Kada je pravo vreme za mobilni zubni aparat?

U današnje vreme malo je onih koji se mogu pohvaliti da nemaju potrebu za bilo kojim vidom ortodontske terapije. Ortodoncija je stomatološka grana, koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, kao i odnosa između vilica, tokom rasta i razvoja pa i kasnije. Neke ortodontske nepravilnosti su nasledne, a neke se stiču.

Sve se veći broj pacijenata odlučuje na ortodontsku terapiju, najčešće iz estetskih razloga ili jače izraženih poremećaja oralne funkcije. Osećaju straha koji se često povezuje s nošenjem aparata za zube danas zaista nema mesta. Potrebno je samo malo strpljenja i držati se uputstava koje vam je vaš ortodont dao.

Kada se preporučuje prva poseta ortodontu?

Idealno vreme za prvu posetu ortodontu jeste šesta godina vašeg deteta, odnosno nicanjem prvih stalnih zuba ili ukoliko primetite neke od sledećih slučajeva:

teskobu zuba,
nagnute zube,
prerani gubitak mlečnih zuba,
dugotrajno sisanje prsta ili neke druge loše navike,
kao i poremećaji žvakanja i zatvaranja usta.

Tom prilikom se sagledava u kakvom su stanju zubi i da li ima potrebe za eventualnim ortodontskim tretmanom u budućnosti. Ukoliko prilikom kliničkog pregleda primetimo potrebu za ortodontskom terapijom potrebno je uraditi rendgen dijagnostiku uglavnom ortopan ili „veliki snimak zuba“, telerendgen i u nekim slučajevima 3D snimak.

Kakvi se sve aparati koriste u ortodonciji?

Aparati koji se koriste mogu biti pričvršćeni za zube i to su fiksni aparati ili pak mogu biti mobilni koje pacijent može stavljat i skidati prema uputstvima ortodonta. Mobilni zubni aparati preporučuju se deci u fazi razvoja dok su u ustima prisutna i mlečna i stalna denticija tj. uglavnom u pubertetu. Mobilni aparati da bi imali učinka moraju da se nose tokom cele noći I najmanje 4 sata tokom dana, a čini ih žičani deo pričvršćen u plastici ili su izrađeni od gume.

Kako izgleda terapija mobilnim ortodontskim aparatima?

Pre početka terapije neophodno je da se saniraju svi kariozni zubi i oboljenja mekih tkiva. Ortodont uzima otiske zuba i vilica, na osnovu kojih se izradjuju modeli, radi analiza i crta se plan budućeg aparata koji će tehničar izraditi. Izrađuju se posebno aparat za gornju i za donju vilicu. Pacijent (i roditelj) aktivno učestvuju u terapiji. U toku predaje aparata, ortodont će obučiti kada i na koji način će biti potrebno okretati zavrtnje i na taj način uticati na aktivne delove. Jako je bitno da se dete obuči da samo skida i postavlja aparat, da bi moglo da ga koristi i kada roditelj nije prisutan. Mobilna proteza se pere samo četkicom za zube i blagim tečnim sapunom, pa se ispira pod mlazom vode. Pre korišćenja može se staviti u oralni antiseptik radi prijatnijeg ukusa. Čuva se u suvoj posudi ili kutiji, nikako u vodi.

Kako dete prihvata mobilne ortodontske aparate?

U početku može postojati neprijatnost, pacijent oseća napetost u predelu zuba, neki glasovi su teži za izgovor. Ako se aparat nosi redovno, ove početne neprijatnosti nestaju i pacijent se prilagođava. Najveći broj aparat se može skidati u toku jela, ali ne svi. Potrebno je nositi ih i danju i noću. Oralna higijena i čistoća aparata su obavezni, kao i redovne kontrole. Kako bi ga što radije nosili, maleni pacijenti mogu odabrati i omiljenu boju za aparat, ili dodati neki stiker u ploču, a kada je materijal u pitanju, aparat može biti plastični ili gumeni.

Da li je mobilni aparat garancija da dete neće morati u starijem uzrastu nositi fiksni aparat?

Ne, nije. Ovo je veoma često pitanje sa kojim se susrećemo, no nažalost mnogo je faktora koji odlučuju o kasnijoj ortodonskoj terapiji. Za većinu ortodontskih problema kod kojih je indikovana terapija mobilnom protezom, zubi se mogu u potpunosti ispraviti nošenjem mobilne proteze. Naravno, samo ukoliko je dete nosi kako je propisano od strane ortodonta. Ako dete ipak ima neku od ozbiljnijih nepravilnosti, pa je posle mobilne potrebno da nosi i fiksnu protezu, takav plan terapije se roditeljima predoči na samom početku. Mobilna proteza nam u tim slučajevima služi da ublaži nepravilnost, tj. da promeni pravac rasta vilica u poželjan, što u značajnoj meri poboljšava krajnji rezultat.

Koliko dugo traje terapija?

Jedan aparat se nosi od 6 do 12 meseci. Nakon toga se radi novi. Često je u toku terapije potrebno promeniti nešto u aparatu, dodati neki novi element, skinuti neki stari koji je „odradio“ ono što je trebalo, sve u skladu sa planom terapije. Ovi aparati prate procese rasta i smenu zuba. Situacija se kod deteta u ustima menja. Broj aparata zavisi od ozbiljnosti situacije i postojeće nepravilnosti. Nekada, kod težih nepravilnosti, aktivni ortodontski aparati „pripremaju teren“ za postavljanje fiksnih aparata. Ono što je osnovno kod ove terapije je da je terapija dugotrajna. Promene su spore, ali stabilne. Različiti pacijenti se ne mogu međusobno upoređivati, jer je svaki slučaj poseban i kod svakog pacijenta je potreban individualan pristup, pa je i trajanje terapije različito.

Od posebne važnosti u celoj terapiji je saradnja ortodonta, roditelja i samog pacijenta. Bez međusobne saradnje i poverenja nema uspešne terapije. Bitno je da i roditelji i pacijenti ne očekuju promenu preko noći. Sile koje se koriste ovom prilikom su slabe i promene se ne vide odmah, već nakon nekoliko meseci upornog nošenja.

Ukoliko želite da se konsultujete sa stručnjakom na ovu ili neku drugu temu, preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Jasmina Zdjelar Stomatolog

Izvor: DokTok

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.