utorak , 27 oktobra 2020

Kako je “Besko” bratimio Vlasotince i Drvar

Pre više od 50 godina istorijski poznat grad Drvar u Bosni i Hercegovini pobratimio se sa Vlasotincem, malom varoši na jugu Srbije a povod je bio niko drugi do Josipo Broz Tito, odnosno njegova ratna brvnara iz čuvenog neuspelog desanta na Drvar.

Priču o tome kako i zašto je došlo do bratimljenja  objavljena je u najnovijem broju časopisa “Naše Vlasotince” a o događajima iz daleke 1969.godine svedoči Đorđe Stojilković tadašnji sekretar Opštinskog komiteta SK u Vlasotincu.

Vlasotinčani su poznati kao ljudi širokom srca pa su tako pre 50 godina u dnevnim novinamam “Politika” pročitali da je Titova brvnara oronula i da je potrebno da se obnovi uoči proslavce velikog jubileja desanta na Drvar. U to doba jedna od najuspepnijih fabrika za proizvodnju montažnih objekata u bivšoj Jugosalviji bila je fabrika “Besko” iz Vlasotinca. I tako, Vlasotinčani su se javili da su spremni da o trošku preduzeća obnove brvnaru.

“Opštinsko rukovodstvo sačinjavali su Dragoljub Jović Banđur, Mića Bogdanović, Đorđe Hadži Đokić, Velimir Stanojević i svi su oni jednoglasno podržali moj predlog. Odmah smo obavestili Glavni odbor SUBNORA i opštinu Drvar. Sutradan je štampa na prvim stranicama objavila vest da fabrika iz Vlasotinca o svom trošku obnavlja Titovu brvnaru, priseća se Đorđe koji je u tome video doprinos očuvanju narodnooslobodilačke tradicije ali i reklamu za vlasotinačku fabriku.

Radnici koji su radili na obnovi dobili su i poklon, košulje od opštien Drvar a ova dva gradića jednu lepu uspomenu. Tako ej Drvar preživeo desant Sile Osovine ali vlasotinačka fabrika “Besko” nije tranziciju tako da ostaje samo jedno lepo svedočenje.

 

Takođe pročitajte

Jesenje ulepšavanje Vlasotinca

Radnici JKP Komunalac ulepšavali su danas prostor u centru Vlasotinca novim sadnicama cveća. Posađeno je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.