Foto: https://www.pexels.com/photo/happy-couple-unloading-automobile-while-moving-apartment-in-summer-day-4246266/

Kako pronaći idealan prvi stan?

Konačno kupujete svoj prvi stan? Čestitamo vam! Kupovina prvog stana je odluka koja se ne donosi olako.

Pretpostavljamo da onda želite da vaš prvi stan bude savršen, zar ne? Ali, da li savršen stan postoji i ako postoji kako ga pronaći?
Tržište nekretnina može biti poprilično haotično, pogotovo ako se ne razumete u pravila tržišta. Potrebno je dosta vremena kako bi istražili sve i odabrali najbolju opciju za sebe.

Ali mi ćemo vam u tome pomoći. U nastavku teksta izdvojili smo nekoliko saveta za kupovinu prvog stana, kako biste pronašli stan baš po svojoj meri.

Odredite budžet kojim raspolažete

Prvo i osnovno šta treba da učinite kada odlučite da krenete u potragu za prvim stanom je da odredite budžet kojim raspolažete. Ovo mora biti vaš prvi korak, kako ne bi gubili vreme na razgledanje stanova koje ne možete da priuštite, a zatim nakon što ste odredili maksimalan budžet koji imate pogledajte sve nekretnine koje se u njega uklapaju.

Prvo donesite odluku kako ćete finansirati stan – da li imate ceo iznos u gotovini ili će vam biti potreban stambeni kredit?

Ukoliko i vi, kao i većina ljudi, odlučite da podignete kredit, odredite koju sumu novca možete da pozajmite od banke i na koliko mesečnih rata ćete tu sumu otplaćivati, tako da otplata kredita ne bude preveliko opterećenje na vaš mesečni budžet.

Odredite svoje kriterijume – kakav stan želite?

Sledeći korak je da tačno precizirate šta vi želite.

Koje to karakteristike vaš idealan stan mora da ima?

Za ovo su vam potrebni odgovori na pitanja o kvadraturi stana koja vam je potrebna, rasporedu soba – da li vam je potrebna garsonjera, dvosoban ili trosoban stan, kao i o samoj lokaciji stana.

Dobro razmislite o ovim pitanjima, jer su ona ključna za udoban život u vašem budućem domu. Kvadratura stana zavisi od toga da li planirate da živite sami ili sa još nekom osobom ili više njih. Takođe, pri određivanju kvadrature razmišljajte i o budućnosti.

Ukoliko uskoro planirate da osnujete porodicu, vrlo verovatno se nećete opet upuštati u čitav proces traženja i kupovine nekretnine, pa je o ovim stvarima bolje razmišljati unapred.

Približnu lokaciju možete odrediti na osnovu nekoliko kriterijuma. Prvi je da li više volite prigradska naselja ili ipak više želite da živite u centru grada ili barem u blizini. Zatim, ukoliko je vaš odgovor uži ili širi centar grada, imate veliki izbor opština.

Dalje lokaciju možete odrediti na osnovu sadržaja koji ona nudi – prodavnice, apoteke, restorani i kafići koji se nalaze u blizini. Takođe, važna je i saobraćajna povezanost sa ostalim delovima grada, kao i gradske linije koje su vam na raspolaganju. Pojedini ljudi, lokaciju svog stana biraju i na osnovu lokacije kancelarije u kojoj rade kako bi što manje vremena proveli u putu do posla.

Istražite tržište – da li su vaše želje i budžet usklađeni?

Sada kada ste odredili budžet i svoje kriterijume, vreme je da krenete u potragu za budućim stanom i detaljno istražite tržište. Istražite po kojim cenama kvadrata se prodaju stanovi u pojedinim opštinama, kao i kolika je razlika u ceni kvadratnog metra u starogradnji i novogradnji.

Da li je situacija na tržištu kao što ste i očekivali i da li ćete moći da ispunite sve svoje želje?

Kako je cena nekretnina u konstantnom porastu, verovatno je odgovor na ovo pitanje negativan. Ukoliko je to slučaj, svoje želje morate malo prilagoditi mogućnostima i uskladiti budžet i kriterijume koje ste odredili.

Odredite šta vam je važnije i koji su vaši prioriteti. Da li je to kvadratura stana ili vam je pak važnija lokacija? Da li ćete kupiti stan koji je veći ali se nalazi na određenoj udaljenosti od centra koju niste planirali ili ćete biti srećniji u manjem stanu u samom centru grada?

Ovo su pitanja na koje sami morate pronaći odgovor i na osnovu njih nastaviti dalju potragu za stanom.

Obiđite nekoliko stanova koji su u užem izboru

Kako stan nije mala investicija, savetujemo vam da pre donošenja konačne odluke koji ćete da kupite ipak obiđete nekoliko stanova koji su nakon svih prethodnih koraka ušli u uži izbor.

Napravite listu pitanja koja ćete postaviti pri razgledanju stana, kako neko važno ne bi zaboravili.

Osim samog izgleda stana, lokacije, kvadrature i rasporeda prostorija, vodite računa i o ostalim informacijama. To su dodatne pogodnosti koje stan nudi – da li zgrada u kojoj se nalazi ima lift, da li stan ima terasu, koja je vrsta grejanja u stanu, da li imate sopstveno parking mesto i ostala važna pitanja.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pojasnili korake koje je neophodno da preduzmete ako se odlučite za kupovinu prvog stana i da ćete slupajući naše savete uspeti u svojoj misiji da pronađete stan koji će ispuniti sve vaše želje i kriterijume.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.