Kad te život pogodi gde si najslabiji – pokaži mu zube

Blagica Zlatanović iz Vlasotinca je svog sina sa puno ljubavi i radosti učila da hoda, priča, vozi bicikli ali nikada nije mogla ni da sanja da će zajedno s njim morati da uči kako da žive sa dijabetesom.

ebersBlagica želi da pomogne i drugima bez obzira na broj godina jer je pored sina savladala endokrinologiju pa je sa suprugom osnovala prvo Udruženje osoba sa dijabetesom EBERS 016 na teritoriji Jablaničkog okruga.

„Veljko je dobio dijabetes sa šest godina i to nakon bezazlene operacije slepog creva. To me je kao majku porazilo i našla sam se u ambisu jer ništa o tome nisam znala. Mogla sam danima sebi da postavljalam bezbroj pitanja ali nije bilo vremena. Moj sin me je trebao odmah a ja sam morala da naučim kako da mu pomognem. Lekari prepisuju terapiju, odrede režim ishrane ali nije to nešto što je za određeno vreme a ne možete baš za svaku situaciju zvati lekare. Dijabetes nije bolest to je stanje u kome se svako od nas može naći, kaže Blagica koja je o dijabetesu, ishrani, endokrinologiji pročitala sve što je mogla da nađe. Morala je da napusti posao i da se već četiri godine posveti sinu koji je juče pošao u četvrti razred.ebers udruzenje dijabeticara

Veliku podršku dao joj je profesor dr Saša Živić sa Medicinskog fakulteta u Nišu koji je zajedno sa Veljkom otvorio prostorije EBERS 016 u Vlasotincu, na adresi Vlasinska 4. Pored profesora Živića, Bobana Milosavljevića, predsednika EBERS asocijacije Niš veliki podršku dao im je i direktor Centra za socijalni rad Momčilo Ignjatović ali i lekari Doma zdravlja i apoteka „Viva“ i firma ADOC . U Srbiji ima oko 670 hiljada osoba sa dijabetesom a u samom Vlasotincu je njih 200 pod insulinskom terapijom. Blagica kaže da ove brojke nisu konačne jer na svaka tri stanovnika najmanje jedan ima insulinsku rezistenciju a da to i ne zna. Kao i svaka bolest i ova ako se otkrije na vreme može da se spreči ili barem da se ublaže posledice.

14067508_139736286471871_903006110428251800_n„Cilj našeg udruženja je očuvanje zdravlja dijabetičara a to se može postići samo redovnim kontrolama šećera u krvi, terapijom, pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću. Već smo podelili 60 besplatnih aparata za merenje nivoa šećera u krvi a uskoro počinjemo i sa edukacijama koje će držati lekari, kaže Blagica.

Kontakt:[email protected]

 

Takođe pročitajte

Kompanija dm predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu

Menstrualni ciklus još uvek je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih pripadnica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.