Foto: SHVETS Production/izvor https://www.pexels.com/photo/woman-preparing-for-exam-in-library-7516544/

Kako napisati diplomski rad – koraci do kvalitetnog naučnog rada

Nakon brojnih položenih ispita i napisanih eseja i seminarskih radova, pred vama je „glavni zadatak“ i kruna akademskog obrazovanja – pisanje diplomskog rada. Za mnoge studente ovo je zahtevan i dugotrajan proces koji bi rado zamenili za spremanje i polaganje još jednog ispita.

Međutim, koliko god da je izazovno i kompleksno, kada se raspodeli u faze, pisanje diplomskog rada pretvara se u posebnu vrstu zadovoljstva. Pošto napravite dobar plan i razmislite o svim koracima, sasvim je izvesno da ćete biti nagrađeni za uloženi trud i rad.

Mnoge akademce brinu pitanja odabira teme, traženja adekvatne literature i sam postupak pisanja rada. Uz vreme posvećeno istraživanju i pronalaženju konkretnih rešenja za probleme koje tema rada otvara, važno je razmisliti i o nekim tehničkim detaljima.

Struktura i forma rada je bitna, kao i to da konačna verzija bude bez grešaka i nepravilnosti. Zbog toga se preporučuje da rad predate profesionalnim lektorima na čitanje i osigurate da vam pravopisne greške ne promaknu i tako naruše dobar utisak o naučnom radu. Cene lekture po strani variraju na tržištu, ali dobro je znati da postoje agencije koje će studentima ponuditi popust.

Pročitajte kako da pisanje diplomskog rada podelite u etape i napišete kvalitetan naučni tekst.

Pametno izaberite temu

Prvi korak u pisanju dobrog, originalnog i zanimljivog diplomskog rada jeste odabir teme. Premda uvek možete da radite istraživanje na temu koju predloži vaš mentor, bolja opcija je da sami temu predložite. Pored toga što ćete pokazati inicijativu koju većina profesora ceni kod kolega studenata, dajete sebi i izvesnu prednost – možete da izaberete temu koja vas zaista interesuje.

Mnogo je lepše i lakše raditi istraživanje ukoliko vam je zanimljivo polje rada. U suprotnom može se dogoditi da pisanje „razvučete“, jer vam je dosadno i naporno. Detaljno i što konkretnije definišite temu, konsultujte se sa mentorom i razmislite o svim mogućim pristupima problemu koji želite da raščlanite i rešite.

Posvetite dovoljno vremena istraživanju i prikupljanju literature

Kada izaberete temu koja vam je zanimljiva, potrebno je da izvesno vreme posvetite traženju adekvatne i relevantne literature iz te oblasti, a potom i analizi. Ponekad studenti izgube dragoceno vreme u nastojanju da nađu svu dostupnu literaturu o nekoj temi. Nemojte praviti ovakvu grešku – dovoljno je da pronađete nekoliko kvalitetnih knjiga, priručnika i udžbenika koji se temeljno bave pitanjima koja vas interesuju.

Danas se možete koristiti i materijalom sa Interneta, u vidu raznih članaka i tabela, ali budite oprezni i uvek proverite da li je u pitanju pouzdan izvor informacija. Najpametnije je da pomoć potražite od mentora ili od kolega koji su već radili diplomski rad iz iste naučne oblasti.

U ovoj fazi je važno da svu prikupljenu literaturu proučite detaljno, da zauzmete kritički pristup i izgradite sopstvene stavove o određenoj temi.

Forma i struktura rada – kreirajte „kostur“ naučnog teksta

Pošto završite sa istraživanjem i analizom literature, a pre nego što počnete sa pisanjem diplomskog rada, potrebno je da napravite strukturu teksta. Jednostavno rečeno, potrebna vam je neka vrsta sadržaja – koja su glavna pitanja kojima ćete se baviti i kako ćete ih rasporediti u samom radu. Pisanje ćete u velikoj meri sebi olakšati kada znate da svaki rad mora da ima naslovnu stranu, sadržaj, uvod, razradu teme i zaključak.

Naslovna strana treba da sadrži temu rada, ime studenta i mentora, kao i naziv obrazovne ustanove i datum (ili godinu) pisanja rada. U uvodu je potrebno da se definiše problem, ciljevi rada, ali i metodologija koja će se u istraživanju i pisanju primeniti. U razradi kao centralnom delu naučnog teksta za početak treba napraviti jedan teorijski okvir, tj. osvrt na istorijat problematike koja se obrađuje i prikazati sva relevantnija i važnija istraživanja o temi. Nakon toga sledi analitički deo, odnosno izlažu se rezultati sopstvenog istraživanja, bitna zapažanja i rezultati rada. Takođe, neophodno je da ponudite konkretna i inovativna rešenja.

U zaključku se ističu najvažnija razmišljanja i stavovi, a najbolje je da se daju i smernice za dalja proučavanja na datu temu.

Pišite originalan rad

Pisanje diplomskog rada nikako ne bi smelo da se svede isključivo na navođenje već postojećih informacija i stavova iz literature. Naprotiv, umesto prepisivanja potrebno je da se istinski posvetite istraživanju i tumačenju podataka i potom izgradite originalno mišljenje o nekom problemu i napišete svojim rečima.

Iako možda deluje kao najlakši put prepisati vodeća mišljenja iz literature, svaki profesor će prepoznati da ste većinu teksta „veštački“ sklopili, mešajući pritom stilove, pristupe i teze. Da ne biste došli u neprijatnu situaciju da vam mentor potpuno odbaci rad, najbolje je da se oslonite na sopstveno istraživanje i izložite rezultate i zaključke do kojih ste došli sami.

Veoma je važno da u saradnji sa mentorom izaberete stil pisanja i vodite računa o pravilnom citiranju literature. Jedna od najčešćih grešaka je pisanje rada „od početka“, tj. od uvoda kao najzahtevnijeg dela. Ukoliko imate poteškoća sa tim da pisanje počnete, najbolje je da izaberete neki lakši ili zanimljiv deo – potom će pisanje ići sve lakše.

Kada završite i dođe trenutak da predate konačnu verziju mentoru, napravite još jedan mali, ali izuzetno važan korak. U pitanju je lektura i korektura teksta. Osim u slučaju da studirate srpski jezik i književnost, velike su šanse da se u vašem radu potkrala neka praopisna, pa možda čak i gramatička greška – a da niste ni primetili. Stoga je najbolje da poverite svoj naučni tekst profesionalcima i budete sigurni da ste predali apsolutno korektan, ispravan i pismen diplomski rad.

Pripremite se za odbranu diplomskog rada

Na kraju, po odlično ocenjenom naučnom radu možete pristupiti i njegovoj odbrani. Usmena odbrana diplomskog rada ne znači da treba da prepričate ceo rad, već da objasnite koji su bili vaši motivi i ciljevi istraživanja, zbog čega je odabrana tema bitna i koji značaj ima za naučnu oblast u savremenom dobu. Takođe, bilo bi dobro da u jednom delu izlaganja skrenete pažnju na metologiju koju ste koristili, te na glavne parametre.

Zaključite obrazlaganje tako što ćete navesti u kom smeru treba da se odvijaju buduća istraživanja na datu temu, kao i kako ćete ih uključiti u planove za razvoj sopstvene profesionalne karijere. Imajte na umu da je staloženo i odmereno kazivanje poslednji korak u ovom procesu i da nesumnjivo oslikava sav vaš uložen trud i rad u pisanje diplomskog rada.

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.