ponedeljak , 20 marta 2023
Foto: Mikhail Nilov from Pexels (https://www.pexels.com/photo/a-woman-applying-sunscreen-on-arm-8157145/)

Kako zagađenje vazduha utiče na kožu?

Koža je naš najveći organ i zaštitna barijera za sve ono što se nalazi na telu. Upravo je ona i najizloženija zagađenju iz spoljašnje sredine.

Svedoci smo da se poslednjih godina o zagađenju govori više nego ikad. Ne imponuje činjenica da smo na vrhu svih lista kada je u pitanju zagađenost vazduha. Sve češće nam izlazak na ulicu, naročito u zimskim danima, čini veliku neprijatnost. Kada se vratimo, osećamo na sebi miris čađi i dima, a neretko se on oseća i u vazduhu.

Zagađenjem često smatramo baš to što vidimo i osećamo. Oblake dima ili miris u vazduhu, to je nešto što nam „bode oči” i deluje na disajne puteve. Ipak, čestice koje zagađuju ponekad se i ne vide golim okom, a tu su. Na primer olovo, ugljen monoksid, oksidi sumpora… Njih ponekad ne moraju izazivati fabrička postrojenja. Mogu se nalaziti u našem domu i poticati od jake kućne hemije, isparenja od kuvanja, mirišljavih sveća ili duvanskog dima.

Neke stvari se ne mogu promeniti, a neke se mogu i moraju preduzeti, kako zagađenje ne bi u mnogome uticalo na kožu i njen kvalitet.

Prevremeni znaci starenja

Zagađenja iz vazduha mogu izazivati brojne stvari na koži. Ipak, jedna od glavnih je prevremeno starenje kože. Ne samo zagađenje – na to utiče i sunce. To znači da zapravo svaki izlazak napolje nosi sa sobom rizike. Zvuči pomalo zastrašujuće, zato hajde odmah da pređemo na rešenja.

Loše stvari iz vazduha mogu kožu učiniti beživotnom, sivom i mogu se na njoj pojaviti prve borice. One su svakako posledica gubljenja elastina u koži usled starenja, a zagađenje ove procese ubrzava. Naravno, postoje razne neinvanzivne anti age metode koje pomažu, pa tako mezoterapija ublažava bore i podlmađuje i zateže kožu. Pored kozmetičkih tretmana uvek možete poboljšati stanje svoje kože koristeći kreme sa zaštitnim faktorom i antioksidanse.

Kreme sa zaštitnim faktorom

Pomenuli smo sunčevo loše delovanje na kožu. UV zraci slabe kožnu barijeru. Mogu se javiti hiperpigmentacije i u najgorem slučaju opekotine. Sve one u mladalačkom periodu ne predstavljaju mnogo veliki problem. Koža brzo zaceli. Ipak, ona pamti i vraća sve preuranjenim borama, prvo oko očiju, a onda i na čelu, pa i na drugim delovima lica.

Kreme sa SPF-om i to one sa većim procentom, sprečavaju prodor ovih zraka, ali i ne samo to. One prave zaštitinu barijeru, kako ni zagađenje ne bi u mnogome moglo da dolazi do otvorenih pora lica, naročito pri visokim temperaturama.

Ovo je jedan od onih koraka koje radimo pre nego što izađemo napolje, kako bismo sprečili da zagađenje loše utiče na kožu.

Antioksidansi

Antioksidansi su tu kao nega posle izlaganja zagađujućim faktorima. Pre svega, oni neutrališu dejstvo slobodnih radikala na kožu. Eliminišu zagađivače koji su se tu zadržali i čiste kožu. Antioksidansi se mogu nanositi ujutru, pre SPF kreme, a nanošenje uveče je obavezno. Kožu treba lepo očistiti od SPF-a. Potrebno je koristiti čistače koji otapaju viškove i na tako čistu kožu nanositi antioksidanse. Koža će zahvaljujući njima biti zaštićena.

Masna koža i bubuljice – posledica zagađenja

Oni koji muče muku sa masnom kožom, mogu biti u velikom problemu, iako ni suva koža nije prijatna i nosi svoje nedaće.
Masnoj koži zagađenje ume biti veoma veliki neprijatelj. Pomenuli smo vidljive i nevidljive čestice. Vidljiva može biti čađ. Ona se zadržava na predmetima i veoma lako lepi, naročito za masnu kožu.

Ono što zaista može napraviti problem, to su one čestice koje se ne vide golim okom. Kada padnu na masnu kožu, one imaju tendenciju da zapuše pore. Pore masne kože su veoma pogodne za zadržavanje bakterija. Te bakterije se vrlo lako, ako se ne upotrebljava odgovarajuća kozmetika, pretvaraju u upaljene bubuljice. Njih karakteriše crvenilo, sa ispunom koji se da iscediti. Ipak, ceđenje se ne preporučuje jer može pogoršati upalu. Pri tom, bakterijska infekcija se često prenosi, pa može zahvatiti i „zdrave” delove lica.

Posebna kozmetika za masnu kožu je nešto što je u ovoj situaciji neophodno. Tu se podrazumevaju preparati koji odmašćuju kožu. Čišćenje je korak koji u ovoj situaciji mora biti prvi. Naročito posle višesatnog boravka napolju, koža mora biti adekvatno očišćena, kako bi se sve, eventualno zalepljeno, uklonilo.

Ujutru je takođe važno koristiti kozmetiku koja bi sprečila lučenje sebuma. Kada koža tokom dana nema previše masnoće, lakše ćete je i uveče odmastiti.

Pri tom se prevenira pojava svih vrsta bubuljica. Ako su pore čiste, šansa da zagađenje na bilo koji način podstakne situaciju sa bubuljicama je mala. Pravi preparati svaki, pa i ovaj problem za zagađenjem mogu rešiti.

Loša hidratacija kože

Jedan od načina kako zagađenje loše utiče na kožu je i loša hidratacija. Znate onaj osećaj suvoće, kada kože, ne samo da loše izgleda, već je i na dodir osetljiva i gruba?

Iako naizgled nema pravih uzroka za to, oni se mogu nalaziti upravo u nevidljivim česticama iz vazduha. One slabe odbrambenu barijeru kože, stvaraju nevidljivi sloj koji pokriva pore i samim tim kožu blokiraju za sve korisne uticaje.

Ono što se u ovoj situaciji preporučuje, pored nezaobilaznog čišćenja, zaista nezaobilaznog, jesu ceramidi i lipidi. Kreme koje imaju ove sastojke će kožu zaštititi od spoljašnjih, a i unutrašnjih faktora zagađenja. Pri tom će zadržati vodu u koži, tako da neće biti bilo kakve bojazni da koža bude dehidrirana.

Najbolje je da ujutru, posle detaljnog čišćenja i odmašćivanja, namažete neku ovakvu kremu, koja će pojačati zaštitnu barijeru kože i onda uplovite u dan.

Ono što je takođe važnan i dobar trik, jeste dekorativna kozmetika. Danas je na tržištu mnogo tečnih pudera koji su nekomedogeni. Ne zapušavaju pore i ne čine nikakvu štetu koži lica, naprotiv. Oni pojačavaju odbrambene mogućnosti kože.

Koža je celog dana pokrivena, nema štetnog uticaja od zagađenja na nju. To znači da puder čini veliku uslugu koži. Naravno, on mora biti pažljivo odabran. Kao što smo pomenuli, u obzir dolaze samo puderi koji su potpuno nekomedogeni i neškodljivi.

Hidriranost kože će na ovaj način biti na mnogo višem nivou. Ispijanje vode u dovoljnjim količinama se podrazumeva.

Pigmentacije

Jedan od načina kako zagađenje loše utiče na kožu, u kombinaciji sa suncem, jesu pigmentacije. Hiperpigmentacije su poslednjih godina veoma prisutne jer je i zagađenje veoma veliko. Promena klime i sunčevi zraci koji su takođe veoma jaki, takođe idu u prilog ovim neprijatnim promenama na koži koje možemo dobiti.

Jedan od načina kako da sprečite sve zagađivače da dođu do vas, jesu opet SPF kreme. One imaju zaštitnu ulogu i blokiraju sve negativne uticaje iz spoljašnje sredine. Ono što može pomoći kao dodatna nega, kada nismo u velikoj meri izloženi zagađivanju, jesu vitaminske kreme.
Kada su u pitanju tamne mrlje na koži, onda su kreme i serumi sa vitaminom C nezaobilazni. Vitamin C je takozvana injekcija energije za kožu. On je takođe poznat po tome da izbeljuje. Kada želimo da nam lice bude bez ijedne mrlje i tačkice, posežemo upravo za ovom kremicom, koja neguje i čini sve tamne fleke nevidljivima.

Zapravo, posle određenog vremena korišćenja, nema drastičnog izbeljivanja, ali na mestima gde je bilo fleka, one se povlače postepeno.
Takođe, pored vitamina C i vitamin E je odličan za kožu. Njegovim korišćenjem se pojačava proizvodnja kolegena.

Iako to možda nema direktne veze sa pigmentacijama, veoma je važan taj takozvani imunitet kože. On se ogleda u elastičnosti, odsustvu zatezanja, mekoći. Vitamini zaista vraćaju koži neophodan balans. Zato ih treba uvrstiti u svakodnevnu negu.

Šta se još može uraditi protiv uticaja zagađenja na kožu lica?

Osim što možemo izbegavati mesta za koja znamo da su zagađenija, možemo svojim načinom života doprineti da zagađenje ne utiče na kožu u mnogo velikoj meri.

Hidratacija iznutra, u smislu ispijanja dovoljno velike količine vode, doprineće da kožna barijera bude jača. Opšte zdravlje, ali i zdravlje kože u celini od ovoga mnogo zavisi.

Odabir hrane koju jedemo takođe ima uticaja na zdravlje kože. Hrana bogata antioksidasnsima i vitaminima će u mnogome doprineti da koža dobije sve što treba iznutra. Brza hrana loše utiče na probavu i zdravlje creva, a sve se to jako loše odražava na koži. Kofein i alkohol štete jetri, a oštećena jetra se najlakše i prepozna tako što se na koži javljaju promene.

Da bi koža bila jača i da bi njena barijera bila nepropustljivija za zagađenja, važna je i dovoljna količina sna tokom dana. Jeste mozak taj koji se prvenstveno odmara u svim fazama sna, ali tu je i telo. Kao i svi drugi organi, san je potreban koži da bi se regenerisala. Znate kada legnete sa nekom opekotinom ili krastom, a ona je ujutru maltene upola manja?

E, tako je i sa nevidljivim povredama kože. Kada prespavamo i odmorimo je, manja je šansa da će bilo šta, pa i zagađenje, na nju moći tako snažno da deluje.

Kozmetika je od ključne važnosti kada je borba protiv zagađenja u pitanju. Nema dileme da se svi kožni problemi pojačavaju zahvaljujući tom nepovoljnim česticama iz vazduha. U tom smislu je i više nego neophodno obratiti pažnju na sastav kozmetičkih preparata koje koristimo.

Da zaključimo

Potrebe i osetljivosti kože su individualne. Ne mora nikako značiti da će zagađenje isto delovati na svakoga od nas. Ipak, ono bez dileme nepovoljno utiče na kvalitet naše kože i zato moramo preduzeti korake kako bi naša koža bila adekvatno zaštićena.

Takođe pročitajte

Umetnički konkurs „Krv život znači” Crvenog krsta Srbije

Crveni krst Srbije raspisao je umetnički konkurs „Krv život znači” za sve škole i učenike, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.