subota , 4 februara 2023
Foto: Executive Group

Jutarnji rituali za uspešan dan

Verovatno ste nekoliko puta u životu pomislili da bi trebalo da unesete neke promene u vaš svakodnevni ritam.

Ako često osećate da nemate dovoljno vremena da se posvetite sebi, dragim ljudima, ili možda ustajete umorni i nedovoljno motivisani svakog jutra, pravi je trenutak da napravite prostora za neke nove navike. I ono što je važno napomenuti, nemojte svaki put da počinjete sa njima „od ponedeljka“, jer, budimo iskreni, svi znamo šta će se desiti tog ponedeljka. . .

Zato odlučite da krenete sada, već ovog jutra. Poznato je da ono što uradite na početku dana, u mnogim slučajevima utiče na njegov dalji tok.

Za početak, uvedite neke manje, dostižne ciljeve, koje je lakše ispuniti, kako bi vas oni pokrenuli i motivisali za sve naredne.

Rano ustajanje doprinosi produktivnosti i boljoj primeni svih ostalih jutarnjih rituala. Pre svega, na taj način dobijate više vremena za vežbanje, razmišljanje, meditaciju ili pripremanje omiljene jutarnje kafe. Mnogi uspešni ljudi smatraju da su produktivniji u ranim jutarnjim satima, zato probajte bar nedelju dana da ustanete (za početak) makar pola sata pre uobičajenog termina. Rani odlazak na spavanje i rano buđenje pomažu telu i umu da se regenerišu na pravi način.

Sigurni smo da mnogi od vas ne mogu ni da zamisle rano ustajanje bez mirisa i ukusa omiljene kafe. Ne sumnjamo da ćete se prepoznati u tome da vas samo razmišljanje o pripremi kafe asocira na trenutak opuštanja koji vas čeka čim ustanete iz kreveta. Zato ne zaboravite da uvek odvojite dovoljno vremena za nesmetano uživanje u najdražem napitku, koji će vas razbuditi i napuniti potrebnom energijom. Bilo da želite da sačuvate taj momenat samo za sebe, ili da ga podelite sa nekim od vaših najmilijih, ispijanje prve jutarnje kafe povoljno će uticati na vaše raspoloženje, produktivnost i spremnost da se uhvatite u koštac sa svim obavezama koje vas očekuju.

Zbog nebrojenih benefita koje donosi fizička aktivnost, vrlo je poželjno da počnete (ako već niste) da razmišljate o jutarnjem treningu. Za početak, dovoljno je da odredite tri dana u nedelji kada ćete se probuditi ranije i vežbati bar oko 20 minuta. Redovna fizička aktivnost povećava nivo hormona sreće – dopamina i seratonina u mozgu, koji nam pružaju osećanje zadovoljstva, ali utiču i na naše raspoloženje, povećavaju energiju i nivo koncentracije.

Kada smo već kod zadataka i obaveza, njihovo zapisivanje na papir predstavlja vrlo praktičan i koristan jutarnji ritual. Započnite svoj dan određivanjem i zapisivanjem tri najvažnija zadatka koja treba da obavite. Na ovaj način će vam „biti pred očima“ i jasnije ćete se fokusirati na dalje obavljanje i praćenje istih.

Kada neki od njih ispunite, ne zaboravite da ga čekirate ili precrtate, kako biste odali malo priznanje za uspešno obavljen zadatak. Ovaj ritual će doprineti jasnijem definisanju i praćenju vaših ciljeva, a kasnije i njihovom ispunjavanju.

Ne zaboravite da svaki od ovih rituala uvodite u vaša jutra tempom koji vam odgovara. Prvo zakuvajte vašu omiljenu jutarnju kafu, i prepustite se uživanju u svakom gutljaju. Kada probudite sva vaša čula dobro poznatim mirisom i ukusom, biće vam lako da se fokusirate na sve dalje izazove i aktivnosti koje vas čekaju.

Takođe pročitajte

U MediGroup porodilištu rođena 5000. beba

U godini u kojoj će proslaviti deceniju poslovanja, najveći privatni zdravstveni sistem ima dodatnih razloga …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.