četvrtak , 19 maja 2022

Kada obična vrba postaje malo remek delo

Crvena vrba je običan listopadni žbun ali u rukama Saša Ravilića (43) iz Odžaka kod Trstenika pretvara se u najelegantnije komade garnitura za uživanje.

Kada je ostao bez posla u “Prvoj petoletki” Saša je morao da se okrene porodičnom poslu. Proizvodnja predmeta od pruća tradicija je u porodici Ravilić. Nekada se od ovog zanata dobro živelo, i to ne samo Ravilići već još desetak porodica u Odžacima koje su se bavile korparstvom. Vašari se nisu mogli zamisliti bez ovih proizvoda koji su imali široku primenu u domaćinstvima. Onda je plastika preuzela liderstvo na tržištu pa sada pletene garniture kupuju oni koji imaju ukusa i znaju šta vredi.

Nije tačno da je plastika lakša za održavanje. Na moje garniture dajem garanciju 15 godina a znam da mogu trajati i duplo duže. I sami u kući i po dvorištu imamo predmete koje je pravio moj deda, kaže Saša koji je odustao od veće proizvodnje već radi po narudžbini a reklamira se na društvenim mrežama pa tako dolazi do kupaca. Cene su mu i više nego prihvatljive a on nam otkriva razlog.

“Bolje da prodam 10 stolica za ljuljanje po 60 evra nego jednu za 150. A i ko bi toliko platio? Bez obzira što je ručni rad i prirodan prizvod to  kod nas više nije na ceni. Doduše, posla imam, svaki dan stižu narudžbine ali ni približno onoliko kao pre 30 i više godina, veli Saša koji sam proizvodi i sirovinu.

Na 30 ari je posadio crvenu vrbu koja zahteva negu kao bilo koja druga kultivisana biljka. Moraju je polivati, braniti od štetočina da ne bi oštetili njeno krhko stablo jer onda nije kvalitetna za platenje.

“Nemam alat, alat su moje ruke. Jedino cirkularom sečem daske koje su podloga za stolove. Mogu za dan da ispletem dve stolice jer ovaj posao radim od svoje osamnaeste godine pa prsti sami upliću, hvali se Saša koji svoju ćerku i sina nije naučio ovom zanatu. Jednostavno, ne bi voleo da se oni bave ovim poslom jer je po njemu to “hleb sa sedam kora”.

Takođe pročitajte

Formula 1 uz pomoć Niške urbane gerile stigla u Niš!

Nakon ukazivanja na problem neodržavanih javnih zelenih površina u Nišu, zatim predloga da umesto parkića …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.