Južni vepar-Bogovi su u čaši

Festivalu zanatskog piva koji se ovog vikenda održava u Banovini prilika je da probate neobična piva i upoznate njihove tvorce.

Među desetak izlagača je i pivara Južni vepar iz Zemuna. Tri momka stoje iza ove pivare, a to su: Damir, Nikola i Igor. Njihov brend postoji od 2015. godine i može se naći u pubovima u Zemunu, Novom Sadu i Subotici. U Nišu ste njihovo pivo mogli da probate u pivnici Nemir i Ministarstvo.

„Edukacija naroda nam je jako bitna, upravo zbog toga nas ima na ovakvim dogadjajima, da pokažemo ljudima da postoji kvalitet. Kraft je za nas eksperimentisanje i mislim da je kod nas to uspešno“– kaže Damir, glavni „kuvar“.
Njihovo najpopularnije pivo je Svarog, zatim Perun koji je sličan Svarogu ali blaža varijanta. Ono što je zanimljivo to je da su ova piva dobila naziv po bogovima iz slovenske mitologije.

„Za Niš i ovaj festival smo spremili premijeru novog piva, Šumska majka. Ovo pivo je specifično, stil je biter koji je inače kod nas slabo zastupljen, a mi smo uradili još jedan korak dalje pa smo dodali šumsko voće“ – otkriva nam Damir.

Ovi momci takođe vode i svoj pub pod nazivom Lakat i nalazi se u Zemunu.

„Poenta našeg postojanja nije samo suva prodaja piva, nije nam cilj da zaradimo brzo, kvalitet je najbitniji. Upravo zbog toga plan proširavanja kapaciteta odvijaće se postepeno. Želimo da budemo dostupniji i u velikim količinama ali ne po svaku cenu.“ – kaže Damir.
Pitali smo koja je to glavna stvar njima kod piva?

Hmelj je glavna stvar kod piva, nije najbitnija ali jedna od stvari koja se najviše oseti u našem pivu je hmelj.“
Najkraći opis Svarog piva bio bi da je gorak kao taštin komentar, zavodljiv kao njena ćerka i silovit kao Bog po kom nosi ime. Za piva iz Južnog vepra kažu da to nije pivo, već avantura koja se pamti. Iskoristite zadnje veče festivala zanatskog piva pa proverite!

Takođe pročitajte

Vlasina fest otvara sezonu kupanja na „vlasotinačkom moru“

Ovog vikenda u Vlasotincu se održava treći  Vlasina fest, manifestacija kojom se zvanično otvara kupališna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.