Kako dijetetičari jedu zdravo kad su na putu

Svi koji mnogo putuju će vam reći da jesti zdravo na putu uopšte nije lako. Obično se jede napolju, pošto retko imate kuhinju u kojoj možete da kuvate. Čak i ako imate, često ste suviše umorni da trknete do lokalnog supermarketa, snađete se u lavirintu stranih sastojaka i onda sve to odnesete da biste sebi pripremili obrok. Tu i tamo ima zdravije hrane, ali je izbor najčešće sužen.

 I tako dođete do tačke na kojoj vam se celokupna ishrana poremeti svaki put kad ste na putu. Čak i ako pokušate da isplanirate unapred, često vam sve to poremeti haos koji je sastavni deo svakog putovanja. Naravno da je zabavno svake druge nedelje neumorno jesti pizzu u Italiji i tapase u Španiji, ali organizam jednostavno ne može da se izbori sa tim čestim promenama. Svakako da i dalje želite da uživate u lokalnim specijalitetima, ali neki balans mora da postoji. To je bolje  i za varenje i za budžet.

Zato je najbolje posavetovati se sa dijetetičarima o tome kako jesti zdravo kad ste na putu. I oni stalno putuju zbog posla, tako da su stručnjaci na ovu temu, a kažu da postoje jednostavni načini da se zaobiđu najčešće prepreke zdravoj ishrani. Evo svega onoga što oni preporučuju, od pakovanja boce vode za višekratnu upotrebu do proveravanja ponude lokalnih restorana zdrave hrane pre nego što krenete na put.

Spakujte mnogo više užine nego što mislite da vam treba.

Svi dijetetičari se slažu da je pakovanje velike količine užine ključno za održavanje redovne ishrane dok ste na putu. Dijetetičar Edvina Klark preporučuje pravljenje zaliha dugotrajne užine (dozvoljene u avionu, ako letite) kao što su suvo koštunjavo voće, proteinske štanglice i sušeno meso. Ona objašnjava da izbegavanje gladi pomoću ovih brzih zalogaja pomaže da pravite zdravije izbore hrane tokom celog puta. I dijetetičar Brigit Zejtlin, osnivač BZ Nutrition, slaže se sa ovim. „Držim se plana uzimanja užine na svaka tri do četiri sata”. Na taj način izbegavate glad i unos veće količine hrane nego što je potrebno zato što ste izgladneli kad sednete za sto.

Što se tiče količine užine koju treba da ponesete, to zavisi od toga koliko dugo ćete biti na putu. Planirajte u skladu s tim i podelite velika pakovanja užine u pojedinačne porcije da ne biste slučajno pojeli sve pre nego se put završi.

Ili, ako nećete da nosite velike količine užine, svratite u lokalni supermarket čim stignete na odredište.

„Jedna od prvih stvari koje uradim kad stignem je poseta lokalnim piljarama”, kaže dijetetičar Ejmi Gorin, vlasnica Amy Gorin Nutrition u Njujorku. Ona kaže da je to odlična prilika da obnovite zalihe užine i proverite kakva je lokalna ponuda.

Umesto obroka u avionu, ponesite svoj obrok

Prednost je u tome što više nikada nećete morati da se pitate u čemu je stvar sa hranom u avionu! Dijetetičar Lindzi Pajn, vlasnik Tasty Balance Nutrition, kaže da je njen tajni trik kad putuje avionom da uvek nosi ovsenu kašu i supu za poneti. „Samo zamolite nekog od kabinskog osoblja da vam donese toplu vodu”, objašnjava ona. Tako ste sigurni da jedete nešto što je ukusno i što vas čini sitim, a ne morate dodatno da platite za nešto što avio-kompanija nudi.

Ne preskačite doručak

Prema rečima dijetetičarke i blogerke Ebi Šarp, kad krećete na put uvek treba prvo da doručkujete, bez obzira da li putujete avionom, vozom, brodom ili automobilom. Na taj način nećete morati da svedete izbor na ono što se nudi na aerodromu ili železničkoj stanici – što vam se ne sviđa ili nije dovoljno da budete siti. Pored toga, hranljiv doručak će vam obezbediti energiju i osećaj sitosti, tako da ćete biti spremni za putovanje.

Spakujte bocu za vodu za višekratnu upotrebu – tako ćete uštedeti a i bolje je za životnu sredinu.

Klark kaže da je nošenje boce za vodu odličan način da ostanete hidrirani a da ne morate stalno da kupujete plastične boce vode. Ako mesto na koje idete ima pijaću vodu koja je bezbedna (proverite pre nego što krenete), možete da je napunite na obližnjim česmama, toaletima ili čak zamolite konobara u restoranu ili kafeu da to učini umesto vas. Nora Mino, dijetetičar i lični trener iz Njujorka, takođe preporučuje punjenje u teretani, pošto kaže da većina fitnes centara nudi filtriranu vodu. Ako letite avionom, ostavite praznu bocu dok ne prođete sigurnosne provere – tako nećete morati da je bacite.

Obavezno jedite povrće uz svaki obrok, čak i kad jedete napolju.

Bez obzira gde jedete kad ste na putu, pokušajte da bar pola onoga što jedete bude povrće, savetuje Klark. Na taj način ćete uživati u lokalnim delikatesima uz porciju povrća. Ovaj trik naročito deluje kad je u pitanju švedski sto, gde hrana nije uvek najvišeg kvaliteta, tako da ne morate da brinete da ćete propustiti nešto ukusno ako umesto toga uzmete povrće.

A ako vam ne smeta da kuvate dok ste na putu, probajte da smeštaj rezervišete na mestu koje ima kuhinju ili čajnu kuhinju.

Iako većina nas nema takvu mogućnost, ako možete i ako želite da kuvate, izaberite smeštaj koji ima malu čajnu kuhinju ili čak pravu opremljenu kuhinju, kaže Kara Harbstrit, dijetetičarka iz Street Smart Nutritiona. Ona kaže da joj to omogućava da uživa u jeftinim, zdravim doručcima, kao i ostacima onoga što je kuvala prethodne večeri. „Pokušavam da održim svoju redovnu rutinu koliko god mogu”, objašnjava ona, „zato što promena vremenskih zona, letenje avionom ili dugo sedenje stvarno mogu da mi upropaste varenje”.

Proverite restorane zdrave hrane u kojima želite da jedete pre nego što krenete na put.

„Označite na mapi par staza za šetnju ili trčanje, prodavnice i restorane zdrave hrane, lokalne teretane i supermarket koje možete da posetite kad stignete”, objašnjava Klark. Sačuvajte ih u telefonu tako da ako vas stigne stres usled putovanja, već znate gde su ta mesta i ne gubite vreme na pronalaženje zdravih opcija.

Izvor: https://www.self.com/story/how-registered-dietitians-eat-healthy-while-traveling

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.