petak , 3 februara 2023

Julian MARLEY – ne pravim tešku muziku

Kao jedan od jedanaestoro dece legendarnog Boba Marlija nastavio je muzički put svog oca i od 1996.godine uspešno se bavi rege muzikom. On je i kantautor, producent, humnanitarac, promoter medicinske marihuane a njegovu muziku upoznala je i publika na 28.Nišvil džez festivalu u Nišu.

Svoje utiske o muzici, festivalu, ljubavi i ocu podelio je sa novinarima nakon uspešnog nastupa na završnoj večeri Nišvila.

“Kada slusate ovu muziku, treba da budete dirnuti ljubavlju koju nosi. Nešto što će da rasplamsa vatru koju nosimo u sebi i pomogne nam da nastavimo dalje iz dana u dan. Kada slušate moju muziku, trebalo bi da osećate ljubav, da se ujedinite, da nađete našeg stvaraoca (Boga), da se nađete u duhu jedne ljubavi. Ja muziku ne pravim da bude teška. Ponekad, možete reći mnogo stvari, ali ponekad mnogo stvari stvara konfuziju. Na šta treba da se fokusiramo u ovom svetu u današnje vreme? Ljubav, ujedinjenje, planeta Zemlja, zajednica. Nije to mnogo stvari. Sa ovih nekoliko stvari mozemo da dostignemo savršenstvo u svetu. Moju muziku može da čuje samo jedna osoba, podeli je sa prijateljem i na taj nacin je širi. Jednostavno je – širiti ljubav kroz muziku, kazao je Marli koji je otkrio i kakvu muziku voli.

“Sve se svodi na to koji zvuk voliš, koji zvuk ti prija. Ja volim posebnu vrstu zvuka basa. Bas mora da ima melodiju, bas mora da peva sa mnom. Ako bas ne peva sa mnom, nešto ne štima. Tražio sam bas svirala, slušao nekoliko njih i našao sam ovog. On ima zvuk koji ja trazim, koji meni treba. Dobro je traziti, mi ne radimo sa bilo kim. Nešto treba da ti upali lampicu u glavi dok slušas. Tako da, mi idemo unaokolo, tražimo, i kada se svi skupimo zajedno to je jako dinamična sila. Ali zahteva mnogo truda tražiti i naći. Išli smo kroz celu Jamajku da nađemo jednog bas svirača, otkrio je Marli koji se oca gotovo i ne seća jer je imao samo šest godina kada je on preminuo. Sa braćom, koji se takođe bave muzikom, u dobrim je odnosima i vole da nastupaju zajedno ali je teško da uklope vreme jer je stalno na turneji neko od njih.

“Samo jednog se sećam. Bilo je u Engleskoj, na “Uprising” turi. Video sam ga u Londonu u Kristalnoj palati. Bio je veliki nastup sa mnogo ljudi. Došao sam u prostoriju kao što je ova i ona je stajao tamo, rukovao sam se sa njim. Trčao sam unaokolo sa mnogo druge dece. Nisam ostao dugo zbog uzbudjenja, trčanja i igranja sa decom. To je jedino sećanje koje pamtim. Ne pamtim ništa drugo sem toga, kaže Marli koji veliku energiju ulaže u humanitarni rad.

“Nedavno smo sklopili partnerstvo sa kompanijom Neverland koja pokusava da spase naše šume, drveće, majku prirodu. Postoje tri glavne šume koje proizvode kiseonik za sve nas, a trenutno se jedna od njih seče i uskoro ce nestati. Što se više drveća seče, to više mi patimo, imamo manje kiseonika za disanje, temperature rastu, kao i ljudsko osudjivanje. Naša je dužnost da govorimo u ime majke prirode jer smo mi deo nje. Bez drveća mi nemamo život. Takođe, imamo Ghetto Youths, humanitarnu fondaciju za koju radimo dosta stvari sa ljudima iz različitih mesta. Naša glavna misija je davanje ljudima, davanje muzike, reči, šta god je u našoj moći. I to dolazi iz srca, veli Marli koji je posvećen i svojoj kompaniji JuJu Royal.

“JuJu je moj nadimak. Od kad sam bio mali zvali su me JuJu. To ime je ostalo sa mnom i sada imamo brend JuJu Royal koji se bavi medicinskom marihuanianom u svim mestima gde je legalno. Nadamo se da ce jednog dana biti i u Srbiji.

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.