Foto: Internet Magazin Sana Life

Kad telo boli pati i duša

Povodom obeležavanja 46 godina postojanja Centar za zaštitu mentalnog zdravlja juče je na niškom Medicinskom fakultetu održan stručni skup na temu „Кonsultativna lijazon psihijatrija u kliničkoj praksi“.

U prevodu na rečnik pacijenata to znači da se u lečenju teških ili neizlečivih oboljenja uključe i psihijatri. Lekari iz cele jugoistočne Srbije uzeli su učešće na ovom skupu svojim predavanjima koja se tiču ove teme.

Psihijatrija je na ovom polju izgubila neviđeno mnogo a mi moramo da pratimo trendove koji se primenjuju u svetu a to je multidisciplinarni pristur u lečenju. Zato smo za našu godišnjicu izabrali baš ovu temu, ističe dr Vladimir Đorđević, direktor pomenutog Centra.

This slideshow requires JavaScript.

Ljudi koji boluju od telesnih bolesti boluju i od mentalnih poremećaja. Postoje tri ključne stvari a to je da simptomi telesne bolesti prikrivaju simptome mentalnih poremećaja. Druga je preklapanje fiziološke pozadine mentalnih i telesnih porećaja a treća je da ustvari lekovi koji se uzimaju telesnim pacijentima mogu da inteziviraju mentalni poremeđaj.

On dodaje da se u SAD redovno pacijentima obolelim od karcinoma uključuje i psihijatrijsko lečenje i da se treba da se više pažnje ovom posveti i u našoj zemlji.

Pre 9,5 godina sam oboleo od karcinoma i odmah sam zatražio i pomoć svojih kolega psihijatra. Ali, ne treba psihijatrijsko lečenje samo onkološkim pacijentima već i svima koji boluju i od hipertenzije, dijabetesa, gastritisa i drugih hroničnih oboljenja, navodi dr Đorđević.
Docent dr Gordana Nikolić, šef Dispanzera za odrasle pri Centru za mentalno zdravlje u Nišu kaže da sve više pacijenata boluje od nepsihotičkih poremećaja, ansioznosti i depresije ali i psihoza.

Moj utisak je da su u porastu bolesti zavisnosti, od psihoaktivnih supstanci i kocke. Кod mladih se javlja zavisnost od interneta i društevnih mreža ali ne možemo da se izjasnimo u kojoj meri je to postala “epidemija” jer oni ne priznaju i ne žele da se obrate lekaru. Sve što vas ometa u obavljanju svakodnevnih životnih funkcija preti da postane zavisnost i parališe vaš život, upozorava doktorka Nikolić.

Takođe pročitajte

Filmska revija “Euro Fest for Kids” od 4. do 7. februara u Beogradu, Gornjem Milanovcu i Leskovcu

Prva filmska revija Euro Fest for Kids u organizaciji Mreže bioskopa koju čine Kulturni centar Gornji Milanovac, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.