Želite da unesete više proteina kako biste osigurali zdravu, uravnoteženu ishranu ili postigli svoje sportske ciljeve? Dodavanje više proteina u ishranu ne mora biti teško ili dosadno – zapravo, sa proteinskim čokoladicama to može biti vrlo ukusno!
Naime, proteinske čokoladne štanglice bez dodatog šećera su odličan i vrlo jednostavan način da upravo to postignete.
Evo nekoliko ideja kako najbolje da uključite ove čokoladive u svoj svakodnevni život. Ali, hajde da prvo vidimo da li se zdrave.
Da li su proteinske čokoladice dobre za vas?
Kao praktičan izvor nutrijenata proteinske čokoladice bez šećera su popularan međuobrok. One su odličan dodatak ishrani. Napravljene su da budu praktičan i ukusan način da se unese više proteina, posebno za one koji žele da izgrade mišiće.
Sportisti i rekreativci koji rade na izdržljivosti takođe mogu imati koristi od proteinskih čokoladica. Na primer, posle dugog trčanja, proteini pomažu mišićima da se brže oporave i obnove. Ako pojedete jednu čokoladicu pre nego što krenete na trčanje, može vam pružiti zdravu dozu energije, pogotovo ako je puna ugljenih hidrata.
Ali, one nisu rezervisane samo za bodibildere i sportiste. Mnogi ih vole zbog toga što su brz način da unesu proteine i druge hranljive sastojke u užurban i aktivan životni stil.
Zašto su proteinske čokoladice dobre?
Proteinske čokoladice su obično bogate proteinima, često iz surutke (Whey protein), kazeina ili drugih izvora.
Evo glavnih karakteristika proteinskih čokoladica:
- Visok sadržaj proteina: Glavna stvar kod proteinskih čokoladica je visok nivo proteina po porciji, obično između 10 i 20 grama.
- Nizak sadržaj šećera: Većina proteinskih čokoladica sadrži manje šećera u poređenju sa običnim čokoladama zbog čega su bolji izbor za one koji žele da smanje unos šećera ili regulišu nivo šećera u krvi.
- Raznovrsni ukusi i sastojci: Proteinske čokoladice dolaze u raznovrsnim ukusima i sastojcima kako bi odgovarale svima. Osim proteina, mogu sadržavati orašaste plodove, kokos, zobene pahuljice, a ponekad i dodatne vitamine i minerale.
Kada je najbolje vreme za konzumiranje proteinske čokoladice
Najbolje vreme za konzumiranje proteinskih čokoladica je unutar 30-60 minuta nakon treninga, jer tada najviše doprinose obnavljanju energije, podstiču oporavak i rast mišića, poznato kao „anabolički prozor“. Preporučuje se unos 10-20 grama proteina u ovom periodu.
Ako osetite glad tokom treninga, možete grickati pola štanglice svakih 40 minuta kako biste održali nivo energije.
Proteinske štanglice su odličan izbor i kao užina pre treninga. Preporučuje se da štanglicu pojedete jedan do dva sata ranije – time ćete osigurati da je vaše telo sve svarilo i moći ćete da trenirate bez osećaja težine u stomaku.
Ako između obroka prođe više od četiri sata, preporučljivo je da pojedete užinu kako biste održali nivo energije.
Ukoliko se ne bavite sportom, možete ih koristiti između glavnih obroka kako biste dugo ostali siti i koncentrisani na svoje ciljeve i izbegli želju za čokoladom ili slatkišima.
Preporučuje se unos jedne do dve proteinske štanglice dnevno, s tim da treba voditi računa o ukupnom kalorijskom unosu radi održavanja uravnotežene ishrane.
Balansiranje prednosti i potencijalnih nedostataka proteinskih čokoladica
Proteinske čokoladice nude neosporne pogodnosti i dragocene hranljive sastojke, ali ipak treba uzeti u obzir neke potencijalne nedostatke i mere predostrožnosti. Na primer, nije svaki brend jednakog kvaliteta kada je u pitanju sastav, pa je važno pažljivo pročitati etikete. Obratite pažnju na veštačke sastojke, visoke zasićene masti i prekomerne kalorije, jer se neke čokoladice mogu kretati u tom pravcu.
Visok sadržaj šećera ili šećernih alkohola u proteinskim čokoladicama može iritirati probavni sistem kod nekih ljudi. Preterana konzumacija šećernih alkohola može izazvati gastrointestinalne probleme i nelagodnosti, uključujući laksativni efekat.
Važno je proveriti listu sastojaka i ukupnu količinu šećera i šećernih alkohola, koja se obično nalazi u odeljku „ukupna količina šećera“. Primeri šećernih alkohola uključuju ksilitol, eritritol, sorbitol i maltitol.
Iako proteinske čokoladice imaju svoje mesto i mogu biti korisne iz više razloga, prekomerno oslanjanje na njih kao zamenu za obrok može dovesti do neravnoteže hranljivih sastojaka. Zato je uvek najbolje koristiti ih kao dodatak uravnoteženoj ishrani, a ne kao osnovni izvor hranljivih materija.
Kako da zadovoljite svoje dnevne potrebe za proteinima?
Proteinske čokoladice su sjajan način da unesete stabilne količine proteina u svoju ishranu. Ove poslastice su praktične za brz obrok ili užinu, nudeći važne hranljive sastojke uz minimalan napor s vaše strane.
Možete izmrviti proteinske štanglice preko jogurta, ovsene kaše ili smutija za dodatnu hrskavost, ukusan kakao ukus i zdravu dozu proteina.
Ovo je brz i jednostavan doručak koji će vam pružiti energiju tokom jutra i dati vam snagu za početak dana. Takođe, možete posuti komadiće proteinskih čokoladica preko sladoleda ili ih dodati u mafine za zdravu i ukusnu popodnevnu poslasticu, koja će vas osvežiti i podržati u nastavku dana.
Nadamo se da smo vam ovim predlozima pokazali kako možete da iskoristite ove ukusne štanglice, koje će vašem telu osigurati sve potrebne zdrave i hranljive sastojke.
Uživajte u grickanju proteinskih čokoladica i vežbanju!