petak , 16 aprila 2021

KABINET ti je tamo gde ti je srce

Koliko puta sam poželeo da se javim nekome iz kabineta…Čijeg kabineta, pitao bi pozvani? Svojeg naravno, rekao bih punog srca ukoliko još uvek važi izmenjena sintagma kabinet ti je tamo gde ti je srce. Kada je Djura rešio da otvori nešto tog imena, rešio sam da proverim može li to nešto da postane deo mene.

Ulaz u pab Kabinet je tek početak jedne lepe avanture. Posetilac najpre mora da dopusti prostoru da ga smesti, da mu nađe odgovarajući prostor jer ni ’’Kabinet’’ nije svuda isti. Najpre ulaziš u deo koji je nazvan IMAGINARIJUM, sa iscrtanim ogledalom, prozorom sa zavesama, cvećem, policom za knjige – prostor sa prividnim sadržajem, dovoljan za one sa površnim shvatanjem sveta. To je prostor za one koji vole blještavilo i fasadu …znate već.

U njemu je sve IMAGINARNO, nekako podseća na Potemkinova sela ako me razumete.

U nastavku ulazite u prostor u kome Đura najčešće obitava. Tu je sto iz neke radne sobe star najmanje sto godina, sa diskretnom lampom i uvek rasklopljenim priborom za pisanje. Ukoliko želite da osetite patinu stvarnog, punog života, možete da sednete za sto i pustite ga da vam ispriča neku od bezbrojnih priča koju odabere za vas – pamti on mnogo što šta.

Iz srca KABINETA ulazimo u najsadržajniji deo sa šankom, barmenom, kuhinjom.. Ovaj deo je potpuna suprotnost IMAGINARIJUMU i , valjda zato što se svakim korakom ka unutra udaljavate od ulice, sve više vas obuzima filosofski mir i potapa osećaj odmora.

Napokon, ovaj deo KABINETA vodi u baštu. Čim stupite na nišku kaldrmu, samo trideset metara od ulične vreve Crvenog pevca, zaranjate u apsolutni mir. Čisto nebo nad vama, opuštena atmosfera idealna za veće društvo, zelenilo na svakom koraku….mmm…U centru si,a nisi. Ukoliko voliš pivo u toplim danima i neke Đurine đakonije,a nađeš vremena – idealno je da se rastelepiš i razmišljaš o smislu postojanja sve dok ti ne naleti društvo jer i oni znaju šta je dobro.

Prođe tako neko vreme i ti shvatiš da si pronašao ono što si tražio.

Svoj kabinet.

Piše: Nebojša Ozimić

Takođe pročitajte

„San letnje noći“ u Oficirskom domu

Od utorka pa sve do 7. maja u Oficirskom domu otvorena je za posetioce ambijentalna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.