ovi pneumatici kompanije Continental su višestruko nagrađivani nakon izbacivanja u prodaju. Sa povećanom izdržljivošću pri kotrljanju i stabilnijom vožnjom u odnosu na prethodne modele – ove gume su svakako jedan od favorita svih vozača kojima su kvalitet i bezbednost na prvom mestu.

Continental WinterContact TS 850 je sa inovativnim tehničkim rešenjima priredio pneumatike koji su ne samo izdržljiviji, bezbedniji, već i ekološki prihvatljiviji.

TS 850 imaju duži životni vek, kraći put kočenja na mokrom terenu i lakšu upravljivlost od prethodnih modela. Teško je reći koji su pneumatici broj 1 i najbolji, ali svakako ovaj proizvod predstavlja perfektno i sigurno rešenje za teške uslove vožnje.

Sava Eskimo S3+ je najbolja kombinacija cene i kvaliteta

Sava Eskimo S3+ su izuzetno popularne zimske gume zbog svojih pristupačnih karakteristika. Naime, one po svom kvalitetu pripadaju srednjoj klasi pneumatika po kvalitetu ali po ceni spadaju u nižu klasu. To je svakako nešto što privlači većinu vozača kao najbolja solucija.
Eskimo gume daju sjajne karakteristike, a mogu se naći po izuzetno povoljnoj ceni za neke manje automobile u iznosu od oko 5000 dinara.
Sava Eskimo gume karakteriše posebna smeša sa dodatkom silikona i smole koji pomažu fleksibilnosti guma pri niskim temperaturama. Na ADAC testovima su se ovi pneumatici pokazali malo slabije na suvoj podlozi, ali su imali odlične rezultate za zimske i vlažne uslove. To je naročito važno za Srbiju gde je vožnja po snegu nešto što se mora uzeti u obzir.

Tigar Taurus Winter SUV 4×4 za veća vozila

Ovi pneumatici su pogodni za džipove i veća vozila, pri vožnjama na vlažnim terenima. Imaju nekoliko kanala za odvođenje, što ih čini ekonomičnim, a takođe su lako upravljive. Tigar Taurus Winter gume su poznate po svom dizajnu mnogim ljudima sa naših prostora, jer je manje-vise svako imao priliku da koristi gume ovog dizajna.

Michelin Alpin A6 – dobra za duge zimske vožnje

Ove gume su se pokazale kao odlične na testovima, ali i u praksi. U pitanju je premium model guma koji garantuje odlično prilagođavanje snežnim i hladnim uslovima, bilo da je teren suvlji ili vlažniji.

Na ADAC testovima ove gume su se pokazale kao najbolje u segmentima upravljanja i kočenja tokom vožnjem po suvljim, zimskim uslovima. Na poledici i ledu su prikazale veoma dobre rezultate, sa druge strane.

Michelin Alpin A6 su dizajnirane tako da se troše ravnomerno i samim tim prikazuju odličnu izdržljivost. Ove gume poseduju duboka udubljenja i posebne bočne kanale koji izbacuju vodu i smanjuju rizik od akvaplaninga.

Pošto su u pitanju premium gume, oni koji žele ovaj model pneumatika, moraju bit spremni da izdvoje malo više novca.

Kleber Krisalp HP3 – povoljne zimske gume

Kleber Krisalp HP3 predstavljaju pneumatike koji pripadaju srednjoj klasi što se tiče cene, a pružaju veoma zadovoljavajuće performanse. Model se na evropskim testovima istakao odlično, ali ni u jednom segmentu nije bio najbolji. Sa druge strane, ove gume prikazuju odličnu dinamiku i pružaju udobnost kao i nizak stepen buke u zimskim uslovima vožnje.

Gume su izrađene sa posebnim dezenom i bočnim kanalima koji sprečavaju zadržavanje vode, snega i bljuzgavice, pa tako gume odlikuje odlična izdržljivost i otpornost na akvaplaning.

Vozačima se ove gume preporučuju kao povoljna opcija, ukoliko imaju ograničen budžet i zanimaju ih pneumatici za vožnju po snegu, pre nego vlažan put.

Ostala oprema za zimsku vožnju

Kada imamo kvalitetne pneumatike, najveći deo posla je obavljen. Pored toga, pred polazak na put automobilom treba pripremiti i ostalu dodatnu opremu, koja će znatno olakšati putovanje i spremiti nas za slučaj nastanka problema u toku vožnje.

Te bitne stvari obuhvataju:

  • lance za vožnju po snegu
  • zimska tečnost za čišćenje stakla
  • sprej za odleđivanje stakla
  • četka za čišćenje snega
  • sprej za odleđivanje stakla
  • četka za čišćenje snega
  • strugalice za led
  • lopata za sneg
  • zamena metlica brisača jer se one dosta oštećuju pri korišćenju u zimskim uslovima
  • kablovi za paljenje ukoliko dođe do otkazivanja akumulatora

Kada ste ustanovili da imate sve od opreme, možete krenuti na put uz sigurnost da će vam biti ugodno i bezbedno.

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.