Kako prepoznati krivu kičmu kod dece Foto: Photo by Ryutaro Tsukata: https://www.pexels.com/photo/male-doctor-massaging-shoulders-of-patient-5473182/

Kako prepoznati krivu kičmu kod dece?

1. Šta je uzrok nastanka skolioze?

Za nastanak skolioze se obično okrivljuje fizička neaktivnost, loše držanje tela, teški školski rančevi. Međutim to nije uzrok nastanka krive kičme već doprinoseći faktor za pogoršavanje već postojeće blage skolioze. Iako uzrok nastanka skolioze još uvek nije potpuno jasan pretpostavlja se da razlog neravnomeran rast leve i desne strane kičmenih pršljenskih tela čime se stvara asimetrija u frontalnoj ravni kičmenog stuba i nastaje krivljenje kičme u obliku slova “C”. Dete sa skoliozom, gledano sa leđa, izgleda kao da se naginje na jednu stranu. Zbog nedostatka oslonca tako krive kičme dolazi do torzije (uvrtanja) kičmenih pršljenova koji za sobom povlače i rebra pa se čitav grudni koš deformiše i na leđima se pojavljuje grba (gibus). Najkritičniji period za nastanak i pogoršavanje već postojeće skolioze je od sedme do četrnaeste godine. Skolioza se pet puta češće javlja kod devojčica.

2. Kako se prepoznaje skolioza?

Skolioza se obično prepoznaje na sistematskim pregledima dece u domovima zdravlja. U našoj zemlji obavezni sistematski pregledi su u četvrtoj, sedmoj, devetoj i trinaestoj godini kada se uz opšti pedijatrijski pregled posmatra da li dete ima i deformitete stopala, kifozu (pogrbljenost) ili skoliozu.

Dete pri pregledu kičme treba da bude u uspravnom polozaju, okrenuto ledjima, sa spojenim stopalima. Posmatra se da li je jedno rame niže od drugog, da li su vrhovi lopatica u istoj ravni, da li postoji veći usek u struku sa jedne strane (asimetrija trouglova stasa), da li je karlica izbočenija sa jedne strane. Zatim se radi Adamsov test kada se trup savija napred prema kolenima a sa ledja se posmatra da li se kičma krivi na jednu stranu i da li postoji gibozitet (grba) sa strane na koju je kičma iskrivljena.

3. Kako se leči skolioza?

Lečenje određuje lekar u zavisnosti od stepena iskrivljenosti kičme, lečenje može biti korektivnim vežbama koje se rade svakodnevno, nošenjem midera ili operativno. Deci se savetuje sport, najbolje plivanje, odbojka, biciklizam, fudbal. Treba izbegavati sportove koji zahtevaju hiperekstenziju kao što su ritmička gimnastika i balet.

4. Kako izabrati školsku torbu?

U kupovinu školske torbe treba uvek povesti i dete jer veličina torbe treba da odgovara konstituciji deteta. Širina ranca treba da bude prilagođena širini ramena, Naramenice treba da budu široke i mekanih ivica da bi se težina ranca pravilno rasporedila preko ramena. Visina ranca treba da bude podešena tako da donja ivica ranca bude iznad karlice, ranac ne treba da “visi” već da bude priljubljen uz leđa. Školska torba ne treba da bude teža od 15% težine deteta, za decu u nižim razredima to znači 2-3kg. Treba rasteretiti školski ranac što više da dete ne bi moralo da se naginje napred kako bi nosilo teret na leđima. Tašne sa jednim dugačkim kaišom (tzv. poštarska torba) se nose preko ramena i suprotnog boka.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, autorka ovog teksta je dostupna na DokTok platformi, kao i drugi stručnjaci koji su vam na raspolaganju za razgovor i podršku.

Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas!

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.