Izbor pravih kolica važan je za dete koliko i za roditelje Foto: Photo by Nataliya Vaitkevich: https://www.pexels.com/photo/a-happy-family-walking-in-the-park-while-pulling-the-stroller-4452206/

Kako izabrati prava kolica za bebe: Sigurnost, praktičnost ili stil?

Postoji nekoliko varijanti modela dečjih kolica, a s obzirom na to da vam omogućavaju transport deteta sa jednog mesta na drugo, bitno je odabrati prava. Kupovina kolica može biti značajan trošak, zbog toga je važno pažljivo razmotriti sve moguće faktore pre donošenja odluke.

Uzmite u obzir gde će se kolica koristiti, da li su vam potrebna za neravan teren ili kompaktna kolica za putovanja. Takođe, treba razmotriti i učestalost nošenja kolica, da li će se nositi preko stepenica i koliko su jednostavna za sklapanje.

Na kraju, treba dati prioritet vašim svakodnevnim aktivnostima i svim stvarima koje morate nositi sa sobom, uključujući hranu, pelene, igračke i, naravno, odeću za presvlačenje.

Koji tip kolica za bebe je najbolji za vas? 

Kolica predstavljaju najvažniji element u arsenalu opreme koje roditelji nabavljaju za svoje male potomke. S obzirom na raznovrsnu ponudu dostupnu na tržištu, izbor idealnih kolica može biti izazovan zadatak.

Na raspolaganju su različite vrste kolica, prilagođene različitim fazama razvoja beba, uključujući i ona dizajnirana za novorođenčad kao i ona koja omogućavaju roditeljima da ih koriste i pri trčanju. 

Evo nekoliko popularnih kategorija kolica za bebe koje su danas dostupne na tržištu:

Kišobran kolica

Kišobran kolica, poznata i kao lagana kolica, predstavljaju izvrsno rešenje za putovanja zbog svoje praktičnosti i lakoće. Ona se lako sklapaju i mogu se jednostavno nositi svuda sa sobom. 

Ova vrsta kolica je idealna za gradsku vožnju, jednostavno se pakuju i mogu se lako smestiti u gepek automobila ili čak poneti u avion. 

Bitno je napomenuti da kišobran kolica nisu pogodna za novorođenčad, pa bi roditelji sa malom bebom koja još ne može da sedi trebalo da potraže alternativna kolica koja omogućavaju ležanje.

Kolica prilagođena za česta putovanja

Ova kolica su specijalno dizajnirana za lako sklapanje i nošenje, čineći ih idealnim za putovanja ili aktivnosti na otvorenom. Često dolaze u kompletu sa auto-sedištem za bebe, zbog čega su praktičan izbor za roditelje koji žele sve u jednom.

Jedna od glavnih prednosti ovih kolica je njihova ekonomska isplativost kada se koriste u kombinaciji sa autosedištem za bebe. Takođe su odlična opcija za novorođenčad jer imaju sve potrebne karakteristike. 

Međutim, bebe brzo prerastu auto-sedište koje dolazi uz njih, pa je važno pratiti maksimalnu visinu i težinu koja je dozvoljena kako bi se osigurala sigurnost tokom vožnje.

Univerzalna kolica za bebe

Univerzalna kolica predstavljaju izvanredan izbor zbog svoje prostranosti, izdržljivosti i dugotrajnosti. 

Ova vrsta kolica se odlikuje impresivnim karakteristikama i mogu se koristiti s većinom modela dečjih auto-sedišta. 

Međutim, univerzalna kolica ponekad mogu biti teža od drugih modela, što može biti zahtevnije za manevrisanje i upravljanje po prometnim ulicama.

Kolica za trčanje

Izvrsna opcija za aktivne roditelje koji uživaju u trčanju, istraživanju prirode ili šetnjama po zahtevnom terenu. 

Ova kolica su opremljena sa tri točka umesto standardnih četiri, poseduju veće gume napunjene vazduhom i sistem suspenzije za udobniju vožnju. 

Ona su nešto šira i malo teža od tradicionalnih modela, što ih čini solidnim izborom za avanturiste. Ipak, njihovo sklapanje i skladištenje može biti problematično, posebno za one sa ograničenim prostorom.

Kolica za dvoje

Kolica za dvoje su sjajna opcija ukoliko imate blizance ili dvoje dece sa manjom razlikom u godinama. 

Dostupni su u nekoliko konfiguracija: 

  • Paralelni (gde deca sede jedno pored drugog), 
  • Tandem (jedno dete iza drugog) i
  • Kabriolet modeli koji omogućavaju prilagođavanje položaja sedenja. 

Osim što pružaju komfor i sigurnost za oba deteta, ova kolica karakteriše i prostran prtljažnik za sve potrebne stvari tokom šetnje po parku ili gradu. 

Međutim, zbog svoje robustne konstrukcije ova kolica zauzimaju više prostora i teža su u poređenju sa standardnim modelima, što može otežati njihovo skladištenje i transport.

Nosač za korpu i auto sedište 

Nosač za korpu i auto sedište predstavlja praktično rešenje za roditelje koji su često u pokretu. Ovaj nosač služi kao univerzalna osnova na koju možete lako postaviti nastavak za korpu ili auto sedište, prilagođavajući ga potrebama vašeg deteta. 

Zahvaljujući svojoj lakoći, nosači su izuzetno jednostavni za korišćenje i prenos, čineći ih idealnim za česta putovanja. Iako su oskudni sa dodacima i funkcijama, njihova glavna prednost leži u praktičnosti i mobilnosti. 

Ipak, važno je imati na umu da, kako vaše dete raste i razvija se, postoji mogućnost da će auto sedište postati premalo, što će vas neminovno dovesti do potrebe za kupovinom novog, većeg sedišta koje će odgovarati uzrastu i težini vašeg deteta.

Šta je važno za sigurnost i praktičnost dečjih kolica?

Kada birate kolica za dete, sigurnost treba da bude vaš prioritet. To znači da treba da tražite modele sa pouzdanim kočnicama, sigurnosnim pojasevima sa pet tačaka pričvršćivanja i stabilnom osnovom kako bi se izbeglo prevrtanje.  

 Praktičnost je takođe bitna, posebno za porodice koje često putuju ili imaju ograničen prostor za skladištenje; tražite kolica koja su laka za sklapanje i skladištenje. Takođe, kvalitet izrade i materijali su bitni elementi koji utiču na dugovečnost kolica.

 Redovna provera ispravnosti točkova i kočnica doprinosi sigurnoj upotrebi, dok je izbegavanje preopterećenja kolica važno za sprečavanje nezgoda.

Ukratko, izbor kolica treba da balansira između sigurnosti, praktičnosti i kvaliteta. Pažljivim odabirom, možete osigurati bezbednost i udobnost za svoje dete, uz istovremeno olakšavanje svakodnevnog života.

 

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.