Foto: https://unsplash.com/photos/lvmjREyiVJA

Kada je vreme da proverite sluh?

Sluh je jedno od najvažnijih čula koje posedujemo, te je bitno da redovno testiramo svoju sposobnost da adekvatno čujemo.

Istraživanja nam ukazuju da da 1 od 6 odraslih osoba oseća neki vid oštećenja sluha, koji se ispoljavaju kao neprijatno zujanje u ušima, česte vrtoglavice ili neraspoznavanje govora.

U narednim redovima ćemo se pozabaviti simptomima gubitka sluha, uzrocima nastanka i kako se to odražava na odrasle i decu – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

Gubitak sluha kod odraslih – kako se ispoljava i zašto nastaje?

Gubitak sluha kod odraslih može nastati iz različitih razloga, a jedan od najčešćih uzroka je prirodno starenje.

Kod starijih osoba, sluh se postepeno pogoršava, što se može manifestovati kao teškoća u razumevanju govora i jasnoći zvuka. Stoga se straijim licima preporučuje nošenje slušnih pomagala.

Kada su u pitanju slušni aparati cene najčešće zavise od spektra funkcija, odabranog modela, veličine dimenzija, kao i renomea brenda sa čijim potpisom dolazi – što znači da možete pronaći proizvode za svačiji džep i potrebe!

Međutim, gubitak sluha ne pogađa samo starije osobe.

Zbog izloženosti buci, kao što su slušalice, koncerti, bučne radne sredine i slično, može doći do trajnog oštećenja sluha. Ukoliko primetite da imate teškoće u razumevanju govora, da vam se čini da drugi govore tiše nego inače ili da čujete zvukove u uhu, to su potencijalni znaci da treba da proverite sluh.

Simptomi oštećenja sluha – kako se oštećenje sluha manifestuje?

Oštećenje sluha može se manifestovati na različite načine, a neki od najčešćih simptoma su:

  • Zvonjenje u ušima – može ukazati na tinitus, odnosno medicinski termin za osećaj zujanja u ušima, dok u realnosti ne postoji stvarni nadražaj za to. Pored zvonjenja, pacijenti su prijavili i da čuju senzacije poput pištanja, zujenja, lupkanja,šuštanja i brujenja. Povremene senzacije su normalne i javljaju se usled promene atmosferskog pritiska, međutim ukoliko one traju nekoliko dana, potrebno je da kontaktirate vašeg lekara.
  • Teškoće u razumevanju govora – ukoliko ste primetili da niste u stanju da lepo razaznate izgovorene reči ili da imate potrebu da čitate sa usana, možda vam je čujni kapacitet oslabio. Umor i hroničan stres mogu uzrokovati probleme sa pažnjom i fokusiranjem, ali ukoliko ovo traje nekoliko dana, obratite se vašem audiologu. i
  • Osećaj da drugi govore tiše nego inače – ako ste u poslednje vreme razvili potrebu da opominjete ljude kako tiho govore, moguće da su vaši senzori za sluh oslabili. Pored ovoga, moguće je da će se javiti potreba za pojačavanjem glasnoće na uređajima, kako biste bolje čuli.

Uzroci oštećenja sluha

Kao što smo već napomenuli, jedan od najčešćih uzroka gubitka sluha je prirodno starenje. Međutim, postoji i niz drugih faktora koji mogu dovesti do oštećenja sluha:

  • Genetski faktori – odnose se na to da oštećenje može biti nasledno, ukoliko je neko u porodici prethodno rođenjen sa ovom poteškoćom.
  • Različite bolesti, upale ili infekcije – teskobe koje utiču na zdravlje, kao što su hronično i akutno zapaljenje srednjeg uha, otoskleroza, dijabetes, poremećaj u mobilnosti slušnih koščica kao posledica traume, i slično.
  • Izloženost buci – prag sluha najčešće obuhvata raspon od 0 do 120 dB, a sve što je iznad 120 dB može izazvati oštećenje.
  • Izloženost toksičnim supstancama – poznato je da pojedini lekovi, medikamenti i toksini uzrokuju oštećenje slušnog aparata.
  • Mehaničke povrede i udarci u predelu uha

Gubitak sluha kod dece – kako prepoznati oštećenje sluha kod dece?

Oštećenje sluha kod dece i malih beba se teže razaznaje, iz jednostavnog razloga – deca nisu u stanju da opišu ono što im se dešava.

Međutim, redovni lekarski pregledi su uglavnom efektivni prilikom utvrđivanja da li postoji problem sa sluhom.

Ukoliko primetite da vaše dete ne odgovara na vaša pitanja, da ne odreaguje kada mu se obratite, ili da često traži da mu se nešto ponovi, to može ukazivati na gubitak sluha. 

Deca koja ne čuju dobro mogu imati problema sa govorom, učenjem i ponašanjem

Važno je napomenuti da u nekim slučajevima gubitak sluha nije uočljiv i da se može manifestovati tek kasnije u životu. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma kod vašeg deteta, potrebno je da ga odvedete kod lekara radi dalje dijagnostike.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo vam pružili sve relevantne podatke kako biste i sami spoznali da li potencijalno imate problema sa sluhom.

Naravno, ukoliko registrujete bilo kakve tegobe ove prirode, vrlo je važno da se obratite svom izabranom lekaru, kako biste utvrdili tačan uzrok – Srećno!

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.