Kako tretirati kožu kada dođe do opekotina od sunca ili žarenja meduze?

Leto, bazeni, reke, mora – svima je zajednički činilac Sunce. Ukoliko se niste adekvatno zaštitili od istog, postoji velika šansa da dobijete opekotine.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Gotovo čitava populacija Zemljine kugle je makar jednom u toku života pretrpela opečenu kožu tokom letovanja, a na internetu se može naći čitav sijaset saveta kako treba tretirati kožu koja je pretrpela stres, među kojima je i dosta pogrešnih. Bitno je imati u vidu da ova oštećenja mogu nastati i tokom zimskih meseci i na planinama, s obzirom da sneg reflektuje jedan deo svetlosti, pa ni zimovanja ne treba isključiti kao potencijalno opasna po kožu.

Glavni krivci za opekotine su UVA i UVB zraci, koji iz atmosfere stižu direktno do kože. Samo oštećenje zavisi od tipa kože, odnosno fototipa, kao i dužine ekspozicije sunčevom zračenju i perioda tokom dana kada je koža izlagana. Najopasnija su duža izlaganja svetlije prebojene kože u dužem vremenskom intervalu u periodu od 10 do 17h.

Opekotine na koži se manifestuju u vidu crvenila, otoka, bola, pa i nastanka bula (plikova), što je već stadijum kada treba da se obratite lekaru. Plikove nikako ne treba bušiti, već pustiti stručnom licu da pomogne.

Ukoliko je ipak prisutno samo crvenilo uz otok i subjektivan osećaj peckanja i bola, ono što možete sami da uradite je sledeće:

●ohladite regiju, bilo tušem ili hladnom kupkom u kadi, obilno je hidrirajte gelom ili kremom sa pomoćnim suspstancama poput krastavca ili aloe vere (većina na sebi ima oznaku “after sun”)

●ne izlažite se dalje sunčevom zračenju i uzimajte što više vode, minimum 2l dnevno, kao i hranu bogatu vodom, poput lubenice i dinje, supa i čorbi. Kompletna rehidracija je esencijalna za oporavak.

●Nemojte prekrivati kožu uskom odećom, nanositi uljane preparate i preparate masne i teške teksture.

●Ukoliko uz kožne manifestacije postoji i povišena telesna temperatura, osećaj malaksalosti, glavobolja, mučnina, šanse su da je u pitanju sunčanica, zbog čega je indikovano odmah otići na lekarski pregled, s obzirom da to stanje može biti i životno ugrožavajuće.Iako je nega kože i zaštita od sunčevog zračenja dosta organizaciono kompleksna i zamorna i da smo mi lekari postali “pokvarene ploče” što se tiče ponavljanja nekih pravila, uz malo truda, vrlo lako pravila mogu preći u rutinu i zdravu naviku.

Da biste izbegli sve navedene neželjene efekte sunčevog zračenja, primenjujte sledeće savete:

●ne izlažite se direktnom sunčevom zračenju 10-17h

●uvek kada izlazite na otvoreno nanesite antisolarnu zaštitu koja pokriva i UVA i UVB spektar (naznačeno na preparatu) na sve delove tela, ne zaboravite šake, stopala i uši

●uzimajte minimum 1.5-2 l vode tokom dana i nosite udobnu odeću i šešire.S druge strane, ukoliko ste za destinaciju izabrali lokaciju u čijem moru se mogu naći meduze, treba znati i par korisnih saveta za opekotine potencijalno nastale u dodiru sa njima.
Naime, imajte u vidu da su meduze prirodno nastanjenje u tim vodama, a da su kupači “nezvani gosti”. Samim tim je šansa za napad od strane ovih providnih, teško vidljivih bića, velika. Znaćete da Vas je opekla meduza tako što ćete osetiti iznenadni bol, žarenje kože, crvenilo, oticanje i svrab.

Ono što bi trebalo po primećivanju tegoba uraditi je:

●isprati povređeno mesto morskom vodom ili fiziološkim rastvorom da bi se uklonile žarnice sa kože, nikako običnom, tj. slatkom vodom (može pogoršati situaciju)

●iskoristiti led kao saveznika za smanjenje otoka (imajte u vidu da led nikako ne sme direktno da se stavi na kožu, već u komadu bilo koje tkanine)

●popiti antihistaminik i/ili analgetik (lek protiv alergije i/ili lek protiv bolova) i javiti se u najbližu medicinsku ustanovu.
Opekotine ovog tipa su najčešće bezopasne ukoliko je zahvaćena manja površina kože, ali mogu biti i životno ugrožavajuće u zavisnosti od zahvaćene površine, dužine ekspozicije i vrste meduze.

Imajući sve spomenuto u vidu, možemo zaključiti sledeće: godišnji odmor treba iskoristiti upravo za odmor, stoga treba voditi računa o svemu navedenom, da Vam slobodno vreme ne bi prošlo po hodnicima medicinskih službi i lekarskim ordinacijama. Provedite vreme na Suncu i u toplim morskim vodama odgovorno i uživajte u zasluženom odmoru na najbolji mogući način!

Piše: Dr Aleksandra Radosavljević, lekar opšte medicine i specijalizant dermatovenerologije, DokTok lekar

 

Izvor: DokTok

Takođe pročitajte

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DNA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.