subota , 27 februara 2021

Jugonostalgičari obeležili Dan mladosti u Surdulici

Dan rođenja Josipa Broza Tita 25.maj  od 1945. do 1988. godine obeležavao se u bivšoj Jugoslaviji  kao Dan mladosti.

Poštujući višedecenijsku tradiciju dvadesetak nekadašnjih omladinskih aktivista iz Surdulice okupila se i ove godine kako bi proslavila svoj dan. Mesto za druženje uz pesmu i evociranje uspomena bio je restoran “Ladovina” blizu gradskog parka.

Tom prilikom je na prigodan način Ljubiši Ristiću, bivšem predsedniku opštinske organizacije SSOJ uručena originalna prelazna štafeta urađena još daleke 1984.godine. Svečanost je nastavljena emitovanjem revolucionarnih pesama i zajedničkim ručkom.

Štafeta mladosti polazila je svaki put iz drugog mesta i republike, a ideja je potekla 1945. godine od kragujevačke omladine, dok je predaja štafete simbolizovala povezivanje naroda i republika. Najpre nazvana “Titova”, a kasnije “Štafeta mladosti”, prvi put predata je Josipu Brozu u Zagrebu.

Posle smrti Josipa Broza Tita 1980. godine, Jugosloveni su nastavili da obeležavaju Dan mladosti pod sloganom “I posle Tita – Tito!”, a štafetu su na stadionu JNA primali predsednici Saveza Socijastičke omladine Jugoslavije sve do 1987. godine.

Takođe pročitajte

Maturski rad o kome se priča – život i shvatanje života u poeziji Đorđa Balaševića

“Đorđu Balaševiću u čast neću postavljati njegove pesme. Postaviću maturski rad moje učenice Minje Milčić. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.