Junak Baso u misiji upoznavanja dece sa muzičkim instrumentima

Ove školske godine 35 osnovnih škola na teritoriji Niša dobilo je svoje primerke knjige ”Baso – avanture jednog instrumenta” a deca prvog razreda osnovnih škola dobila su i priliku da se besplatno upoznaju sa muzičkim instrumentima i njihovim kreativnim korišćenjem u stvaranju muzike.  

Saradnja Udruženja i Lokalne Fondacije Niš

Zahvaljujući inicijativi udruženja ”Basista” i uz podršku Lokalne fondacije Niš (LFN) pripremljena je i odštampana knjiga koja će na autentičan način biti kvalitetno štivo za decu. Ova knjiga na duhovit i razumljiv način, prateći život crtanog junaka Basa, prikazuje važnost kontrabasa kao instrumenta koji je, iako sastavni deo svakog ansambla, nepravedno potcenjen.

Ekipa udruženja obišla je krajem 2022. godine 35 škola u gradskom, prigradskom i seoskom području Niša i sve škole su za svoje biblioteke dobile besplatne primerke knjige. Udruženje je takođe povodom izdanja knjige ostvarilo saradnju i uključilo u ovu inicijativu Muzičko kreativni centar „Music Land“ i Muzički studio za decu i roditelje „Musicorn“.

U studiu  deca mogu da se upoznaju sa muzičkim instrumentima, izvođenjem muzike i saznaju osnovne stvari u vezi sa tim. Ovo je jedinstvena prilika da deca nauče nešto novo, zainteresuju za muziku i možda dodatno razviju svoje talente.

„Muzika u ovom uzrastu ima presudan uticaj na razvoj slušnih sposobnosti i motorike, kao i na razvoj kreativnosti dece. Obrazovno vaspitni rad, zbog nedovoljno resursa i vremena, kao i nepostojanja integrativnog pristupa obrazovanju ne uspeva da zadovolji sve potrebe dece za muzikom.“ kažu iz udruženja Basista.

Kako dodaju, nedostatak prilika da se deca izraze kroz muziku, aktivno je slušajući i razgovarajući o njoj, kao i kroz pevanje, sviranje, ples i igru, negativno utiče na socijalno-emocionalni razvoj dece. I baš zbog toga, kreativni ljudi iz ovog udruženja rešili su da se pokrenu i pripreme sadržaj koji će biti koristan i zanimljiv deci.

Idejni tvorac i realizator ove ideje je Milan Srdanović, a ilustracije za knjigu radio je Ivan Milosavljević. I u narednom periodu, biće organizovane posete i upoznavanje dece sa instrumentima, a iz udruženja Basista kažu da će nastaviti da pružaju deci priliku da se zdravo razvijaju, rastu i kvalitetno provode slobodno vreme.

Ova inicijativa jedna je od 14 podržanih na velikom javnom Konkursu LFN koji je realizovan septembra 2022. godine. Na tri do sada realizovana konkursa, podršku LFN dobilo je ukupno 29 ideja formalnih i neformalnih grupa građana sa teritorije svih pet gradskih opština u Nišu.

Krajem februara 2023. biće otvoren novi konkurs, gde će podršku dobiti još minimum šest inicijativa.

Takođe pročitajte

Izložba Dragana Momčilovića u Oficirskom domu povodom pet decenija umetničkog stvaranja

U Galeriji u Oficirskom domu u četvrtak, 25.aprila  u 19 časova biće otvorena retrospektivna Izložba …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.