četvrtak , 9 februara 2023

Kako je Ilija Travar pronašao svoj mir i sreću u Vrmdži

„Imao sam dobar posao u diplomatiji ali više nisam bio zadovoljan. Poslovi su danas takvi da ti oduzimaju ceo dan, ceo život, bez prava na mišljenje, a sa platom koju dobiješ, jedva preživiš. Kada sam dao otkaz i odlučio da odem, svi su bili protiv, svi su bili šokirni, jedino sam ja bio srećan“, priča Ilija Travar, nekada Beograđanin a danas meštanin sokobanjskog sela Vrmdža.

Na obroncima planine Rtanj, nedaleko od Sokobanje, nalazi se selo Vrmdža koje svojom lepotom, živopisnim predelima bogatim šumama i vodom, iz godine u godinu privlači sve više stanovnika iz celog sveta koji su baš u njemu pronašli svoj dom i mir.

Od 2008. godine kada je prodata prva kuća do danas, nove vlasnike je dobilo oko 40-tak starih kuća i imanja. Beograđanin Ilija Travar , jedan je od onih koji su se odvažili da napuste grad i brz život i dođu na selo. On je u Vrmdži, koju je procenio kao mesto sa odličnim potencijalom za seoski turizam, kupio 5 hektara obradivog zemljišta i počeo da se bavi organskom proizvodnjom. Tada, kako kaže, ni sam nije znao u šta se upušta i šta ga sve čeka, ali se nije pokolebao ni u jednom trenutku.

Na ideju da uzgajam organsko voće i povrće došao sam još tokom svog boravka u inostranstvu gde sam pre 15 godina video koliko je taj trend u ekspanziji. Ipak, da bi od toga mogao i da preživim, nekoliko puta godišnje odlazim na beogradsku pijacu gde je prodaja organske hrane zagarantovana, jer ,zasada, ne postoji ni jedan bliži grad u kome se ona prodaje na pijacama, kaže Ilija

U svom poslu s finansijske strane Ilija je sam. Više puta je pokušavao da dobije novac od države kako bi unapredio proizvodnju, ali svaki put je odbijen zbog toga što nije stekao sve neophodne uslove za to.

“Prijavljen sam bio u Beogradu, a imanje je u opštini Sokobanja, zbog čega niasm ostvario pravo na subvencije od države. Sada sam sredio, pa ću ponovo konkurisati, ali nije lako ostvariti tu pomoć. Dobijaju je uglavno poljoprivrednici koji rade „na veliko“, a ja sam tek, gotovo početnik“, priča Travar.

Njegovo voće i povrće zdravo je i neprskano, a da bi ga zaštiitio od insekata, koristi samo prirodna sredstva, ali se i samo imanje nalazi daleko od konvencionalne proizvodnje, od bilo kakve hemije. Od nedavno je počeo da se bavi i organskim začinima koja sadrže četiri vrste povrća, gljive, lekovito bilje i samo 20 posto soli.

Takođe pročitajte

Planinari po deveti put “ispravili” Krivu buku na Babičkoj gori

Oko dve stotine planinara iz 11 planinarskih društava danas su po 9.put u organizaciji PD …

Jedan komentar

  1. Slaviša Božović

    Molim Vas za neki kontakt telefon od gospodina Ilije Travara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.