Kako organizovati dečiji garderober?

Čini se gotovo nemogućim da dečija soba, pogotovo odeća u garderoberu, ostane duži period sređena i organizovana. Ako vas zaboli glava već pri prvoj pomisli da treba da vadite stvari iz dečijeg ormara, da ih premeštate, sklapate i ređate, ovo je definitivno pravi tekst za vas!

Pročitajte kako da najlakše organizujete dečiji garderober, bez mnogo uloženog truda i napora.

Napravite sistem skladištenja

Pola posla je u organizaciji! Zato, pre nego što počnete da vadite garderobu iz ormana i krenete da bacate stvari na krevete, stolice i pod sobe, prvo napravite sistem i plan za skladištenja odeće.

U suprotnom, ako se ne organizujete, za nekoliko sati od odluke da napokon sredite dečiji garderober, naći ćete se potpuno zatrpani odećom, umorni i bez volje da nastavite sa čišćenjem i sortiranjem.

Pravi plan će vam znatno ubrzati posao! Zato, za početak postavite sebi nekoliko važnih pitanja – koliko mesta imate u garderoberu, a koliko odeće? Da li ćete je sortirati i ređati prema sezoni ili tipu garderobe? Da li su deci potrebni baš svi komadi odeće ili ćete neku moći da spakujete na duži period van sobe?

Kada znate kolikim prostorom raspolažete, garderober podelite na delove i odredite na kojoj polici će stajati šta.

Ako se približava topllije vreme i želite  da odeću ređate prema sezoni, onda odlučite da najbliže ladice ostavite za majice kratkih rukava za dečake za leto ili suknjice za devojčice, na primer. Tako, ako je već prošla zima i hladno vreme, za debele dukseve i pletene džempere, odredite  prostor na gornjim policama.

Držite se zlatnog pravila “visine” i neka vam garderoba koju će deca nositi gotovo svakodnevno, bude na policama koje su i visini vaših očiju ili, ako se dete već samo oblači, u visini njegovog pogleda. To će sprečiti stvaranje nepotrebnog nereda i skratiti vam vreme traženja komada odeće koji želite da uzmete iz garderobera.

Možete i ako nemate dovoljno mesta za sve stvari u ormaru, odeću koju deca u toj sezoni neće nositi, pažljivo spakovati i odložiti u podrum ili na tavan vaše kuće ili stana.

Rešite se nepotrebne odeće

Za odlaganje garderobe van sobe, trebaće vam mnogo kutija ili kesa. Ali, ako dobro pročešljate odeću u ormaru vaše dece i odlučite zajedno šta im zapravo treba od sve te gomile pantalona, bluza i haljina, shvatićete da mnoge stvari možete pokloniti ili baciti. Na taj način ćete lakše urediti prostor kojim raspolažete i neće trebati dodatno mesto za skladištenje.

Zato, počnite da vadite svu garderobu iz ormara i rešite se nepotrebne odeće! Stvari koje ste izvadili ostavljajte na sto ili krevet, tako da imate jasan pregled kojom garderobom raspolažete. Najbolje bi bilo da odeću odmah soritirate na gomile.

Grupišite dečije majice, farmerice ili trenerke na gomilu koju ćete sigurno sačuvati, onu koju ćete donirati ili pokloniti i na onu koju ćete morati baciti.

Čuvajte samo garderobu koju mališani rado nose i koja im je udobna, kvalitetna i neophodna. Takođe, kada je odeća u dobrom stanju, a detetu je veća za nekoliko brojeva, uz pravilno odlaganje, ona može potrajati nekoliko sezona, dok devojčica ili dečak ne porastu dovoljno veliki da mogu da je nose.

Isto tako, ako imate više od jednog deteta, odvojite sa strane onu garderobu koju će mlađa deca moći uskoro da naslede od starije.

Ako je odeća malo nošena, a više nije taman vašoj deci, pre nego je bacite, razmislite o doniranju. Sigurno u vašem mestu postoji neprofitna organizacija, koje će svu tu garderobu proslediti mališanima kojima je ona neophodna.

Suviše nošenu, izbledelu i pocepanu odeću, od koje više niko neće imati koristi, ipak bacite ili još bolje – reciklirajte. Mnoge modne kompanije nude popust na kupovinu kada im donesete višak odeće koji oni mogu preraditi, prepraviti i ponovo prodati.

Pravilno sklopite i posložite odeću

Vreme je da garderobu vratite na svoje mesto, a da nered u ormaru ne bi nastao kroz nekoliko dana, potrudite se da je i pravilno sklopite i posložite.

Posložite odeću, tako da svaki komad garderobe bude jasno vidljiv u ormaru. U suprotnom, deca će, traženjem i preturanjem po ostalim stvarima, samo da bi našli baš tu duksericu koju žele da nose, porušiti i izgužvati drugu garderobu.

Ako, pored toga što ste donirali, bacili ili reciklirali većinu stvari, vi i dalje nemate dovoljno mesta u dečijem garderoberu da sklopite različite komade odeće, a tako da bude sve jasno vidljivo i na svom mestu, razmislite o kupovini različitih pomagala za organizovanje u kući, poput pregrada za fioke ili platnenih kutija.

Sitne stvari – dečije čarapice, donji veš ili šalove, na primer, možete držati urolane i vertikalno poređane baš u tim pregradama za fioke. Na ovaj način, zadržaćete preglednost, napraviti red i sačuvati višak prostora. Samo zamislite sve to vreme koje ćete u budućnosti uštedeti na sređivanje ladica i traženje izgubljenih sitnih stvari po fiokama.

Neka dečiji ormar ostane uredan

Ovaj naporan rad ne bi trebalo da bude uzaludan! Zato, odlučite da dečiji ormar ostane sređen i uredan. Evo nekoliko načina kako da to učinite:

#1 Učite dete da bude organizovano

Iako vam je ponekad lakše i brže da odeću sklopite i položite sami, potrudite se da uključite mališana u poslove koje obavljate i naučite dete da bude organizovano.

 

Kroz igru, ohrabrenje i motivaciju, zadajte mu zadatke, koji će podstaći detetovu želju za sređivanjem i razviti svest o čuvanju stvari koje poseduje. Dajte mu priliku da se oseti samostalno i odgovornost.

#2 Ne ostavljajte stvari na dohvat ruke

Deca u ranom uzrastu su radoznala i uvek spremna za igru. Zato se nemojte začuditi, ako pronađete vašeg mališana u gomili izvađene odeće na podu. Dok dete ne poraste, dovoljno da zna da ne treba bacati i vaditi stvari iz ormana, potrudite se da odeću drže vam dohvata njihovih ruku!

#3 Odvojite im garderobu za školu

Ako dete još uvek ne može da dohvati određene police sa odećom koju bi htelo da nosi, svako veče pred spavanje, odvojite mališanu garderobu za školu koju će nositi sledećeg dana. Na ovaj način,  dečaci i devojčice mogu učestvovati u odabiru komada odeće, bez stvaranja nereda u ormanu.

#4 Održavajte već organizovan ormar

Umesto da odvajate sate i sate na velika sređivanja dečijeg garderobera, lakše bi bilo da red u već organizovanom ormaru samo održavate. Barem jednom nedeljno, proverite ormar i na brzinu posložite one stvari koje su se vađenjem srušile i poremetile.

Za savršeno organizovan dečiji ormar najbitnije znati kolikim prostorom za skladištenje raspolažete. Kada napravite sistem skladištenja i rešite se viška odeće, prionite na pažljivo ređanje i sklapanje garderobe koju deca imaju.

foto Pexels.com

Takođe pročitajte

Trag fondacija objavila treći konkurs za organizacije u okviru programa „Pokret Polet“

Trag fondacija, u okviru trogodišnjeg programa „Pokret Polet“, objavila je treći konkurs za podršku javnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.