Kad je vez neka je „kraljevski“

Nišlijka Lelica Vučković već 30 godina čuva od zaborava veštinu koja je nekada bila obavezna za svaku pristojnu devojku. Ona je jedina u Srbiji koja se profesinalno bavi ručnom izradom predmeta tehnikom „kraljevski vez“

Dela koja izrađuje po lepoti i prefinjenosti mogu se smatrati umetničkim delom a njene čipke, „beli“ ili „rišelje“ vez, nalaze se na svim kontinentima, osim afričkog.

kraljevski vez jastuciciSvaki rad je unikat a zahvaljujući njenoj posvećenosti „kraljevski vez“ ne mora biti privilegija „plave krvi”.

kraljevski vez haljine bele“Znam satima da sedim pognuta nad platnom i sitnim bodovima stvaram lepotu na pamučnom ili lanenom platnu. Trudim se da svaki rad bude drugačiji, neponovljiv. Mislim da sam pre naučila da držim igle za štrikanje u rukama nego što sam prohodala. Takav je bio red u Zaplanju, gde sam rođena. Vremena su se promenila i ne može se očekivati da se današnje devojke posvete ručnom radu, mada je mnogo korisniji od društvenih mreža. Mada, vole devojke “kraljevski vez”, ali na svojim haljinama ne vole da „bockaju“, kako one nazivaju vez, kaže Lelica koja odiše smirenošću a to je nešto što je najpotrebnije za ručni rad. Ne mogu se preko noći videti rezultati, potrebni su sati i dani da bi običan komad platna postao umetnost.kraljevski vez lelica i miodrag sa jelenom bacic alimpic

Verni poslovni pratilac je njen suprug  Miodrag koji se posvetio “marketingu”. Trude se da ovaj  posao podignu na ozbiljan nivo. Učestvuju na izložbe, sajmove i organizuju modne revije. kraljevksi vezNjen rad prepoznatljiv je i u književnim krugovima jer je uradila specijalnu porudžbinu za promociju knjiga Jelene Bačić Alimpić..

 

kontakt: https://www.facebook.com/Kraljevski-vez-Lelica-192260727478005/?fref=ts

Takođe pročitajte

Konkurs za književnu nagradu „STEVAN SREMAC”

NAGRADA „STEVAN SREMAC” dodeljuje se 2024. godine 21.put za knjigu priča ili roman na srpskom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.