Kako smanjiti broj prevara u vezi sa hranom?

Sa ubrzanim porastom stanovništva, prehrambena industrija postala je jedna od najprofitabilnijih industrija na svetu. Proizvođači, stoga, neprestano pronalaze nove načine kojima bi smanjili troškove proizvodnje i maksimizirali profit. Nažalost, neki od tih načina podrazumevaju prevare u vezi sa hranom.

Prevare u vezi sa hranom, izraz koji se koristi kako bi se objasnilo namerno delovanje preduzeća ili pojedinaca sa ciljem prevare kupaca i steknu neopravdanu prednost na tržištu, postale su sve rasprostranjenije u Evropi i širom sveta.

EU je naročito aktivna u borbi protiv kompanija koje su sklone prevarama u vezi hranom kršeći tako smernice navedene u zakonodavstvu Unije koja se tiču poljoprivredno-prehrambenih lanaca. Kršenjem ovih smernica moglo bi značajno da se poremeti i samo tržište, ali i da se nanesu ozbiljne štete po zdravlje i blagostanje ljudi. Od pogrešnog označavanja do falsifikovanja, prevare u vezi sa hranom privukle su svetsku pažnju jer su izazvale mnoge skandale i rezultirale velikim brojem smrtnih slučajeva.

Budući da stručnjaci upozoravaju da se hrana, a od koje najviše proizvodi poput mleka, meda i maslinovog ulja, može krivotvoriti na različite načine, ovaj panel će pokušati da ukaže kako se to postiže, koji su klijenti izloženi riziku i šta je urađeno u EU kako bi oni koji čine prekršaje bili sankcionisani. Nadalje, budući da je u Srbiji bilo nekoliko nedavnih slučajeva prevara u vezi sa hranom, panelisti će raspravljati o tome kako Srbija može učiniti korake napred u donošenju zakona po ovom pitanju i koja je uloga EU u tom procesu. Dodatno, panelisti će razmatrati šta koči Srbiju da otvori Poglavlje 12 (Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika), i predstaviti njihovo viđenje rastućeg trenda prevara u vezi sa hranom u kontekstu zemlje koja pristupa EU.

S obzirom da ova detaljna i složena pitanja predstavljaju pretnju po svakodnevni život građana, cilj događaja jeste da okupi relevantne stručnjake koji će se osvrnuti na sve ono što je do sada urađeno i šta tek treba učiniti kako bi srpska poljoprivreda i prehrambeni sektor postali sigurniji. Kako bi se tematici pristupilo iz različitih perspektiva, panel će okupiti eksperte iz državnog sektora i civilnog društva Srbije, kao i stručnjake iz EU.

U stručnom panelu učestvovaće:

Eva Zigner, istraživačica prevara u hrani u Direktoratu Evropske komisije za zdravlje i bezbednost hrane (DG SANTE)
Predstavnik/ca Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Mladen Alfirović, pravni savetnik, Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS)
Rodoljub Živadinović, presednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)
Dragan Roganović, predsednik Upravnog odbora, Mreža za ruralni razvoj Srbije
Panel diskusiju će moderirati Dušan Protić, programski menadžer za unutrašnje tržište i konkurentnost, CEP.

Radni jezici panel diskusije biće srpski i engleski, a simultani prevod će biti obezbeđen. Za događaj je potrebno registrovati se ovde. Samo registrovani učesnici će dobiti link za pristup događaju.

Diskusija je deo serije debata koju je Delegacija EU organizovala sa CEP -om, a čiji je cilj približiti građanima teme vezane za proces pristupanja EU i dati im priliku da o njima sami razgovaraju. Događaji su otvoreni za medije i zainteresovanu javnost.

Link za registraciju (Samo registrovani učesnici će dobiti link za pristup događaju)  

Datum i vreme održavanja: 28. 10 – 11:00 – 12:30h

 

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.